spot_img

Ανησυχία για τα καύσιμα που έχουν πάρει φωτιά. Πρόεδρος Βενζινοπωλών Λυκούργος Σαμόλης

Του Κώστα Συλιγάρδου

Λίγες μέρες μόνο πριν την έναρξη της περιόδου διανομής του πετρελαίου θέρμανσης και η ανησυχία είναι έκδηλη τόσο στους καταναλωτές, όσο και στον κλάδο των πρατηριούχων, βλέποντας τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου να ενισχύονται και να καταγραφούν υψηλά έτους.

Η τάση στην παγκόσμια αγορά είναι ξεκάθαρα ανοδική για τα καύσιμα όπως παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες, έχοντας επιστρέψει σε τιμές προ πανδημίας.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφόρησαν μάλιστα και δυσάρεστα σενάρια μιας και υπάρχουν εκτιμήσεις που κάνουν λόγο ακόμα και για διπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου ανά βαρέλι από τα σημερινά επίπεδα.

  • Η εικόνα στην Κρήτη

Μετά από ένα άκρως ικανοποιητικό καλοκαίρι σε κίνηση εξ αιτίας και του περιορισμού των μετακινήσεων των Κρητικών εκτός νησιού, αλλά και με την αυξημένη ροή αφίξεων από τις 10/7/21 και μετά, κύκλοι της τοπικής αγοράς εκφράζουν την ικανοποίηση τους από τους τζίρους που κατέγραψαν στα πρατήρια τους σε όλο το νησί.

Εμφανίζονται όμως εξαιρετικά επιφυλακτικοί, μιας και η άνοδος της τιμής τους πετρελαίου οδήγησε την τιμή της αμόλυβδης πάνω από τα 1,7€ ανά λίτρο και σε πολλές περιπτώσεις ανά περιοχές και κοντά στο 1,76-1,77€

Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες εκτιμήσεις όταν θα ανοίξει η περίοδος της διανομής του πετρελαίου θέρμανσης ίσως οι τιμές που οι Κρητικοί θα βρουν στα πρατήρια της γειτονιάς τους φτάσουν ή και ξεπεράσουν τα 1,25€ ανά λίτρο δηλαδή 1250,00€ ο τόνος.

Η τιμή αυτή αν αναλογιστεί κανείς ότι η περίοδος διανομής έκλεισε την Άνοιξη του 2021 στα 0,75€ δείχνει σχεδόν διπλασιασμό της τιμής διάθεσης

  • Τι λένε οι πρατηριούχοι

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Πρατηρίων Καυσίμων Λυκούργο Σαμόλη, ο οποίος ήταν ξεκάθαρος αναφορικά με την πορεία των καυσίμων γενικά αλλά και ειδικά  αναφορικά με την εικόνα που θα παρουσιάσει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου που θα ξεκινήσει η διανομή στους καταναλωτές και τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το εύρος στην τιμή των 1,20-1,30€ / λίτρο θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανή με αποτέλεσμα πολλοί είτε να αναστείλουν την προμήθεια του, είτε να προμηθευτούν μικρότερη ποσότητα κάνοντας οικονομία στην θέρμανση.

Κι αν και η Κρήτη δεν φημίζεται για βαρυχειμωνιές από τον Οκτώβριο, ο χειμώνας ωστόσο δεν απέχει πολύ και τα πρώτα βαριά κρύα.

  • Τι ζητούν από την κυβέρνηση

Οι πρατηριούχοι της Κρήτης ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο να μειώσει τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να υπάρξει και αντίστοιχη μείωση για τον καταναλωτή στην παράδοση του προϊόντος στην δεξαμενή του.

Ο κύριος Λ. Σαμόλης όμως δεν εμφανίζεται και ιδιαίτερα αισιόδοξος αναφορικά με μια τέτοια εξέλιξη μιας και η κυβέρνηση δεν έχει δείξει προς το παρόν τέτοια διάθεση ή πολιτική πρόθεση για να μεταφραστεί και σε πολιτική απόφαση.

Μάλιστα ο ίδιος απαντώντας στο ερώτημα μας σχετικά με την επιδότηση θέρμανσης που έχει θεσπιστεί, ξεκαθάρισε ότι αυτό το μέτρο για την Κρήτη λειτουργεί περιοριστικά και αυστηρά για συγκεκριμένες περιοχές, αποκλείοντας την μεγάλη μάζα των καταναλωτών, άρα χωρίς να προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση στην βεβαρυμένη τιμή προμήθειας στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο ίδιος κατέληξε ότι αυτό που μόνο μπορεί να ανακουφίσει την κατάσταση είναι η απ’ ευθείας μείωση του ειδικού φόρου και τίποτα άλλο, αφού αυτό είναι ένα “οριζόντιο” μέτρο, κατέληξε.

  • Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται, έχοντας εξαγγείλει μέτρα συγκεκριμένα για κάποιες κατηγορίες ενέργειας όπως το ρεύμα, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι αυτήν την στιγμή αν θα παρέμβει στο θέμα του πετρελαίου θέρμανσης.

Ίσως τις επόμενες ημέρες και με βάση την πίεση που θα καταγράφει, αναλύοντας και την πορεία των τιμών και των τάσεων διεθνώς να υπάρξει σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, αλλά προς ώρας αυτό παραμένει άγνωστο.

  • Καύσιμα και αγορά

Όσο ο καιρός θα είναι σύμμαχος, τόσο η περίπτωση του καυσίμου για την θέρμανση δεν θα απασχολεί έντονα τους Κρητικούς.

Ωστόσο είναι γνωστό ότι οι οποίες ανατιμήσεις στα καύσιμα, επηρεάζουν το σύνολο της αγοράς τόσο σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών ( όπως το ρεύμα ) όσο και στην εφοδιαστική αλυσίδα ( προϊόντα στο ράφι των Super Market ) αλλά ακόμα και στις μεταφορές.

Έτσι, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε περαιτέρω ανατιμήσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όσο κι αν αυτό έχει γίνει γνωστό και αντιληπτό από τους καταναλωτές μέχρι και σήμερα, από το ντόμινο αυξήσεων των τελευταίων εβδομάδων σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Mένει να δούμε αν η καταιγίδα αναβαθμιστεί σε τυφώνα.

 

spot_img

Web Tv

spot_img
spot_img