spot_img

Αγιοφάραγγο..Ένα μέρος που δεν μοιάζει με κανένα!!!

Της Γωγώς Παττακού

Το Αγιοφάραγγο είναι ένα μέρος «που δεν μοιάζει με κανένα», όπως λέει και το  τραγούδι. Στο νοτιότερο σημείο της Κρήτης, το Φαράγγι δεσπόζει επιβλητικό και προσφέρει στους επισκέπτες μια εμπειρία, που ποτέ δεν θα ξεχάσουν. Αν θέλετε να γνωρίσετε την απαράμιλλη άγρια ομορφιά της Κρήτης, τότε ήρθε η στιγμή να δρομολογήσετε μια εκδρομή στο Αγιοφάραγγο.

Νότια από τα Μάταλα και δυτικά από τους Καλούς Λιμένες, βρίσκεται το Αγιοφάραγγο, το μικρό αυτό φαράγγι, μήκους μόλις δυο χιλιομέτρων. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής σας μέσα στο φαράγγι, θα νιώσετε δέος από τους γκρεμούς που υψώνονται κατακόρυφα. Θα συναντήσετε σπηλιές, τις οποίες μπορείτε να επισκεφτείτε, κάνοντας ένα δροσερό διάλειμμα.

Σύμφωνα με τον θρύλο, τριακόσιοι ερημίτες, ζούσαν στο φαράγγι, απόλυτα απομονωμένοι ο ένας από τον άλλο. Μια φορά τον χρόνο, μονάχα, συναντιόνταν  στην μεγαλύτερη σπηλιά του φαραγγιού και κάθονταν πάνω στις 300 πέτρες που υπήρχαν εκεί. Στη συνέχεια μετρούσαν τις άδειες πέτρες και διαπίστωναν πόσοι είχαν πεθάνει τον περασμένο χρόνο.

Καθώς προχωράτε κατά μήκος του Φαραγγιού, μπορείτε να σταματήσετε για να πάρετε μια ανάσα στη σκιά που προφέρει η, σύμφωνα με πολλούς, εξακοσίων χρόνων ελιά, αναμφίβολα σήμα κατατεθέν για το Αγιοφάραγγο. Προχωρώντας, θα συναντήσετε αναρριχητικό πεδίο και είναι αρκετά σύνηθες, να δείτε αρκετούς τολμηρούς ν’ αναρριχούνται στον γκρεμό.  Επίσης, λίγο πριν την έξοδο του φαραγγιού, η όμορφη, ανακαινισμένη εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, σας καλεί να την επισκεφτείτε και να αισθανθείτε την κατάνυξη που αυτή προσφέρει. Σίγουρα, θα αισθανθείτε την ξεχωριστή αύρα της και θ’ αναζωογονηθείτε,  λίγο πριν φτάσετε στο τέλος της διαδρομής. Έξω από την εκκλησία θα βρείτε  ένα πηγάδι, το μοναδικό σημείο με πόσιμο νερό, όπου έσπευδε κάθε μοναχός για να ξεδιψάσει.

Πλησιάζοντας στην έξοδο, το θέαμα είναι πέρα από κάθε φαντασία. Η παραλία που βρίσκεται μπροστά σας, με τα κρυστάλλινα νερά και το ψιλό βότσαλο, είναι ό,τι χρειάζεστε εκείνη τη στιγμή μετά από ένα περπάτημα είκοσι ή τριάντα λεπτών. Δυτικά σχηματίζεται μια φυσική καμάρα μέσα στη θάλασσα, όπου μπορείτε να καθίσετε, απολαμβάνοντας την δροσιά υπό την μουσική υπόκρουση των κυμάτων.

Για να φτάσετε στο Αγιοφάραγγο υπάρχουν αρκετοί τρόποι. Μπορείτε να φτάσετε στην είσοδο του Φαραγγιού οδικώς, μέσω του χωματόδρομου που ξεκινά από την ιστορική Μονή  Οδηγητρίας. Μάλιστα, μπορείτε να κάνετε μια στάση στο μοναστήρι πριν ξεκινήσετε τον δρόμο για το  Αγιοφάραγγο. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με τους φιλικούς μοναχούς, που σπεύδουν να σας φιλέψουν λουκούμι τριαντάφυλλο, να επισκεφτείτε το φρούριο, απ’ όπου η θέα θα σας κόψει την ανάσα ή να περιηγηθείτε στο μικρό λαογραφικό μουσείο.

Από εκεί συνεχίζετε ευθεία, ακολουθώντας τις πινακίδες προς Αγιοφάραγγο και κατηφορίζοντας μέχρι την είσοδό του. Καλό είναι να μην αφήσετε το όχημά σας κάτω από τα δέντρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να βρείτε στην οροφή του κατσίκες, να μασουλάνε τα φύλλα που έχουν πέσει από τα δέντρα. Τέλος, η άφιξη στην  παραλία του Αγιοφάραγγου μπορεί να γίνει και με καΐκι από τον Κόκκινο Πύργο, την Αγία Γαλήνη ή του Καλούς Λιμένες.

Το Αγιοφάραγγο σίγουρα έχει να σας προσφέρει μια εμπειρία που θα θυμάστε για πάντα. Αυτή η ενέργεια που εκπέμπει, σε συνδυασμό με την άγρια ομορφιά του, σας προσφέρουν ταυτόχρονα την αίσθηση της γαλήνης και της περιπέτειας.

 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV