spot_img

Χωριάτικο μοσχομυριστό ψωμί στο ξυλόφουρνο

 

Τον άρτον ημών τον επιούσιον……. Παραδοσιακό χωριάτικο ψωμί, ζεστό μυρωδάτο κάνει όλο το σπίτι να γεμίζει  με αναμνήσεις παιδικών χρόνων και όλοι  όσοι το δοκιμάζουν να μην αφήνουν ούτε ψίχουλο. Χρειάζεται  βέβαια υπομονή καθώς απαιτούνται κάποιες στάσεις για ξεκούραση από  την αρχή της παρασκευής μέχρι τις τελικές φρατζόλες. Ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα αποζημιώνει και με το παραπάνω όταν μάλιστα ζυμώνετε  με τα χεράκια σας, Απολαύστε το  όταν ακόμη είναι ζεστό(με το μαλακό ε!!) κάνοντας βούτες στην χωριάτικη σαλάτα και στα πεντανόστιμα λαδερά σας!!!!Καλό θα ήταν το ψωμί να γίνετε  με προζύμι αλλά εξίσου νόστιμο και εύκολο  γίνετε και με μαγιά .Αν έχετε και ξυλόφουρνο για να το ψήσετε ακόμα καλύτερα. Βάζω ποδιά ,τσεμπέρι και ξεκινώ !!!

ΥΛΙΚΑ:

1kg  αλεύρι (λευκό κίτρινο πολύσπορο)

600νερό (ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο)

2  φακελάκια μαγιά

1 κουταλάκι  ζάχαρη

λίγο αλάτι

λίγο λάδι

σουσάμι

1κ.σ λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Βάζουμε σε ένα μπόλ χλιαρό νερό και διαλύουμε μέσα την μαγιά με την ζάχαρη. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε 15΄σε ζεστό μέρος

2.Πέρνουμε ένα μεγάλο μπόλ  βάζουμε το μείγμα αλεύρων,  ρίχνουμε το αλάτι κάνουμε στην μέση μια λακκούβα , ρίχνουμε το διάλυμα της μαγιάς το ζυμώνουμε και το κάνουμε μια μπάλα. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί 1 ώρα επίσης σε ζεστό μέρος

  1. Στην συνέχεια το ξανά ζυμώνουμε και το τοποθετούμε στο σκεύος που θα το ψήσουμε αφού πάλι το αφήσουμε να φουσκώσει για 1 ώρα .Κάνουμε μια επάλειψη με λάδι και προσθέτουμε σουσάμι. Το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40′ περίπου και όσοι ανάψουν ξυλόφουρνο 50’ με 1 ώρα.

Καλή επιτυχία και καλό ψήσιμο!!

 

 

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img