spot_img

Από το Ηράκλειο η αρχή της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο

 

Σηκώνει άγκυρα η κρουαζιέρα μετά από έξι μήνες

Έτοιμο να υποδεχτεί το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της χρονιάς είναι το λιμάνι του Ηρακλείου! Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα, με το Mein Schiff 6, η γερμανική TUI Cruises  σ’ ένα  7ήμερο πρόγραμμα με  home port το Ηράκλειο και σταθμούς τον Πειραιά και την Κέρκυρα.

Περισσότεροι από 600 είναι οι επιβάτες που έως τώρα έχουν κάνει κράτηση και οι οποίοι  αναμένονται στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης, ως το απόγευμα της ίδιας ημέρας με τέσσερεις πτήσεις τσάρτερ από τη Γερμανία.

Αυτή για την TUI Cruises  θα είναι η αρχή για μια σειρά από προσεγγίσεις, καθώς η εταιρεία θα «επιστρέφει» στο Ηράκλειο κάθε Κυριακή έως και τα μέσα Οκτώβρη (13/9, 20/9, 27/9, 4/10 και 11/10) με ανοιχτό το ενδεχόμενο να προστεθούν ακόμα δύο προσεγγίσεις.

Οι διαδικασίες που έχουν συμφωνηθεί βάσει των σχεδίων αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση κρούσματος  covid 19, τόσο του Λιμένος όσο και του πλοίου, θα ακολουθούν αυστηρά τις υγειονομικές απαιτήσεις όπως ορίζονται από τα Ευρωπαϊκά και Εθνικά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Αξίζει να αναφερθεί πως ενόψει της έναρξης της άφιξης κρουαζιεροπλοίων στο Λιμάνι του Ηρακλείου, έχουν πραγματοποιηθεί σειρά συσκέψεων με τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να διασφαλιστεί η ετοιμότητα και η αποτελεσματική διαχείριση τυχόν περιστατικών SARS-CoV-2 για την καλύτερη προστασία τόσο των επιβατών κρουαζιέρας όσο και του ανθρώπινου δυναμικού του Λιμένος Ηρακλείου.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως το λιμάνι Ηρακλείου συντονισμένα με όλες τις συναρμόδιες αρχές, με συστηματική και σκληρή δουλειά έχει καταφέρει να επιλέγεται ως safe port από μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας, όντας το πρώτο λιμάνι της χώρας που μετά από έξι μήνες θα επανεκκινήσει η κρουαζιέρα.

«Ενδεικτικό του πόσο σημαντική είναι ακόμα και για την TUI Cruises αυτή η επανεκκίνηση, είναι το γεγονός πως την Κυριακή το Mein Schiff 6 θα «συνοδέψει» στο Ηράκλειο η CEO  της εταιρίας με μια ομάδα manager και γερμανούς δημοσιογράφους προκειμένου να προβάλλουν στη πατρίδα τους την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα», τονίζει μιλώντας στο bybus.gr, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης

Και μπορεί η τοπική αγορά να μην «αντιληφθεί» τη σημαντικότητα της επανεκκίνησης της κρουαζιέρας από αυτές τις πρώτες προσεγγίσεις, καθώς εξαιτίας των μέτρων που έχουν προβλεφθεί, δεν θα γίνει διάχυση στη πόλη των επιβατών του Mein Schiff 6, ωστόσο είναι η αρχή για να πάμε στο επόμενο βήμα.

Ο κλάδος της κρουαζιέρας έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Απρίλιο του 2020, οπότε και έριξαν άγκυρα τα κρουαζιερόπλοια, περισσότερα από 100 πλοία βρέθηκαν δεμένα στα λιμάνια ανά τον κόσμο με τον ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο κλάδο να καθηλώνεται κυριολεκτικά.

Στο Ηράκλειο η χρονιά ουσιαστικά θεωρείτε χαμένη, αφού οι προσεγγίσεις στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου– Νοεμβρίου δεν είναι ικανές να καλύψουν παρά μόνο ένα ελάχιστο μέρος από τη «χασούρα».

«Εκτός από τις προσεγγίσεις της TUI Cruises υπάρχουν ακόμα προγραμματισμένες δύο προσεγγίσεις από άλλες εταιρίες έως τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, αμέσως μετά το πρώτο αυτό crash test κι εφόσον όλα πάνε καλά, θα απευθυνθούμε στις άλλες δύο εταιρείες που έχουν ξεκινήσει κρουαζιέρες τονίζοντάς τους, πως είμαστε καθόλα έτοιμοι προκειμένου να μας συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους», σημειώνει ο κ. Παπαδάκης

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως ενώ το 2019 έκλεισε με 307.000 επιβάτες να προσεγγίζουν το Ηράκλειο και παρότι τα προγραμματισμένα πλοία για το 2020 ήταν 215 με 360.000 επιβάτες, μέχρι τώρα (Ιανουάριος-Μάρτιος) ήρθαν 4 πλοία με 6.381 επιβάτες.

Ωστόσο φαίνεται πως τα μηνύματα για το 2021 είναι αισιόδοξα. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΗ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ακύρωση προγραμματισμένης προσέγγισης. Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας.

Της Άρτεμις Παρτιριανάκη

 

spot_img

Web Tv

spot_img
spot_img