spot_img

Είναι μια vegan διατροφή ασφαλής για τα παιδιά;

Η επιστημονική κοινότητα παίρνει θέση για τη vegan διατροφή στα παιδιά.

-Ποιους κινδύνους συνεπάγεται η vegan διατροφή για τα παιδιά.
-Γιατί είναι απαραίτητη η παρακολούθηση του παιδιού από ειδικό.

Τον Ιούλιο του 2016, το Washington Post δημοσίευσε μια ιστορία για ένα ιταλικό ζευγάρι που έχασε την επιμέλεια του γιου του ηλικίας 14 μηνών. Το αγόρι είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο ζυγίζοντας περίπου όσο ένα μέσο μωρό 3 μηνών. Απαιτήθηκε επείγουσα χειρουργική επέμβαση για μια συγγενή καρδιακή κατάσταση που επιδεινώνεται από τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου.

Ο λόγος για τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και τον γενικό υποσιτισμό;

Οι γονείς του αγοριού είχαν διατηρήσει το μικρό τους γιο σε μια αυστηρή διατροφή από τη γέννησή του χωρίς να του παρέχουν συμπληρώματα για να καλύψουν τα θρεπτικά συστατικά που του έλειπαν.

Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες

 «Είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί μια υγιεινή και ισορροπημένη vegan διατροφή σε μικρά βρέφη, και οι γονείς θα πρέπει να κατανοήσουν τις σοβαρές συνέπειες της αδυναμίας να ακολουθήσουν συμβουλές σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής», δήλωσε ο Dr. Mary Fewtrell, πρόεδρος της διατροφικής επιτροπής του ESPGHAN. «Οι κίνδυνοι να γίνει λάθος μπορεί να περιλαμβάνουν μη αναστρέψιμες γνωστικές βλάβες και, τελικά, θάνατο».

Ο Dr. Myriam Van Winckel, καθηγητής στο τμήμα παιδιατρικής και ιατρικής γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο, είχε κάτι παρόμοιο να μοιραστεί: «Όσο πιο περιορισμένη είναι η διατροφή του παιδιού, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανεπάρκειας, και αυτό εμφανίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στα vegan παιδιά», δήλωσε ο Van Winckel. «Αλλά ο κίνδυνος δεν σταματά εκεί. Οι vegan μητέρες που θηλάζουν πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους μπορούν να αναπτύξουν έλλειψη βιταμίνης Β12  μεταξύ του 2ου και 12ου μήνα εξαιτίας της έλλειψης αποθεμάτων στο σώμα τους κατά τη γέννηση, ακόμα και αν οι ίδιες δεν παρουσιάζουν κάποια σημάδια ανεπάρκειας».

Οι παιδίατροι παίρνουν θέση επί του θέματος

Τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP) εξέφρασαν επίσης τις ανησυχίες τους: «Η παιδική ηλικία είναι μια κρίσιμη περίοδος για την γενικότερη ανάπτυξη και την ανάπτυξη του εγκεφάλου», δήλωσε η Dr. Sheela Magge, ενδοκρινολόγος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας των Παιδιών. 

«Υπάρχουν σημαντικές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που μπορεί να είναι ανεπαρκή σε μια vegan διατροφή, ιδιαίτερα η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη D, ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος και η ριβοφλαβίνη. Οι vegan διατροφές μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ανεπάρκειας σε βιταμίνη Α. 

Η Β12 προέρχεται από το γάλα και τα αυγά και αποτελεί ιδιαίτερη μέριμνα για τους ανθρώπους που κάνουν μια vegan διατροφή. Η έλλειψη επαρκούς ποσότητας βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά συμπτώματα. 

Τα παιδιά κατά τη διάρκεια μιας vegan διατροφής μπορούν επίσης να έχουν ελαφρώς υψηλότερες απαιτήσεις σε πρωτεΐνες από εκείνα που δεν ακολουθούν αυτό το είδος διατροφής». Η Dr. Sheela Magge πρόσθεσε επίσης ότι οι πρώτοι μήνες και τα χρόνια ζωής είναι ιδιαίτερα σημαντικά «Η παιδική ηλικία απαιτεί μια ιδιαίτερη μέριμνα,» ανέφερε. 

«Η ιδανική πρώτη τροφή για τα βρέφη είναι το μητρικό γάλα, αλλά αν μια μητέρα δεν θηλάζει ή αν δεν μπορεί να θηλάσει το μωρό, η μόνη άλλη επιλογή είναι μια φόρμουλα με βάση τη σόγια. Επίσης, κατά τη βρεφική ηλικία και τον απογαλακτισμό, η ποσότητα τροφής που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε μια vegan διατροφή μπορεί να αυξηθεί και να υπερβεί τη γαστρική ικανότητα. Ως εκ τούτου, συνιστώνται συχνά γεύματα».

Επιλογές για τους vegan γονείς

Σύμφωνα με την Dr. Magge, ο βιγκανισμός μπορεί να υιοθετηθεί αλλά μόνο με προσεκτική παρακολούθηση. Συγκεκριμένα αναφέρει, «Ένα παιδί μπορεί να είναι σε vegan διατροφή με ασφάλεια, αλλά θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τον παιδίατρο ή τον πρωταρχικό φροντιστή του παιδιού». Ένας διατροφολόγος μπορεί επίσης να εμπλέκεται. 

Η παιδική ηλικία είναι μια κρίσιμη στιγμή για τη γενικότερη ανάπτυξη και είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται επαρκείς ποσότητες αναγκαίων βιταμινών και ανόργανων συστατικών στη διατροφή του παιδιού σε συγκεκριμένες περιόδους ανάπτυξης.

Συνοψίζοντας, όταν εξετάζετε μια vegan διατροφή για ένα παιδί, οι ειδικοί τονίζουν ότι η συνεργασία ειδικοτήτων (παιδίατρος – διατροφολόγος) είναι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί η σωστή διατροφή.

Logodiatrofis.gr

 

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img