spot_img

Νικόλας Σμυρνάκης: Δεν υπάρχει πράξη που να μην έχει προϋπάρξει ως σκέψη


του Νικόλα Σμυρνάκη

Τι είναι αλήθεια η πραγματικότητα; Αυτό που βλέπουν τα μάτια ή αυτό που βλέπει το μυαλό; Μάλλον αυτό που επεξεργάζεται το μυαλό όταν βλέπουν κάτι τα μάτια. Δημιουργούμε πραγματικότητες με βάση τις μνήμες και τις εμπειρίες μας. Βλέπουμε τον κόσμο μέσα από ένα ολόδικό μας φίλτρο. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο είναι διαποτισμένος από τις προσλαμβάνουσές μας, τις εμπειρίες, τις αξίες, τις ανάγκες, τις πεποιθήσεις μας. Και όλα αυτά είναι πολύ διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο.

 

Όταν κοιτάμε τα ίδια πράγματα, δεν βλέπουμε τα ίδια. Ακόμη και αυτό που όλοι συμφωνούμε ότι είναι κόκκινο είναι διαφορετικό κόκκινο για τον καθένα: ένα πιο πράσινο ή πιο μοβ κόκκινο. Αν μπορούσαμε να δούμε μέσα από τα μάτια των άλλων, θα τρομάζαμε. Όχι τόσο με αυτά που θα βλέπαμε, αλλά με το πόσο αλλιώτικο είναι το φίλτρο που τα καλύπτει. Ένας πίνακας ζωγραφικής που απεικονίζει έναν δρόμο με λεύκες για κάποιον συμβολίζει την καταθλιπτική ματιά του καλλιτέχνη, τον χωρίς τέλος αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση∙ για κάποιον άλλο συμβολίζει μια γνωστή ταινία τρόμου και για κάποιον άλλο τον δρόμο προς την αιώνια ευτυχία. 

 

Ο καθένας επομένως βλέπει διαφορετικά τον κόσμο γύρω του. Ταυτόχρονα το πώς βλέπει κάποιος τον κόσμο εξαρτάται από το με τι τροφοδοτεί το μυαλό του. Το ωραίο είναι ότι σε μεγάλο βαθμό μπορούμε να ορίσουμε τις εικόνες στο μυαλό μας. Έπειτα να κατευθυνθούμε προς την πραγματικότητα που έχουμε νωρίτερα δημιουργήσει.

 

Μία από τις διφορούμενες προφητείες της Πυθίας ήταν το: «Να κοιτάς εκεί που θες να πας, αλλιώς θα πας εκεί που κοιτάς». Κι όμως έχει νόημα. Ένας βασικός κανόνας στους αγώνες δρόμου, αν το όχημα βγει από τον δρόμο, είναι να μην κοιτάει ο οδηγός τον τοίχο απέναντι, γιατί σ’ αυτόν θα καταλήξει. Να κοιτάει τον δρόμο στον οποίο θέλει να επανέλθει, για να βρεθεί ξανά σ’ αυτόν. Όλες οι διεργασίες που γίνονται στο μυαλό του σε κλάσματα δευτερολέπτου αφορούν τον τοίχο, αν με αυτόν τροφοδοτήσει το μυαλό του, ή τον δρόμο, αν αλλάξειτην τροφοδότηση με ό,τι τον συμφέρει. Ουσιαστικά, κοιτάζοντας τον δρόμο αλλάζει κατεύθυνση η εσωτερική του πυξίδα. Τα αντανακλαστικά του θα βρουν τρόπο να τον κατευθύνουν προς τα εκεί. Επομένως, αυξάνει τις πιθανότητες να μην τρακάρει.

 

Όχι, δεν είμαι υπέρ της άκρατης και χωρίς λόγοθετικότητας γιατί μπορεί να προκαλέσει στρουθοκαμηλισμό. Από την άλλη, την προτιμώ από τη συνεχή γκρίνια και την τοξικότητα. Τα πιο πάνω όμως αφορούν τις λογικές διεργασίες του ανθρώπινου εγκεφάλου και έχουν επιστημονική βάση. Άλλωστε, δεν υπάρχει πράξη που να μην έχει προϋπάρξει ως σκέψη.Ας προσέχουμε λοιπόν τι σκεφτόμαστε, ή μάλλον ας το αποφασίζουμε πιο συνειδητά. Όλα τα άλλα μετά εξαρτώνται από τις πράξεις μας.

Βιογραφικό:

Ο  Νικόλας Σμυρνάκης είναι συγγραφέας, δημιουργός της φιλοσοφίας Ανθρώπου στο ΝηΣί (IslandofMan Success Philosophy), ιδρυτής του IslandofMan Success Coaching Academy. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και είναι κάτοχος τίτλου MBA(International MBA – ΑΣΟΕΕ). Για σειρά ετών δίδασκε το μάθημα «Στρατηγική και Καινοτομία» σε ιδιωτικό κολέγιο.

Έργα του κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο. Έχει διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχει λάβει δύο βραβεία διαδικτύου (e-awards). Έχει υπάρξει ομιλητής στο TEDx και με τα σεμινάριά του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχει διδάξει τις αρχές επιτυχίας σε χιλιάδες ανθρώπους. Τον εμπιστεύονται μεγάλοι ιδιωτικοί και δημόσιοι οργανισμοί.

Τα βιβλία του Η επιτυχία κρυβόταν στο κομοδίνο μου  και Να ευτυχήσω για να πετύχω ή να πετύχω για να ευτυχήσω; (εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ) ήταν υποψήφια για τα βραβεία αναγνωστών το 2017 και το 2019 αντίστοιχα και γρήγορα έγιναν από τα ευπώλητα της κατηγορίας τους. Το τελευταίο του έργο έχει τίτλο Γράψε τη Δική σου Ιστορία.  

Όραμά του είναι να βοηθήσει ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να βρουν το σκοπό τους και μέσα από δοκιμασμένες στρατηγικές να οδηγηθούν στην καθολική αλλαγή και ανάπτυξη σε όλες τις πτυχές της ζωής τους.

Περισσότερα:IslandofMan.gr

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV