spot_img

Face lift: Η χρονοκαθυστέρηση της γήρανσης

Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Στέφανος Σταθάκης,
Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής στην Ευρωκλινική Αθηνών

Ο χρόνος μπορεί να είναι αδυσώπητος σε ότι αφορά την εμφάνισή μας, μπορεί όμως να καθυστερήσει αισθητά στο να αναδείξει τα όχι και τόσο ελκυστικά στοιχεία του. Αυτό επιτυγχάνεται με τις σύγχρονες μεθόδους της πλαστικής χειρουργικής, τόσο με τις μη επεμβατικές τεχνικές, όσο και με το  ιδιαίτερα δημοφιλές full face lift.

«Το λίφτινγκ αποτελεί ιδανική επέμβαση εάν θέλουμε να γυρίσουμε το χρόνο αρκετά πίσω. Το επιλέγουμε όταν κρίνουμε πως οι μη επεμβατικές θεραπείες (μπότοξ, υαλουρονικό, laser) δεν θα έχουν αποτέλεσμα και δεν μας αρκεί η απαλλαγή από κάποιες ρυτίδες  αλλά θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τη γενικότερη χαλάρωση του δέρματος και των μυών του προσώπου, τις πτυχές, και τις βαθιές ρυτίδες και να δώσουμε στο πρόσωπο σφριγηλότητα και νεανικότητα»).

Σε τι ηλικία επιλέγει κάποιος να προβεί σε face lift?

Η κάθε ηλικία έχει το δικό της face lift με τη διάκριση να γίνεται ανάμεσα σε soft και full face lift που αναζωογονεί μέτωπο, μάτια, πρόσωπο και λαιμό, δίνοντας πίσω τη χαμένη νεανικότητα και ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.  Το soft lift περιλαμβάνει τα ίδια σημεία, με εξαίρεση την αναζωογόνηση του λαιμού, ενώ πάντα ο στόχος είναι το πρόσωπο μετά την επέμβαση να δείχνει φυσικά πιο «φρέσκο», ξεκούραστο και με νεανική εμφάνιση.

Για να υποβληθεί ένας ασθενής σε facelift, πρέπει να έχει παρουσιαστεί χαλάρωση στο πρόσωπο. Η ηλικία που ένα πρόσωπο αρχίζει να χαλαρώνει είναι η δεκαετία των 40 περίπου. Όσο πιο μικρός σε ηλικία ο ασθενής που υποβάλλεται στην επέμβαση, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διάρκεια του αποτελέσματος και τόσο πιο φυσικό το αποτέλεσμα. Το νεανικό δέρμα και οι νεανικοί ιστοί ανταποκρίνονται καλύτερα, αρχικά στο χειρουργείο και αργότερα, διατηρούν το αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου. Αντιστρόφως, όσο πιο μεγάλες είναι οι βλάβες που έχει επιφέρει η γήρανση, τόσο πιο αισθητή η διαφορά μετα το χειρουργείο.

Τι επιτυγχάνεται με το face lift?

«Το σημαντικότερο που επιτυγχάνεται με τις καινούργιες τεχνικές είναι η ανάρτηση του μυϊκού υποστρώματος του προσώπου», προσθέτει ο κ. Σταθάκης. «Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η χρονική διάρκεια του lifting να αυξάνεται εντυπωσιακά αλλά περισσότερο να ευνοείται η φυσικότητα στην εμφάνιση του lifting προσώπου. Επίσης, η μεταφορά λίπους από διάφορα μέρη του σώματος σε επιλεγμένα σημεία του προσώπου μειώνει την ανάγκη για ενέσιμα υλικά όπως του υαλουνορικού. Απαραίτητη βέβαια τεχνική στο σύγχρονο lifting είναι η μικρολιποαναρρόφηση οπωσδήποτε της περιοχής του λαιμού, που συνδυάζεται με το απαραίτητο lifting αλλά και του περιγράμματος του προσώπου (oval) όπου εξαφανίζει το λίπος που κρέμεται και τετραγωνίζει το πρόσωπο».

