Απόσταξη τσίπουρου στην Ελάτεια Θεσσαλίας

 

Από το 1935 ξεκινάει  το μεράκι του παππού- Καραγιώργου να καλλιεργεί  τα  αμπέλια  του  στον Θεσσαλικό κάμπο ως λάτρης του καλού κρασιού  , της παρέας  και  του καλού τσίπουρου. Το 1995 πλέον  επιθυμία ζωής και αγάπης  για την απόσταξη του τσίπουρου, απέκτησε  ξεκινώντας το για χόμπι, το δικό του καζάνι  120 κιλών  και συνεχίστηκε  η παράδοση σαν επάγγελμα  πλέον από τον εγγονό του Ευάγγελο και τους δύο γιούς του Κωνσταντίνο και Δημήτρη-Ραφαήλ. Με πολύ αγάπη και μεράκι  για αυτό που κάνουν καλοδέχονται  από  1-10 Οκτωβρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου  τους παραγωγούς  στο   αποστακτήριό τους  για να ξεκινήσει  με γλέντια και χαρές  η απόσταξη για την παρασκευή τσίπουρου  από τα  στέμφυλα ,δηλαδή από τα υπολείμματα των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα  και την εξαγωγή του μούστου.

Το  εξαιρετικό «Θεσσαλικό τσίπουρο» είναι αποτέλεσμα  πολλαπλής απόσταξης στεμφύλων που προέρχονται από εκλεκτές  ποικιλίες σταφυλιών της Θεσσαλικής  γης,  και την υπευθυνότητα  του κυρ. Ευάγγελου  Καραγιώργου να αποσύρει τις ουρές και τις κεφαλές για να αποφύγουμε κάποιες δυσάρεστες οσμές.

Γενικά το τσίπουρο τα τελευταία χρόνια εμφανίζει μια δυναμική που οφείλεται κυρίως στη στροφή που κάνουν οι καταναλωτές στα παραδοσιακά προοιόντα ,στη νεολαία που το έχει εντάξει στο τρόπο ζωής της αλλά και στην ποιοτική αναβάθμιση.

Το τσίπουρο έχει διάφορες γευστικές εκφράσεις, η πιο συνηθισμένη και περισσότερο αγαπητή στην περιοχή μας ,είναι το τσίπουρο με γλυκάνισο.

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος    Καραγιώργος

Δημήτρης -Ραφαήλ     Καραγιώργος

 

Web Tv