spot_img

Ευχάριστα νέα από την Pfizer: Έρχεται το πρώτο χάπι κατά του κορονοϊού

Σε δύο ανώνυμα κτήρια Pfizer, ένα στις ΗΠΑ και ένα στο Βέλγιο, ένα αξιοσημείωτο πείραμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι 60 εθελοντές, όλοι οι ενήλικες με καθαρή ζωή ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών, λαμβάνουν το πρώτο χάπι ειδικά σχεδιασμένο για να σταματήσει το SARS-CoV-2.

Εάν η δοκιμή είναι επιτυχής, είναι πιθανό να υπάρξει μια εγχώρια θεραπεία για το Covid-19 αργότερα φέτος.

Για την ώρα, δεν υπάρχουν διαθέσιμα συγκεκριμένα φάρμακα εκτός από εμβόλια που μπορούν να εμποδίσουν τους ανθρώπους από την ανάπτυξη λοίμωξης Covid-19, ωστόσο η Pfizer μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και σε αυτό το πεδίο.

Το αντιιικό φάρμακο, που ονομάζεται PF-07321332, θα μπορούσε να χορηγηθεί για να εμποδίσει την σοβαρή λοίμωξη

Το μόριο που δοκιμάζεται είναι κατά παραγγελία αντιικό με κωδικό όνομα PF 07321332. Κατατάσσεται ως “αναστολέας πρωτεάσης”, έχει σχεδιαστεί για να επιτεθεί στην “σπονδυλική στήλη” του ιού SARS-Cov-2 και να σταματήσει να επεκτείνεται στις μύτες, τους λαιμούς και τους πνεύμονες. Ήταν οι αναστολείς πρωτεάσης που άλλαξαν την εξάπλωση του HIV στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο. Τώρα οι ερευνητές ελπίζουν ότι μπορεί να είναι στο χείλος μιας παρόμοιας ανακάλυψης που θα βάλει τέλος στην πανδημία.

Στην ουσία το αντιιικό φάρμακο, που ονομάζεται PF-07321332, θα μπορούσε να χορηγηθεί για να εμποδίσει την σοβαρή λοίμωξη σε άτομα που έχουν αρχίσει να εμφανίζουν συμπτώματα.

“Εάν έχουν φτάσει σε αυτό το στάδιο, θα είναι αισιόδοξοι”, δήλωσε ο καθηγητής Penny Ward, καθηγητής φαρμακευτικής ιατρικής στο King’s College London και πρωτοπόρος στην ανάπτυξη του Tamiflu, ενός αντιικού που καταπολεμά την εποχική και πανδημική γρίπη. “Το ερώτημα θα είναι για το πώς είναι ανεκτό το φάρμακο.

Το αντι-ιικό χάπι αναπτύχθηκε από το μηδέν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας, δήλωσε ο Dafydd Owen, διευθυντής της φαρμακευτικής χημείας στην Pfizer, σε ιδιωτικό συμπόσιο του Τμήματος Ιατρικής Χημείας τον περασμένο μήνα.

Τα πρώτα επτά χιλιοστόγραμμα της ένωσης – όχι περισσότερο δηλαδή από μια σταγόνα βροχής – κατασκευάστηκαν στα τέλη Ιουλίου. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, είχαν φτιάξει 100 γραμμάρια του φαρμάκου. Μόλις δύο εβδομάδες αργότερα, είχαν πάνω από ένα κιλό. Χρειάστηκαν 210 ερευνητές για να το κάνουν, είπε ο Owen.

Σύμφωνα με την Telegraph, το συγκεκριμένο χάπι μπορεί να είναι έτοιμο προς κυκλοφορία και χρήση μέχρι το τέλος του 2021.

Το φάρμακο αυτό λειτουργεί κολλώντας σε συγκεκριμένα ένζυμα που χρησιμοποιεί ο ιός για να αναπαραχθεί και ως εκ τούτου τον αναγκάζει να σταματήσει να πολλαπλασιάζεται και, κατ’ επέκταση, να εξαπλωθεί.

Περίπου 60 άτομα συμμετέχουν επί του παρόντος στην πρώτη φάση της δοκιμής της Pfizer για το PF-07321332, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου.

Μετά από αυτό, εάν το χάπι αποδειχθεί ασφαλές, θα γίνουν δοκιμές μεγαλύτρης κλίμακας, με περισσότερα άτομα, ώστε να αποδειχθεί ότι σίγουρα εμποδίζει από την ανάπτυξη της Covid, κάτι που έχουν ήδη δείξει οι εργαστηριακές δοκιμές, οι οποίες κάνουν λόγο για «ισχυρή αντιική δραστηριότητα».

“Έχουμε σχεδιάσει το PF-07321332 ως μια πιθανή στοματική θεραπεία που θα μπορούσε να συνταγογραφηθεί στο πρώτο σημάδι της λοίμωξης, χωρίς να απαιτείται οι ασθενείς να νοσηλεύονται ή να βρίσκονται σε κρίσιμη περίθαλψη”, δήλωσε ο Mikael Dolsten, επικεφαλής επιστημονικός αξιωματικός και πρόεδρος, παγκόσμια έρευνα, ανάπτυξη και ιατρική της Pfizer σε επίσημη δήλωση που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα.

Η Telegraph έλαβε αντίγραφα των εγγράφων που δόθηκαν σε συμμετέχοντες που τώρα συμμετέχουν στις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους.

“Μέχρι σήμερα, το φάρμακο της μελέτης δεν έχει χορηγηθεί σε ανθρώπους”, λένε τα έγγραφα, τα οποία εγκρίθηκαν επισήμως στις 8 Φεβρουαρίου. “Η ασφάλεια του φαρμάκου της μελέτης έχει μελετηθεί σε ζώα. Σε αυτές τις μελέτες σε ζώα, δεν υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι ούτε εντοπίστηκαν συμβάντα ανησυχίας και το φάρμακο της μελέτης δεν προκάλεσε παρενέργειες. “

Ο καθηγητής Ward για την Pfizer και το PF-07321332 είπε ότι, είναι ένας «αγώνας ενάντια στο χρόνο». Όχι μόνο πρέπει να παράγουν ένα φάρμακο που λειτουργεί αλλά πρέπει να το κάνουν ενώ το SARS-CoV-2 εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία.

Πηγή: dikaiologitika.gr

 

 

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img