spot_img

Ελένη Κοκοσάλη: «Η επιτυχία απαιτεί σκληρή δουλειά και πάθος»

Συνέντευξη στη Μαρία Γιαμπουλάκη

Στα 29 χρόνια πορείας στον επαγγελματικό στίβο δεν έχει κερδίσει απλά την αναγνώριση των συναδέλφων. Αυτό που έχει επιτύχει είναι η αναγνώριση των ανταγωνιστών της και αυτό είναι που την κατατάσσει στους κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου της.  Η Ελένη Κοκοσάλη, εμπορική διευθύντρια του ομίλου Κρήτη TV, ξεκίνησε να εργάζεται στον Όμιλο από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, είναι από τους πρωτεργάτες αυτού του εγχειρήματος και όπως και η ίδια δηλώνει στη συνέντευξή της, ήταν ο κ. Αντώνης Δημητρίου εκείνος που έπαιξε και παίζει τον απόλυτα καθοριστικό ρόλο στην επαγγελματική της πορεία.

Γνώρισα την Ελένη Κοκοσάλη με αφορμή τη συνέντευξή μας, όμως πολύ γρήγορα διαπίστωσα τους λόγους για τους οποίους έχει καταφέρει να φτάσει τόσο ψηλά, έχει όλες εκείνες τις δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά που της επιτρέπουν να βάζει στόχους και να τους επιτυγχάνει.  Η Ελένη Κοκοσάλη δίνει την πρώτη της συνέντευξη στο By Bus και το σίγουρο είναι ότι αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους εκείνους που κάνουν όνειρα και ψάχνουν τους τρόπους για να τα κάνουν πραγματικότητα, με επίκεντρο όλων τη σκληρή δουλειά, την προσπάθεια και το πάθος για αυτό που επιλέγει να κάνει κανείς.

Έχετε καταφέρει να σπάσετε το στερεότυπο που θέλει μία γυναίκα είτε να κάνει καριέρα, είτε οικογένεια.. Εσείς όμως με την πορεία σας έχετε αποδείξει ότι τελικά γίνεται.. Πως καταφέρνετε να διατηρείτε αυτή την ισορροπία και με ποιους τρόπους;

Δεν πιστεύω στα στερεότυπα. Ξέρω πολλές γυναίκες που έχουν κάνει καριέρα αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στην προσωπική και την οικογενειακή τους ζωή. Θεωρώ ότι κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τρόπο, βρίσκει τις ισορροπίες του, βάζει τις προτεραιότητές του. Υπάρχουν στιγμές που έχει προτεραιότητα η δουλειά και άλλες που έχει προτεραιότητα η οικογένεια. Πιστεύω πως ο επιτυχημένος άνθρωπος είναι ο ισορροπημένος άνθρωπος, θα έλεγα και ο χορτασμένος άνθρωπος, αυτός που δεν αφήνει τα απωθημένα του να ορίζουν το δρόμο του. Προσωπικά, όταν είμαι στη δουλειά μου, με απορροφά.Θέλω να πετύχω το ακατόρθωτο. Δεν αισθάνθηκα ποτέ υπεράνθρωπος και οφείλω να πω ότι υπήρξα πολύ τυχερή στη ζωή μου γιατί η οικογένειά μου, μου έδωσε τον ωφέλιμο χώρο να αφοσιωθώ στη δουλειά μου, με στήριξε και με στηρίζει. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μοιραζόμαστε, να νοιαζόμαστε, να φροντίζουμε, να είμαστε παρόντες.

– Με την πορεία σας έχετε καταφέρει να ηγηθείτε στο εμπορικό τμήμα του ομίλου KΡΗΤΗ TV. Ποιο είναι το δικό σας μήνυμά στις γυναίκες που θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας; Ποιες ήταν οι θυσίες που ενδεχομένως κάνατε για να κατακτήσετε τον στόχο σας;

Θα έλεγα ότι οι γυναίκες έχουν γίνει περισσότερο ανταγωνιστικές και έχουν εκπαιδευτεί αρκετά ώστε να διεκδικούν με αξιώσεις. Σε πολλά πεδία έχουν κερδίσει τη θέση τους. Όμως πιστεύω πως τη θέση και το ρόλο μας, καθημερινά τον κερδίζουμε. Όποιος επαναπαυθεί στην επιτυχία του, αργά ή γρήγορα θα τη χάσει. Η επιτυχία είναι ένας διαρκής αγώνας, ένα συνεχές τρέξιμο. Τώρα, η ηγεσία νομίζω απαιτεί κι άλλα προσόντα. Δεν έχουν όλοι ηγετικές ικανότητες. Ο ηγέτης, στο επιχειρηματικό πεδίο, πρέπει να συνδυάζει ικανότητα διαχείρισης, διορατικότητα, να έχει όραμα και να εμπνέει. Ηγέτης είναι αυτός που βρίσκεται μπροστά γιατί οι άλλοι δεν τον αμφισβητούν και θέλουν να τον ακολουθήσουν. Αναλαμβάνει ευθύνες, παίρνει αποφάσεις, ανοίγει δρόμους.

Δεν θεωρώ ότι είμαι παράδειγμα. Ο καθένας πορεύεται όπως ο ίδιος κρίνει. Συνεπώς δεν μπορώ να δώσω συμβουλές …επιτυχίας. Στα παιδιά μου για παράδειγμα θα έλεγα πως για να πετύχουν τους στόχους τους, πρέπει να έχουν πάθος και να αγαπούν αυτό που κάνουν, ότι κι αν κάνουν.

-Ποιο είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που προσέχετε στους συνεργάτες σας? Ποια συμβουλή/μήνυμα καριέρας θα δίνατε στους νέους που σπουδάζουν ή θέλουν να ασχοληθούν με το χώρο των Μ.Μ.Ε. συνολικά.

Στους συνεργάτες μου βλέπω το πόσο συγκροτημένοι είναι. Αν ξέρουν τι θέλουν από τη ζωή τους και πού βλέπουν προοπτικά τον εαυτό τους. Δεν με συγκινούν οι …εξ ορισμού επιτυχημένοι. Ο καλός επαγγελματίας πάντα αισθάνεται πως έχει κάτι καινούργιο να μάθει. Αν νομίζει ότι τα ξέρει όλα, κλείνει μόνος του, το δρόμο της γνώσης και της εμπειρίας.

Ο χώρος των ΜΜΕ είναι πολύ ιδιαίτερος χώρος. Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω πως αν κάποιος δεν έχει το μεράκι, το μικρόβιο να τον τρώει, δεν θα καταφέρει να κάνει πολλά πράγματα ή δεν θα καταφέρει να ξεχωρίσει. Πρέπει να το έχει στο αίμα του.  Θα έλεγα λοιπόν σε ένα νέο παιδί να θυμάται ότι η επιτυχία δεν είσαι εσύ. Επιτυχία είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς σου.

Θα ήθελα να γυρίσω λίγο τον χρόνο πίσω και να μοιραστείτε μαζί μας ποιο ήταν το «μυστικό» ή για να το πω πιο σωστά, ποιες ήταν οι δεξιότητες εκείνες και τα χαρακτηριστικά που σας βοήθησαν να φτάσετε στο σημείο που είστε σήμερα;

Πρώτα απ’ όλα οφείλω να πω ότι αν δεν υπήρχαν άνθρωποι να με εμπιστευθούν και να με στηρίξουν, να με εμπνεύσουν και να με εμψυχώσουν για να μπορέσω να συνεχίσω, ίσως να ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Ο κύριος Αντώνης Δημητρίου που ηγείται του Ομίλου ΚΡΗΤΗ TV, ήταν και είναι ο άνθρωπος που βήμα-βήμα σε όλη την πορεία μου μέχρι σήμερα υπήρξε ο άνθρωπος που έπαιξε και παίζει τον απόλυτα καθοριστικό ρόλο στην επαγγελματική μου πορεία. Δεν ξέρω αν είναι «μυστικό» ή συνταγή, αλλά είχα πείσμα, δεν λογάριασα κούραση, δεν λογάριασα ξενύχτια, δεν λογάριασα αποτυχίες. Επίσης, πέρασα από όλα τα στάδια της δουλειάς. Έκανα τα πάντα.  Έτσι εκπαιδεύτηκα. Σήμερα ξέρω πολύ καλά πόση βαρύτητα στην οργάνωση του γραφείου έχει μια καλή γραμματειακή υποστήριξη όσο και ένας έμπειρος συνεργάτης στο σχεδιασμό ενός businessplan.  Ίσως θεωρηθεί συγκεντρωτισμός, αλλά θέλω να ξέρω κάθε στάδιο της δουλειάς και κάθε βήμα. Προσπαθώ να είμαι δίκαιη ακόμα και όταν έχω μεγάλες απαιτήσεις. Έχω μάθει να δοκιμάζω τις αντοχές μου και μερικές φορές τις τερματίζω.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που συναντάτε στη καθημερινότητα σας και πως τις ξεπερνάτε;

Καινούργια μέρα, καινούργια πρόκληση…Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσει κάθε μέρα. Η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις. Ξεκίνησα τη επαγγελματική μου διαδρομή, πολύ νέα και η μεγαλύτερη πρόσκληση για μένα, ήταν να αποδείξω στον πατέρα μου ότι θα τα καταφέρω μόνη μου. Ήταν πρόκληση τότε να του αποδείξω ότι είμαι η «Δύναμή» του που παίρνει τη ζωή στα χέρια του με μοναδικό στόχο να τον κάνω περήφανο .  Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες είναι να σηκώσεις τα μανίκια. Δεν υπάρχουν συνταγές. Η δύναμη είναι μέσα μας.