«Οι πιο σημαντικές περιοχές διόρθωσης του προσώπου στο full face lift είναι η ρινοπαρειακή, η κροταφική, η ζυγωματική, το περίγραμμα και τέλος ο λαιμός, ιδιαίτερα δε χαμηλά προς το στέρνο, που αποτελεί και το πλέον «δύσκολο» σημείο

Ολιστική αντιμετώπιση της γήρανσης: Το facelift διορθώνει όλες τις αισθητικές υποομάδες του προσώπου ταυτόχρονα, δηλαδή το μέτωπο, την περιοχή γύρω από τα μάτια, τις παρειές και το λαιμό, με αποτέλεσμα να συνυπάρχουν αρμονικά, διότι, συνήθως, συνοδεύεται από βλεφαροπλαστική ή κροταφικό lift.

Πλήρη “αναγέννηση” του δέρματος: Παράλληλα με τα σημάδια της χαλάρωσης και της πτώσης αποκαθιστά και την ποιότητα του δέρματος, βελτιώνοντας την υφή και την τυχόν ατροφία του, με τη συνέργεια μη επεμβατικών τεχνικών, όπως έγχυση αυτόλογου λίπους, μεσοθεραπεία με βλαστοκύτταρα, υαλουρονικό οξύ, laser ή peeling.

Θεαματικά και συγχρόνως φυσικά αποτελέσματα: Το λίφτινγκ αντιμετωπίζει την πτώση των μαλακών μορίων και τη χαλάρωση του δέρματος του προσώπου και του λαιμού. Επιτυγχάνει τη διαμόρφωση και το «γέμισμα», όπου χρειάζεται, του προσώπου και την επαναφορά του γωνιώδους περιγράμματός του, την αναδιαμόρφωση της πληρότητας των ζυγωματικών και τη διόρθωση της ασυμμετρίας του σχήματος του προσώπου. Χάρη στις βελτιωμένες τεχνικές της πλαστικής χειρουργικής και την καλύτερη μελέτη του δέρματος, οι σύγχρονοι πλαστικοί χειρουργοί μπορούν να πετύχουν ένα απόλυτα φυσικό και διακριτικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Πόσο διαρκεί ένα face lift;

Όποιος χειρουργηθεί έχει καλύτερη εμφάνιση για το υπόλοιπο της ζωής του. Βέβαια σε 10 χρόνια από το χειρουργείο η εμφάνιση δεν είναι τόσο καλή όσο τα πρώτα χρόνια, γιατί ο χρόνος δεν σταματά και συνεχίζουμε να γερνάμε.

 

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ FACE – LIFT

Σήμερα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές λίφτινγκ προσώπου, με αποτελέσματα που είναι αξιόπιστα, ασφαλή και μακροχρόνια – σε αντίθεση με τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα, που το λίφτινγκ πραγματοποιούνταν μόνο με το απλό τράβηγμα του δέρματος του προσώπου και την απομάκρυνση των χαλαρών τμημάτων του (υποδόριο λίφτινγκ).

Το σύνθετο ή composite facelift, το SMAS lift και το MACS-lift είναι οι πιο σύγχρονες τεχνικές, που προσφέρουν τα φυσικότερα αισθητικά αποτελέσματα.

Υποδόριο lift

Τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα το λίφτινγκ πραγματοποιούνταν μόνο με το απλό τράβηγμα του δέρματος του προσώπου και την απομάκρυνση των χαλαρών τμημάτων του (υποδόριο λίφτινγκ). Κατά την έναρξη της σύγχρονης περιόδου στην ιστορία του λίφτινγκ προσώπου (από τη δεκαετία του 1990 και μετά) υπήρξε μια αλλαγή στη φιλοσοφία της επέμβασης, αφού ο τρόπος πραγματοποίησής της εξελίχθηκε από το απλό τράβηγμα του δέρματος σε μια αποτελεσματικότερη, διακριτικότερη και φυσικότερη προσέγγιση των ιστών, με ελαχιστοποίηση των τομών και αποκατάσταση του χαμένου υποδόριου όγκου.

Υποδόριο lift με ράμματα στο SMAS

  • Με τη συγκεκριμένη τεχνική το SMAS πτυχώνεται με ράμματα και εξασφαλίζεται η επαναδιαμόρφωση του σχήματος του προσώπου χωρίς την ανάγκη πιο επεμβατικής, βαθύτερης παρασκευής.

Υποδόριο lift με εκ τομή του SMAS

  • Αφού γίνει η αποκόλληση όπως στην προηγούμενη τεχνική, αφαιρείται τμήμα του SMAS συνήθως με την κατεύθυνση που θέλουμε να γίνει η ανάρτηση και επανασυρράπτονται οι άκρες του.

Lift δύο στοιβάδων (ξεχωριστά το δέρμα και το SMAS)

  • Με το SMAS lift γίνεται υποδόρια παρασκευή και ταυτόχρονα αποκόλληση του SMAS από τους υποκείμενους ιστούς (μυς).

Σύνθετο lift ή composite facelift

  • Με το σύνθετο ή composite facelift -το οποίο αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό πλαστικό χειρουργό Sam Hamra- το δέρμα, το υποδόριο λίπος και το πλάτυσμα/SMAS, αποκολλώνται μαζί, ως μια ενιαία ομάδα.
  • Παραλλαγή με τo παραπάνω είναι η τεχνική  του «high SMAS» που αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό πλαστικό χειρουργό Fritz Barton και προσφέρει κάθετη ανάρτηση και στήριξη πάνω από το ζυγωματικό.

Υποπεριοστικό lift

  • Με τη συγκεκριμένη τεχνική η αποκόλληση των ιστών γίνεται στο ύψος του περιοστέου.

MACS – lift

  • Ακόμα πιο πρόσφατα αναπτύχθηκε από τους Βέλγους πλαστικούς χειρουργούς Patrick Tonnard και Alexis Verpaelen το MACS – lift (λίφτινγκ με μικρές τομές και κάθετη ανάρτηση των ιστών), το οποίο πραγματοποιείται με τη χρήση περιορισμένης τομής στο πρόσθιο τμήμα του αυτιού και κάθετη ανάρτηση των ιστών. Οι εσωτερικοί ιστοί του προσώπου αναρτώνται με εσωτερικά ράμματα και καθηλώνονται πάνω από το ζυγωματικό οστό, ενώ συχνά συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση στο λαιμό.

Που γίνονται οι τομές

Η βασική τομή του face – lift είναι γύρω από το αυτί, η οποία δεν φαίνεται. Oι τομές είναι μικρές, είναι στο τριχωτό τις κεφαλής, κατά μήκος της μπροστινής επιφάνειας του αυτιού και πίσω από το λόβιο.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση?

Η επέμβαση διαρκεί 3 – 4 ώρες. Γίνεται με γενική αναισθησία και συνίσταται παραμονή στην κλινική για μία έως δύο ημέρες.

Χρησιμοποιείται ένας ελαστικός επίδεσμος για 3 μέρες για να προστατέψει τις ουλές στα σημείο που έχει ανοιχτεί το δέρμα για το χειρουργείο.

Μετεγχειρητική πορεία

Το πρόσωπο παρουσιάζει οίδημα, σπάνια επώδυνο, το οποίο υποχωρεί σταδιακά.

Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση πρέπει να μένουμε ήρεμοι στο σπίτι, ενυδατώνοντας το πρόσωπο με ειδικά φαρμακευτικά προϊόντα, τρώγοντας μαλακές τροφές, κάνοντας ελαφρύ μασάζ με κινήσεις προς τα πάνω και να μην σηκώνουμε βάρη. Ο πόνος είναι συνήθως ελάχιστος και ελέγχεται εύκολα με παυσίπονα από το στόμα,  ενώ τα ράμματα θα αφαιρεθούν σταδιακά μέσα σε δύο εβδομάδες για την ελαχιστοποίηση των ουλών. Μετά από δύο εβδομάδες αισθάνεται κανείς άνετα με τη βοήθεια make-up ανάμεσα σε ξένους. Σε τρεις εβδομάδες, η γυναίκα θα νοιώθει και θα δείχνει αρκετά σίγουρη ώστε να βρεθεί στον κοινωνικό της περίγυρο. Το πρόσωπο της θα είναι τελείως καλά σε 10 με 12 εβδομάδες. Απευθείας έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να αποφεύγεται για αρκετές εβδομάδες.

Πηγή: ByBusMagazine

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img