spot_img

Εφηβικό Καλλιτεχνικό Σαλόνι / Στο ξύπνημα της άνοιξης Θεατρικό εργαστήρι από τον Δήμο Χανίων & την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ για τα στερεότυπα & την αποδόμησή τους

Ο Δήμος Χανίων και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ συνδιογανώνουν θεατρικό εργαστήρι για εφήβους, το οποίο θα διεξαχθεί σε πέντε αυτοτελείς συναντήσεις στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» από τις 29 Οκτωβρίου έως και τις 5 Δεκεμβρίου 2021. Η συμμετοχή στο εργαστήρι, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι δωρεάν, με απαραίτητη την κράτηση θέσεων.

Οι έφηβοι, σε μια ηλικιακή περίοδο που χτίζεται η προσωπικότητά τους, επηρεάζονται δομικά και συγκρούονται εξακολουθητικά με πολλά στερεότυπα. Έτσι η ορμή που χαρακτηρίζει αυτήν την ηλικία αντί να φανερώσει σπουδαίες προσωπικές ή συλλογικές ανακαλύψεις, εγκλωβίζεται και εκπαιδεύεται να στηρίζει συμβάσεις και γενικεύσεις. Θέλοντας να ανακαλύψουμε τα στερεότυπα που κυριαρχούν σε αυτήν την ηλικία σχεδιάζουμε πέντε μικρούς κύκλους συναντήσεων. Ο κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και στόχο έχει να ασχοληθεί με μια συγκεκριμένη συνθήκη.

29, 30, 31 Οκτώβρη / ΜΥΕΣ, ΝΕΥΡΑ ΚΑΙ ΦΩΝΕΣ

5, 6, 7 Νοέμβρη / ΚΟΥΜΠΙΑ ΚΑΙ ΦΕΡΜΟΥΑΡ

19, 20, 21 Νοέμβρη / ΤΟ ΜΗΛΟ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΗΝ ΜΗΛΙΑ

26, 27, 28 Νοέμβρη / ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΚΑΘΊΣΕΙΣ

3, 4, 5 Δεκέμβρη / ΛΟΜΠΙ ΚΑΙ ΧΟΜΠΥ

Έναυσμα για την κάθε θεματική είναι οι εικόνες του θεατρικού συγγραφέα, Φ. Βέντεκιντ, μέσα από το έργο του: «Το ξύπνημα της Άνοιξης». Στο έργο αυτό, μια παρέα νέων έρχεται αντιμέτωπη με φόβους, ενοχές και ανασφάλειες και αποτυπώνεται μέσα από έντονες εικόνες τόσο η νεανική ανησυχία, όσο και η καταδυνάστευση αυτής της ηλικίας από δεκάδες στερεότυπα: σεξουαλικά, γονεϊκά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά. Η αποδόμηση ξεκινά μέσα από την μορφή του θεατρικού εργαστηρίου, όπου το ονομάζουμε καλλιτεχνικό σαλόνι, μιας και το σαλόνι είναι το δωμάτιο εκείνο όπου επικοινωνούν τα μέλη της οικογένειας και δέχεται ταυτόχρονα τους επισκέπτες του σπιτιού. Είναι ο χώρος εκείνος που φωτίζει πιο έντονα τις κοινωνικές μας φόρμες και μπορούν πιο εύκολα να αναγνωριστούν τα στερεότυπα που έχουμε. Είναι η αντανάκλαση του κοινωνικού στον ιδιωτικό μας χώρο. Έτσι οι συμμετέχοντες θέλουμε να συνυπάρχουν, να βιώνουν, να παίζουν, να παρακολουθούν, λειτουργώντας παράλληλα και κλιμακωτά. Τα εργαλεία μας είναι πάντα καλλιτεχνικά – λόγος, φωνή, μουσική, σώμα, κίνηση, εικαστικά -και με αυτά θα αποδημήσουμε ότι παγιωμένο μας εγκλωβίζει. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 12 έως 18 ετών. Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που προβλέπονται κατά του Covid-19.

ΤΟΠΟΣ: ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΧΑΝΙΑ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ: 18:00 – 20:30

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 6946363045

Δημιουργία και συντονισμός εργαστηρίων: Κωνσταντίνα Γιασεμίδου, Πέτρος Ρουσσος, Γιάννης Σιούτης

Συνδιοργάνωση: Δήμος Χανίων – ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ

Με την αιγίδα και την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι [nomades artcore], είναι μια καλλιτεχνική ομάδα, που ερευνά τη σχέση του θεάτρου με την κοινωνία, τον άνθρωπο και με τις άλλες μορφές τέχνης. Οι βασικοί άξονες, που κινείται είναι το βίωμα, το φυσικό τοπίο, η συμμετοχή και η σύνθεση. Έχει πραγματοποιήσει θεατρικές παραστάσεις, δρώμενα, συμμετοχικά projects, παραστάσεις χορού, performances ανά την Ελλάδα, όπως επίσης έχει δημιουργήσει πολλά εκπαιδευτικά και ερευνητικά εργαστήρια. Τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει στο εφηβικό και νεανικό κοινό, δημιουργώντας θεματικούς κύκλους εργαστηρίων και παραστάσεις.

https://www.facebook.com/nomadesartcorehttp://nomadesartcore.blogspot.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spot_img

Web Tv

spot_img
spot_img