Τα ΜΜΕ πέρασαν και αυτά την δική τους κρίση τα προηγούμενα χρόνια. Ο όμιλος του ΚΡΗΤΗ TV όχι μόνο κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες αλλά και να αναπτυχθεί περαιτέρω. Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι;

Τα ΜΜΕ υπέστησαν πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις από άλλους κλάδους στην κρίση. Ας μην ξεχνάμε ότι τα βασικά έσοδα ενός μέσου ενημέρωσης είναι τα διαφημιστικά. Σε μια χώρα που πολύ μεγάλες επιχειρήσεις κυριολεκτικά γονάτισαν από την κρίση, είναι λογικό να περιορίσουν τις διαφημιστικές τους δαπάνες.  Δεν μπορώ να μιλήσω εγώ για τους επόμενους στόχους του Ομίλου. Μπορώ όμως να πω ότι όλα αυτά τα χρόνια βασικός μας στόχος ήταν να διατηρήσουμε το επίπεδο της δουλειάς μας υψηλό. Χωρίς εκπτώσεις στο προϊόν. Και τον υπηρετήσαμε όλοι στον Όμιλο αυτόν τον στόχο, κάτι που αναγνώρισε και το κοινό μας. Από τη στιγμή που καταφέραμε να κρατήσουμε το κοινό μας, κρατήσαμε και το σπίτι μας. Σπίτι μας είναι ο Όμιλος. Ζούμε και μεγαλώνουμε μαζί του. Στόχος μας ήταν και παραμένει η επιτυχία. Να είμαστε πρώτοι, να είμαστε οι καλύτεροι.

Αλλά για όλα αυτά, κυρίαρχο στοιχείο ήταν και είναι η για χρόνια σφυρηλατημένη σχέση εμπιστοσύνης και με το κοινό αλλά και με τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις τους που απευθύνονται σε εμάς. Στο κάτω –κάτω αυτή η σχέση αποδείχτηκε ειλικρινής , σε στέρεες βάσεις με αμοιβαίο όφελος συνεργασίας γιατί στον πυρήνα της είχε τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Τα τελευταία χρόνια ο όμιλος ΚΡΗΤΗ TV σαρώνει τα βραβεία στα RegionalMediaAwards. Ποια είναι τα δικά σας συναισθήματα κάθε φορά που γίνεστε αποδέκτης αυτών των βραβείων και των διακρίσεων;

Υπερηφάνεια φυσικά και συγκίνηση. Μεγάλη συγκίνηση. Εγώ όταν πρέπει να ανέβω στη σκηνή για να παραλάβω ένα βραβείο, δεν μπορώ να δω τον κόσμο που βρίσκεται από κάτω. Βλέπω εκεί μπροστά μου την Κατερίνα, την Πέπη,τον Αντώνη, τη Μαρία, τη Βαγγελιώ, τον Κώστα, την Ρένα, τη Σούλα, την Όλγα ……. και ξέρω ότι το μεγαλύτερο βραβείο είμαστε εμείς οι ίδιοι.

– Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη θα ήθελα να σας ρωτήσω τι είναι ευτυχία για εσάς; Αναφερθήκαμε παραπάνω αναλυτικά στην επιτυχία, κάτι που αρκετοί την μπερδεύουν με την ευτυχία και θεωρούν ότι κυνηγώντας την πρώτη θα κατακτήσουν και την δεύτερη. Θα ήθελα την δική σας άποψη πάνω σε αυτό. Τι είναι επιτυχία και τι είναι ευτυχία; Ποια η σχέση τους ;

Επιτυχία σε επαγγελματικό επίπεδο, είναι να πετύχεις, να καταξιωθείς, να είσαι ο καλύτερος ή ένας από τους καλύτερους σ’ αυτό που κάνεις. Η επιτυχία αναγνωρίζεται. Υπάρχουν επιτυχημένοι άνθρωποι, χωρίς να είναι ευτυχισμένοι.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι και επιτυχημένοι. Ίσως όχι με όρους αυστηρά επαγγελματικούς. Είναι όμως επιτυχημένοι σε ότι επέλεξαν για τη ζωή τους. Η μητέρα μου για παράδειγμα, είναι ένας ευτυχισμένος και επιτυχημένος άνθρωπος. Διάλεξε την οικογένεια και αφοσιώθηκε σ’ αυτή. Είναι ευτυχισμένη όταν φροντίζει για όλους και για όλα. Και το κάνει με απόλυτη επιτυχία. Ακούραστη, δυναμική, κυρίαρχη, χαμογελαστή, πληθωρική.

Επιτυχία είναι να εργάζεσαι σε ένα χώρο που πρώτα από όλα υπηρετεί την Κρήτη και τους ανθρώπους της.

Ευτυχία είναι να βλέπεις τα παιδιά σου να μεγαλώνουν και να γίνονται ακέραιοι άνθρωποι με αξίες και ιδανικά.

Επιτυχία είναι να είσαι αποδεκτός στον επαγγελματικό σου χώρο και να χαίρονται που συνεργάζονται μαζί σου και να χαίρεσαι και εσύ μαζί τους.

Ευτυχία είναι να αγαπάς και να αγαπιέσαι.

Ευτυχία είναι το χαμόγελο του Νικόλα μου και της Εύας μου.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV