Χαρείτε το καλοκαίρι…με προφυλάξεις!!!

Διατηρήσετε το δέρμα σας στην καλύτερη του εκδοχή!!

Το καλοκαίρι είναι μια δύσκολη περίοδος για το δέρμα μας. Η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη (UV) A και Β ακτινοβολία είναι ιδιαίτερα βλαβερή και προκαλεί φωτογήρανση ή ακόμα και καρκίνο του δέρματος. Κάντε πράγματα που θα σας βοηθήσουν να έχετε ένα υγιές δέρμα όλο το καλοκαίρι όπως:

  1. Αποφύγετε την έκθεση κατά τις ώρες αιχμής 11.00 π.μ. έως 15.00 μ.μ.
  2. Χρησιμοποιείστε πλατύγυρο καπέλο, γυαλιά και καλής ποιότητας αντηλιακό 30-50 SPF
  3. Ενυδατώστε το καθημερινά μετά το μπάνιο σας
  4. Αναζητήστε σκιά όταν ο ήλιος καίει
  5. Πιείτε πολύ νερό – Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά

Tip για όμορφα και υγιή μαλλιά το καλοκαίρι!!

Ο ήλιος είναι ο καλύτερος φίλος το καλοκαίρι όχι όμως και των μαλλιών μας, αφού οι ακτίνες του καταστρέφουν τις πρωτεΐνες της τρίχας και μειώνουν την ποσότητα της μελανίνης, με αποτέλεσμα να χάνει το έντονο χρώμα της. Ξεβγάζετε πάντα τα μαλλιά σας μετά το μπάνιο και χρησιμοποιήστε άφθονη μαλακτική κρέμα.  Αποκτήστε λάμψη στα μαλλιά σας ακολουθώντας το παρακάτω tip.Πάρτε ένα μπουκάλι με σπρέι και γεμίστε το με νερό. Μέσα σε αυτό το νερό χύστε το χυμό ενός λεμονιού και ψεκάστε τα μαλλιά σας πριν πάτε για μπάνιο. Ο συνδυασμός ήλιου και σπρέι θα δημιουργήσει στα μαλλιά σας τις πιο γλυκές φυσικές ξανθιές ανταύγειες γιατί το καλοκαίρι θέλει απλότητα.

Σπίλοι.. πως θα προστατευτώ από τον ήλιο

Οι σπίλοι ή απλά ελιές δέρματος είναι η πιο συχνή καλοήθης βλάβη του ανθρώπινου σώματος. Συνήθως είναι ακίνδυνοι και ασυμπτωματικοί και εμφανίζονται λόγω της έκθεσης του δέρματος στον ήλιο. Μπορούν όμως να γίνουν επικίνδυνοι και να οδηγήσουν στην εμφάνιση μελανώματος. Σε κάθε περίπτωση, για την πρόληψη, πρέπει να αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, να φοράτε καπέλο και γυαλιά και να χρησιμοποιείτε ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Παραλία και μύκητες… πως θα τους αποφύγω

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που οι λοιμώξεις ΄΄χτυπούν΄΄ σε δέρμα, νύχια και γεννητικά όργανα με τους μύκητες πρωταγωνιστή κυρίως στις γυναίκες. Οι μύκητες και τα μικρόβια ζουν σε ζεστές και υγρές επιφάνειες όπου μπορούν να πολλαπλασιαστούν, προκαλώντας λοιμώξεις, που εμφανίζονται με τσούξιμο, υγρά, φαγούρα ή και πόνο στα γεννητικά όργανα και την ουρήθρα αλλά και με δυσοσμία και αλλαγή στο χρώμα δέρματος-νυχιών στα πόδια. Απέφυγε λοιπόν:

  • Να μένεις για πολλές ώρες με το βρεγμένο μαγιό.
  • Σκούπιζε τα δάχτυλα των ποδιών και τα πέλματα πολύ καλά μετά από κάθε επαφή με το νερό.
  • Φρόντισε να μην κυκλοφορείς ξυπόλητος/-η
  • Μην ξαπλώνεις ποτέ χωρίς να απλώσεις την πετσέτα σου στην ξαπλώστρα ή την παραλία.

Πόσο επικίνδυνο είναι το μπάνιο μετά το φαγητό

Το κολύμπι το καλοκαίρι είναι η πιο ευχάριστη και κατάλληλη άθληση για το σώμα μας. Μπορεί όμως να αποβεί μοιραίο όταν τρώμε και αμέσως μετά  επιλέγουμε να μπούμε στο νερό. Αποφεύγουμε τουλάχιστον για τρις ώρες το κολύμπι ειδικά όταν έχουμε καταναλώσει βαριά γεύματα μαζί με αλκοόλ. Όταν λοιπόν θέλουμε να απολαύσουμε τη θάλασσα προτιμάμε  ελαφρύ σνακ το μεσημέρι, σπιτικό σάντουιτς ή τοστ,  μπάρα δημητριακών ,ανάλατους ξηρούς καρπούς και φρούτα.

Υγιή και όμορφα πόδια το καλοκαίρι

Η έκθεση στον ήλιο και σε ζεστές επιφάνειες όπως η άμμος μπορεί να οδηγήσει σε πόδια αφυδατωμένα και άγρια. Η ζέστη αυξάνει την κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα να νιώθεις τα πόδια σου πιο βαριά και πρησμένα. Για να ανακουφίσετε τα πόδια σας μετά από μία δύσκολη ημέρα βυθίστε τα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό για 2-3 λεπτά και μετά σε μια άλλη λεκάνη με κρύο αλλά όχι παγωμένο νερό για περίπου 15 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε αυτή την κίνηση για δύο φορές ακόμη και στο τέλος βυθίστε τα σε χλιαρό νερό για περίπου 5 λεπτά. Αμέσως θα νιώσετε τα πόδια σας ανάλαφρα και ξεκούραστα!!

Λύσεις για να αντιμετωπίσω το ηλιακό έγκαυμα

Τα περισσότερα εγκαύματα από τον ήλιο ευτυχώς είναι επιφανειακά και υποχωρούν μετά από λίγες μέρες με ένα απλό ξεφλούδισμα. Είναι πολύ σημαντικό να τα προλαμβάνουμε γιατί εκτός από τη φωτογήρανση και τη ραγδαία φθορά της επιδερμίδας, είναι συνυφασμένα με το μελάνωμα και τον καρκίνο της επιδερμίδας.

Αμέσως μόλις αντιληφθείς ότι έχεις πάθει έγκαυμα λόγω παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο:

  • Φρόντισε να μεταφερθείς σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος και τοποθέτησε μία δροσερή κομπρέσα στο σημείο της βλάβης.
  • Κάνεις ένα δροσερό ντουζ, ιδανικά για 20 λεπτά
  • Ενυδατώνεις την πάσχουσα περιοχή με μία κρέμα για το ηλιακό έγκαυμα
  • Πίνεις άφθονα υγρά για ενυδάτωση
  • Μην τρυπήσεις ποτέ τις φυσαλίδες, αν αυτές υπάρχουν.
  • Χρησιμοποιούμε ανάλαφρα και βαμβακερά ρούχα, που δεν κολλάνε στο δέρμα

Πανάδες στο πρόσωπο..πως θα αποφύγω την εμφάνισή τους

Οι πανάδες είναι συνηθισμένες δερματικές βλάβες που σχετίζονται συνήθως με την έκθεση στον ήλιο αλλά και με τη χρήση διαφόρων φαρμάκων, αλλά και ορμονικών αλλαγών. Μοναδικός τρόπος μείωσης της εμφάνισής τους είναι η πρόληψη που βασίζεται στη σωστή και συστηματική αντηλιακή προστασία. Λιγότερο αντηλιακό, πολλές ώρες στον ήλιο και οι πανάδες θα κάνουν την εμφάνισή τους.

Ενυδάτωση ..η μεγάλη ανάγκη του οργανισμού μας

Το καλοκαίρι που ο καιρός είναι ζεστός, το αίσθημα της δίψας και η ανάγκη για ενυδάτωση είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το χειμώνα. Κανονικά πρέπει να πίνουμε  2-2,5 λίτρα νερό την ημέρα, για να κρατάμε τον οργανισμό μας πάντα ενυδατωμένο. Ειδικά το καλοκαίρι, που ιδρώνουμε, αφυδατωνόμαστε ακόμα πιο εύκολα και οι ανάγκες μας σε ενυδάτωση πολλαπλασιάζονται. Το σημαντικό είναι να μην αφήνουμε τον εαυτό μας να φτάσει στα όριά του καθώς η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει από έντονο πονοκέφαλο μέχρι θερμοπληξία. Εάν πραγματικά ξεχνάτε να πίνετε νερό, βάλτε μια υπενθύμιση στο κινητό για να μην το αμελείτε.

Μέδουσα…τι κάνω αν με τσιμπήσει

Η δροσερή βουτιά στη θάλασσα είναι κάτι που όλοι αγαπάμε αλλά μερικές φορές καταλήγει να γίνετε δυσάρεστη όταν οι ΄΄κίνδυνοι παραμονεύουν. Εκεί που κολυμπάτε ανέμελα, ξαφνικά νιώθετε ένα έντονο κάψιμο στο πόδι σας και ανακαλύπτετε ότι σας τσίμπησε μέδουσα. Σημαντικό να κρατήσετε την ψυχραιμία σας παρόλο τον πόνο που αισθάνεστε και να βγείτε από τη θάλασσα. Στη συνέχεια:

  • Ελέγξτε το σημείο που η μέδουσα άφησε τα πλοκάμια της με το δηλητήριο και τα αφαιρείτε, ΑΛΛΑ προσοχή όχι με γυμνά χέρια.
  • Πάρτε αρκετή άμμο στη χούφτα σας και τρίψτε το σημείο με απαλές κινήσεις
  • Ρίξτε άφθονο θαλασσινό νερό και ΟΧΙ πόσιμο
  • Τοποθετήστε πάνω στον ερεθισμένο σημείο κάτι παγωμένο
  • Αν έχετε κάποια κορτιζονούχα αλοιφή μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ή να κάνετε κομπρέσες με ξύδι και νερό
  • Αν το τσίμπημα είναι αρκετά μεγάλο καλό είναι να επισκεφτείτε ένα γιατρό.

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει παντού!!