spot_img

Ασπασία Στρατηγού: Η φύση είναι η σύνδεση του ανθρώπου με την ύπαρξή του

Η Ασπασία Στρατηγού είναι από τις πιο ζεστές γνήσια λαϊκές φωνές του σήμερα. Γεννημένη το 1984 έχει καταφέρει να «χτίσει» μέρα με τη μέρα τη δική της «στέρεη» σχέση με το κοινό, τους συναδέλφους αλλά και την ίδια τη μουσική της. «Είναι γεγονός ότι έχω κάνει αρκετές και κυρίως σημαντικές συνεργασίες όλα αυτά τα χρόνια. Ξεκίνησα όμως να βρίσκομαι ενεργά στον χώρο του τραγουδιού από πολύ νεαρή ηλικία , άρα είναι φυσικό.», εξομολογείται η ίδια στο bybus.gr.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει τραγουδήσει δίπλα σε καταξιωμένους τραγουδιστές όπως οι Νταλάρας, Γλυκερία, Μητσιάς, Μπάσης, Τσέρτος, Θαλασσινός, Νέγκα κι είναι ίσως από τις πιο αγαπημένες σύγχρονες ερμηνεύτριες το Χ. Νικολόπουλου.  «Είναι σίγουρα μεγάλη ευλογία και ταυτόχρονα προίκα να βρίσκεται κανείς στη σκηνή με τόσο σπουδαίες προσωπικότητες. Για μένα αυτές οι μεγάλες φωνές αποτέλεσαν σχολείο και παράλληλα με βοήθησαν να εγκληματιστώ τόσο με την σκηνή όσο και με την δισκογραφία.», λέει η ίδια.

Η Ασπασία Στρατηγού ξεκίνησε την πορεία της από την Εστουδιαντίνα Ν. Ιωνίας Μαγνησίας και φαίνεται πως είναι αυτή ακριβώς η συνεργασία που τη βοήθησε  να βρει τον τρόπο να κινείται ανάμεσα στο παραδοσιακό και το λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι με μια ευκολία αξιομνημόνευτη που όμως κρύβει μέσα της απίστευτο σεβασμό για το καθένα από αυτά τα είδη της μουσικής. «Θρέφω τεράστια  αγάπη για αυτά τα τρία είδη μουσικής. Δεν θέλησα να αποχωριστώ κανένα και έτσι καταπιάστηκα επαγγελματικά μαζί τους. Έχουν βέβαια κοινή ρίζα και αυτό κάνει πιο εύκολη την ενασχόληση και με τα τρία είδη.  Το ένα είναι συνέχεια και εξέλιξη του άλλου. Η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας αποτέλεσε και αποτελεί για μένα τον τρόπο να συνδέομαι με αυτά τα είδη μουσικής αλλά και με άλλα , μιας και δεν περιορίζεται η ίδια ως ορχήστρα», λέει στο bybus.gr.

Και μπορεί να είναι από μικρό παιδί στη μουσική, όμως δε βιάστηκε. Έδωσε χρόνο στον εαυτό της, διάλεξε τα βήματα της, σχεδίασε το μέλλον της με προσοχή κι έκανε το πρώτο της δίσκο το «Ροδόσταμο», το 2017 κι ύστερα, στα μέσα της περυσινής χρονιάς, το δεύτερο, το «Φυλακτό».

Αλήθεια, ανάμεσα στο «Ροδόσταμο» και το «Φυλακτό» τι έχει μεσολαβήσει, πόσο «διαφορετική» είναι η ίδια;

«Ανάμεσα στους δύο προσωπικούς δίσκους μεσολάβησαν δύο χρόνια γεμάτα μουσική, καλλιτεχνικές ανησυχίες , και ανοιχτή σκέψη για τα τραγούδια που θα διαδέχονταν αυτά του πρώτου δίσκου. Νομίζω πως εγώ δεν άλλαξα πολύ. Είμαι η ίδια, απλώς στο “Φυλαχτό” παρουσιάζω και μια άλλη πτυχή του εαυτού μου.»

Η Ασπασία Στρατηγού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα κι είναι αυτή η πόλη ο τόπος της και το σημείο αναφοράς της. «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο κέντρο της Αθήνας. Όσο και να μην την αντέχω κάποιες φορές , αυτή η πόλη κουβαλάει τις παιδικές μου αναμνήσεις. Ναι, νιώθω ότι είναι ο τόπος μου.  Αυτή η πόλη διαθέτει μια απίστευτη ποικιλομορφία. Έχω την αίσθηση πως έχει δύο όψεις. Ενώ μπορεί να γίνει τρομερά αφιλόξενη και απρόσωπη ταυτόχρονα κρύβει μια μαγεία. Ειδικά σε κάποιες γειτονιές τις. Αγαπημένα μου  μέρη  της , το Θησείο, τα Πετράλωνα , το Παγκράτι.»

Όταν όμως κλείνει τα μάτια, όταν αναζητά λύση στα δύσκολα, όταν είναι στα ζόρια της, η φύση – σαν ιδέα, σαν αίσθηση, σα μάνα η φύση – είναι  το αποκούμπι της. «Όταν κλείνω τα μάτια και προσπαθώ να δραπετεύσω από την πραγματικότητα , τρέχω στη φύση. Κάπου όπου τα χαμηλά σπίτια χάνονται μέσα στα καταπράσινα λιβάδια, τιτιβίσματα πουλιών  και χαρούμενες φωνές παιδιών πλημμυρίζουν τα αυτιά μου , ενώ από κάπου μακριά ακούγονται οι θεσπέσιες νότες ενός βιολιού. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα αυτό το μέρος. Η φύση είναι ή έστω θα έπρεπε να είναι το καταφύγιο του ανθρώπου στις χαρές αλλά και στις δυσκολίες. Είναι η σύνδεση  με την ύπαρξή του, η οποία χάνεται στους ταχείς ρυθμούς της πόλης και στις  ανάγκες που μας επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Όταν επιστρέφει κανείς στη φύση , γυρίζει πίσω στον χρόνο κατά κάποιο τρόπο και έρχεται πιο κοντά στον εαυτό του.»

Της Άρτεμις Παρτιριανάκη

 

 

 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV