spot_img

Έρρικα Πρεζεράκου: Η Μάνη ή θα αρέσει ή δεν θα αρέσει

 

H Έρρικα Πρεζεράκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Η ψυχολογία, οι εναλλακτικές μορφές ενεργειακής ψυχοθεραπείας και η βρεφονηπιακή ανάπτυξη είναι το πεδίο των σπουδών της μέχρι και σήμερα.

Η εμπειρία δέκα χρόνων από τον πρωταθλητισμό και η ενασχόλησή της με εναλλακτικές μορφές ψυχοθεραπείας, την οδήγησαν, το 2004 να ξεκινήσει μια μελέτη με πρόθεση να αποδείξει ότι όταν οι σκέψεις μας έχουν θετική κατεύθυνση, τα συναισθήματά μας είναι θετικά κι ανοιχτά κι όταν εμπιστευτούμε ότι είμαστε μια ολότητα που δημιουργεί την πραγματικότητά μας (ενεργειακά), τότε το σώμα μας κάνει θαύματα. Το Replayce είναι μια καινοτόμα εκπαίδευση για τον σύγχρονο άνθρωπο. Αναγνωρίζει τις τέσσερις πιο σημαντικές βάσεις μας, τις οποίες εκπαιδεύει μέσα από βιωματικές δράσεις δημιουργώντας μας θετικές συνήθειες και επίγνωση.

​Την περίοδο αυτή, η Έρρικα  Πρεζεράκου ασχολείται με την συγγραφή, ενώ ετοιμάζει κάποια Summer Camp ενηλίκων, παράλληλα με το πιο θετικό Summer Camp του καλοκαιριού με τη Μέθοδο Replayce.

Παιδί με ρίζες από τη Μάνη μας ξεναγεί στις ομορφιές του τόπου μέσα από τα δικά της υπέροχα μάτια.

Γεωγραφικά η κυρίως Μάνη ή Μέσα Μάνη, όπως ονομάζεται τοπικά, ορίζεται από τον αυχένα του Ταΰγετου Σαγιά και καταλήγει στο Ακρωτήριο Ταίναρο. Η Μέσα Μάνη διακρίνεται με βάση την κατά μήκος κορυφογραμμή στην Ανατολική Μάνη ή προσηλιακή Μάνη, που βλέπει προς τον Λακωνικό Κόλπο και στη Δυτική Μάνη ή απόσκερη ή αποσκιερή Μάνη, που βλέπει στον Μεσσηνιακό Κόλπο.

Γι’ αυτή την θρυλική, βραχώδη περιοχή της Λακωνίας, την προσηλιακή Μάνη, αφήνω μια βέρα Μανιάτισσα να μιλήσει. Την Έρρικα Πρεζεράκου. «Τα χωριά της Μάνης δεν κατακτήθηκαν ποτέ από εχθρούς. Γι’ αυτό στην σημαία της περιοχής υπάρχει η φράση «Νίκη ή Θάνατος» κι όχι «Ελευθερία ή Θάνατος». Η προσηλιακή Μάνη είναι πιο σκληρή σε σχέση με την Μεσσηνιακή. Όσοι έχουν επισκεφθεί την Καρδαμύλη ξέρουν πόσο διαφέρει από το τοπίο της ανατολικής μεριάς. Όταν πηγαίνω στην Μάνη, επιλέγω να κολυμπάω στο γραφικό Σκουτάρι ή στο Λιμένι. Στο Λιμένι, τρώω πάντα στον Τάκη. Ο Τάκης έχει μια από τις πιο γνωστές ψαροταβέρνες της Πελοποννήσου. Και μιας και μιλάμε για φαγητό, μην ξεχνάμε την ντόπια κουζίνα. Έτσι, χωρίς δεύτερη σκέψη, δοκιμάζουμε της περιβόητες Τραβηχτές πίτες. Μαζί με το σύγκλινο, που το συναντάμε στις σαλάτες, οι Τραβηχτές είναι ένα κλασικό μανιάτικο έδεσμα.

Το βράδυ είναι πολύ όμορφα στον πεζόδρομο της Αρεόπολης. Η Αρεόπολη έχει κριθεί διατηρητέα κρατώντας το παραδοσιακό χρώμα της Μάνης.

 

Η διαμονή, από την άλλη, έχει κι αυτή το γούστο της. Ο επισκέπτης της Μάνης έχει εύρος επιλογών όσον αφορά στα καταλύματα. Μπορεί να επιλέξει από κάτι πολύ απλό, μέχρι διαμονή σε μανιάτικο πύργο. Η Μάνη, πάντως, ή θα αρέσει ή δεν θα αρέσει. Προσωπικά, λατρεύω τον οικισμό της Βάθειας και την Λάγια, ένα πανέμορφο χωριό γεμάτο πύργους και πυργόσπιτα. Και στα δύο αυτά μέρη, επικρατεί ένα πέτρινο στήσιμο, που συμβάλλει στην μοναδικότητά τους.

Το φετινό καλοκαίρι, νομίζω ότι η Μάνη αποτελεί, προορισμό που οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Γιατί πρόκειται για έναν εσωτερικό προορισμό, με τον ταξιδιώτη να μην κινδυνεύει να συνωστιστεί, κατά την διάρκεια του ταξιδιού, όπως συμβαίνει στα ταξίδια με πλοία. Επίσης, η Μάνη είναι και κοντά στην Αθήνα. Είναι δηλαδή ό,τι πρέπει για τριήμερες αποδράσεις. Αλλά το κυριότερο: είναι περικυκλωμένη από θάλασσα», λέει η Έρρικα Πρεζεράκου στο bybus.gr

Πολλή Μάνη, λοιπόν. Την πρώτη μέρα ενός ιδιαίτερου Ιούλιου. Τι λέει ο ποιητής;

να κολυμπάω σε θάλασσες ζεστές 

ν’ αντιληφθώ τα πράγματα που αλλάζουν 

Αυτό και μόνο αυτό. Και καλό καλοκαίρι.

Της Χρύσας Φωτοπούλου.

 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV