spot_img

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Κρήτης κου Σταύρου Αρναουτάκη

Η απρόβλεπτη περιπέτεια της πανδημίας και στη συνέχεια ο απρόκλητος πόλεμος της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη, είναι τα δύο έως τώρα, πιο συγκλονιστικά γεγονότα του αιώνα μας. Έβαλαν τον κόσμο σε μια άλλη τροχιά. Η σχέση του ανθρώπου με τη φύση δοκιμάστηκε σκληρά. Οι ισορροπίες που επικρατούσαν ανατράπηκαν. Το ίδιο συνέβη και στο γεωπολιτικό πεδίο. Ο ανταγωνισμός αποκτά συγκρουσιακά χαρακτηριστικά. Έτσι όταν όλα αλλάζουν, η προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα καθίσταται ζωτική ανάγκη.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, συνεχίζοντας την εφαρμογή τους τουριστικής πολιτικής, με πυξίδα μας την εξωστρέφεια, τους ανοικτούς ορίζοντες ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις. Αρκεί, ωστόσο, να ιεραρχήσουμε τους στόχους μας, να εκσυγχρονίσουμε τα εργαλεία μας, αλλά και να μετατρέψουμε την πολιτική διαχείριση σε εργαστήριο παραγωγής νέων ιδεών και καινοτόμων αντιλήψεων. Άλλωστε αυτός είναι ο μόνος τρόπος, αν θέλουμε να είμαστε δημιουργικοί και παραγωγικοί.

Στην κατεύθυνση αυτή, κινείται η Περιφέρεια Κρήτης επενδύοντας διαρκώς στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας. Με την αξιοποίησή τους προχωρούμε με σταθερά βήματα σε ένα νέο παραγωγικό, οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο, διευρύνοντας συνεχώς το μερίδιο μας στην ευημερία. Με προγραμματισμό, συνδέουμε αρμονικά τον πλούσιο πρωτογενή μας τομέα με το  τουριστικό μας προϊόν. Με όπλο την αξιόλογη αγροδιατροφική αλυσίδα, του προσδίδουμε ξεχωριστή αξία καθιστώντας το περισσότερο ελκυστικό για τους επισκέπτες και τους τουρίστες.

Η κρητική γαστρονομία με την αγνότητα και την ποικιλία των τοπικών προϊόντων, τις εκλεκτές γεύσεις, προσελκύει κάθε χρόνο ένα μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Με άλλα λόγια, συνιστά ένα σημαντικό κεφάλαιο μαζί με την πλειάδα μικρών και μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, παρέχοντας ευκαιρίες και δυνατότητες για αυθεντικές, ποιοτικές και ασφαλείς διακοπές.

Επιπλέον, οι εμβληματικοί αρχαιολογικοί χώροι του νησιού μας, το  εντυπωσιακό γεωφυσικό του ανάγλυφο, η πλούσια και αξιόλογη ενδοχώρα του, καθώς και οι θάλασσες που το περικλείουν, αναδεικνύουν την Κρήτη σε κορυφαίο τουριστικό  προορισμό. Οι υπηρεσίες δε στα καταλύματα και στην εστίαση μαζί με την κρητική φιλοξενία, έχουν διαχρονικά διαμορφώσει σχέσεις εμπιστοσύνης. Αποτελούν δείκτη  αναγνώρισης της μοναδικής ποιότητας.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η καρδιά της Κρήτης χτυπά στον τουρισμό. Εξάλλου η συμμετοχή του στη διαμόρφωση του ΑΕΠ του νησιού είναι καθοριστικής σημασίας. Η συνεισφορά του είναι η υψηλότερη στην Ελλάδα. Σημαντική δε είναι και η συμβολή του στην αύξηση της απασχόλησης.

Επομένως, η μεγάλη πρόκληση για μας είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς και η χωρική  επέκταση του τουριστικού προϊόντος. Η επιδίωξή μας να έχουμε τουρισμό και τους δώδεκα μήνες του χρόνου είναι ρεαλιστικός και εφικτός στόχος. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την ανάπτυξη του τουρισμού της υπαίθρου αναζωογονώντας την ενδοχώρα, ενισχύοντας την  γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή και βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων που μένουν στα χωριά και στους ορεινούς όγκους.

Η ανάπτυξη ενναλακτικών μορφών τουρισμού, ενισχύει περαιτέρω την ποιοτική αναβάθμιση του διεθνούς υποδείγματος «ήλιος και θάλασσα», συμβάλλοντας παράλληλα στη διαφοροποίηση και στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του. Και ασφαλώς στην ανάσχεση της τάσης εγκατάλειψης, της πλούσιας ενδοχώρας μας.

Η επόμενη μέρα βρίσκει την Κρήτη σε τροχιά μιας νέας και δυναμικής τουριστικής ανάπτυξης. Η εντυπωσιακή αύξηση των αφίξεων μέχρι σήμερα, προϊδεάζει για  μια ακόμα επιτυχημένη τουριστική περίοδο. Μέριμνα της Περιφέρειας είναι η ανταπόκριση και προσαρμογή του τουριστικού μας προϊόντος στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις, καθιστώντας το νησί μας πόλο έλξης και τόπο προορισμού.

Σταύρος Αρναουτάκης

Περιφερειάρχης Κρήτης

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!

spot_img

Web Tv

spot_img
spot_img