spot_img

Eπιστολή Ν. Χαλκιαδάκη για τη νέα τουριστική σαιζόν

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ξεκίνησε δειλά-δειλά η σαιζόν του 2022.

Μια σαιζόν με πολλές προσδοκίες και αρκετά ζητήματα πουπροβληματίζουν και απαιτούν προσεκτική διαχείριση.

Η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου έχει πολλές φορές επισημάνει την ανάγκη να παραμένουμε ενωμένοι και συνεπείς στο τουριστικό μας προϊόν και να στηρίξουμε τον κλάδο της φιλοξενίας, όχι ανταγωνιζόμενοι μεταξύ μας, αλλά συνεργαζόμενοι.

Επιτρέψτε μας να σας επισημάνουμε ακόμη μια φορά τα ακόλουθα, για να έχουμε όλοι μια καλή σαιζόν χωρίςσημαντικές απώλειες στο τέλος της.

  1. Ο Κορωνοιός δεν έχει φύγει και συνεχίζει να αποτελεί απειλή για εμάς, τους συναδέλφους μας και τιςεπιχειρήσεις μας. Να τηρήσουμε τα πρωτόκολλα και να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση για να κλείσουμε μιακαι καλή αυτό το κεφάλαιο της ζωής μας.
  2. Κάποιοι συνάδελφοι ξεκίνησαν ήδη τη λειτουργία τους, ενώ πολλοί δεν έχουν ακόμη ανοίξει. Επομένως δε μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά για δειλά βήματα. Παρατηρούμε δε ότι οι τιμές παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές και κάποιες φορές πολύ κάτω από αυτό που χαρακτηρίζει την κατηγορία στην οποία ανήκουν τα ξενοδοχεία. Συνιστούμε προσοχή γιατί η παραπάνω πρακτική αποτελεί αθέμιτοανταγωνισμό και αλλοιώνει στα θεμέλια του τον ποιοτικό τουρισμό και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
  3. Το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων μας έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, εξαιτίας των έντονων πληθωριστικών πιέσεων και της πολύ μεγάλης αύξησης των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών. Σε συνδυασμό με τις κλειδωμένες τιμές από την περασμένη σαιζόν και τις χαμηλές τιμές που βρίσκει κανείςστην αγορά, αυτό συνιστά σοβαρό κίνδυνο για πολλές επιχειρήσεις. Ακόμη δεν έχουμε λάβει ουσιαστικές διαβεβαιώσεις για αποκλιμάκωση τιμών ενέργειας, ενώ και οι κερδοσκοπικές πρακτικές έχουν ξεφύγει από κάθε μέτρο.
  4. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Τουρισμού κάνει λόγο για πολύ μεγάλη αύξηση των κρατήσεων σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, που συνιστά ακόμη μια σημαντική απειλή για τον κλάδο μας, ειδικά όσο παραμένει άλυτο το θέμα της ανταγωνιστικότητας των νομίμως λειτουργούντων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ενάντια στη σκιώδη φιλοξενία.
  5. Ο πόλεμος, τέλος, έχει φέρει σημαντική επιβράδυνση των κρατήσεων, ενώ και οι κρατήσεις τωνχωρών της Ρωσίας , της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας θεωρούνται ουσιαστικά χαμένες. Να μείνουμε σε επαγρύπνηση, πολύ περισσότερο που όλοι ξέρουμε ότι οι δηλωμένες αεροπορικές θέσεις δεν υλοποιούνται ποτέ και συχνά μειώνονται στην πορεία. Τα δε αυξημένα αεροπορικά ναύλα δείχνουν ήδη ότιθα αποθαρρύνουν αρκετούς στο επόμενο διάστημα, αφού το hedging των καυσίμων σε ανταγωνιστικές τιμές φτάνει στο τέλος του.

Φίλοι και φίλες ξενοδόχοι,

Έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσουμε και φαίνεται πως και αυτή η χρονιά θα είναι δύσκολη και απαιτητική.

Ευχόμαστε να είναι καλή για όλους και θα είμαστε δίπλα σας με συμβουλές και νέα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις.

Για την ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ο πρόεδρος

Νίκος Χαλκιαδάκης

spot_img

Web Tv

spot_img
spot_img