spot_img

Αλλάζει ρότα το Υπουργείο Πολιτισμού για την Σπιναλόγκα

Το Μνημείο της Σπιναλόγκας , ο επανακαθορισμός των αρχαιολογικών ζωνών του Καλού Χωριού καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την έγκριση Μελέτης του Φάρου Αφορεσμένου, τέθηκαν μεταξύ άλλων, από τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβό στην υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο (4/8), παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Γιάννη Ανδρουλάκη, αντιδημάρχων και φορέων της πόλης .

Σε δήλωση του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου χαρακτηρίζοντας εποικοδομητική την συνάντηση με την Υπουργό, δήλωσε : “ μας δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουμε θέματα που σχετίζονται με την Σπιναλόγκα και συγκεκριμένα, ζητήσαμε από την υπουργό, να “τρέξει” η διαδικασία από το ελεγκτικό συνέδριο προκειμένου να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με την ΔΕΔΔΗΕ, για την ολοκλήρωση του έργου φωτισμού του μνημείου. Επίσης υπήρξε ενημέρωση για την μεταφορά νερού από την ΔΕΥΑΑΝ καθώς και για το θέμα του Βιολογικού – που παρά του ότι υπάρχουν οι απαραίτητες εγκρίσεις – θα πρέπει να προηγηθεί ο ηλεκτροφωτισμός, για να δημοπρατηθεί..

Επίσης, τέθηκε το θέμα της επέκτασης, συντήρησης και βελτίωσης του μώλου πρόσδεσης των ημεροπλοίων, όπου  ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει καταθέσει στο ΚΑΣ και έχει εγκριθεί η σχετική μελέτη,  ωστόσο παραμένει ζητούμενο  η διασφάλιση της χρηματοδότησης αλλά κυρίως ποιος θα είναι ο φορέας υλοποίησης αφού το έργο γίνεται επί αιγιαλού και θαλάσσιας ζώνης.

Αναφορικά με τα λειτουργικά έξοδα στην νήσο Σπιναλόγκα, ζητήσαμε την διασφάλιση μικρού ποσοστού από τα έσοδα του εισιτηρίου εισόδου  προς τον Δήμο, ο οποίος θα αναλάβει μέσω μόνιμης προγραμματικής σύμβασης με το ΥΠ.ΠΟ ή το ΤΑΠΑ την υλοποίηση των καθημερινών αναγκών  λειτουργίας του νησιού (καθαριότητα, συντήρηση, ηλεκτρολογικές ανάγκες κ.α) – πρόταση – που επαναδιατυπώθηκε, αφού προτάθηλε το συγκεκριμένο ποσό να παραχωρηθεί στον Δήμο, προκειμένου να προβεί στις αναγκαίες προσλήψεις υπαλλήλων που θ΄ αντιμετωπίζουν στο εξής, τις ανάγκες που παρουσιάζονται  στο νησί.

Αλλάζει ρότα το Υπουργείο για την Σπιναλόγκα

Αναφορικά με το επίμαχο θέμα της απόρριψης  της πρότασης για την ένταξη της νήσου Σπιναλόγκας στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, δήλωσε ότι όπως διαφάνηκε από την συνάντηση με την κ. Μενδώνη, το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλάζει “ρότα” και αντί για την υποβολή της πρότασης : ως μοναδικό Μνημείο ανθρώπινου πόνου και εγκλεισμού, προτίθεται να συμπεριλάβει την Σπιναλόγκα, στο σειριακό σύστημα των οχυρωματικών μνημείων της Μεσογείου (Ενετικά Φρούρια της Μεσογείου) γεγονός που προκρίνεται από τον Οργανισμό ICOMOS . Κατά συνέπεια η ιδιαιτερότητα του μνημείου χάνεται !

Ωστόσο το θέμα αυτό – όπως επεσήμανε – είναι εθνικό, υπερβαίνει τις δυνατότητες του δήμου και αναμένουμε τις επόμενες ενέργειες που θα υπάρξουν, προκειμένου να βοηθήσουμε έστω και μ αυτήν την διαδικασία να προχωρήσει το θέμα”.

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει!!

 

spot_img

Web Tv

spot_img
spot_img