spot_img

Φαίη Μιχελάκη..Οι νέες γυναίκες μας «οδηγούν»

επιμέλεια συνέντευξης

Άννα Αγογλωσσάκη

Η γυναίκα αποτελούσε ανέκαθεν το θεμέλιο λίθο της οικογένειας, όμως εν έτη 2021 οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, δημιούργησαν μεγάλο δίλημμα. Καριέρα ή οικογένεια; Τι να επιλέξουν; Οι ίδιες, επιχειρούν και πολύ συχνά τα καταφέρνουν  να συνδυάσουν και τους δύο ρόλους. Η γυναίκα του σήμερα αποβλέπει στην επαγγελματική της αποκατάσταση και γιατί όχι στην ιδέα μιας επιτυχημένης καριέρας ακόμα και σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα. Οι γυναίκες βρίσκονται σε μία συνεχή προσπάθεια να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να έχουν πολλαπλούς ρόλους στην κοινωνία (εργαζόμενη, μητέρα, σύζυγος κ.α.), να προσπαθούν να μην εγκαταλείψουν τα πιστεύω τους και να εξελίσσονται ως μέλη της κοινωνίας.

Η Φαίη Μιχελάκη οδηγός λεωφορείου ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου  απαντά σε πέντε ερωτήσεις!

  1. Γιατί γυναίκα οδηγός; Λύση ανάγκης η προσωπική επιλογή;

Γυναίκα οδηγός καθαρά από επιλογή. Από πολύ μικρή ηλικία υπήρχαν ακούσματα επειδή ακολουθούσα το πατέρα μου σε μεγάλο ποσοστό διαδρομών. Μου άρεσε η αίσθηση της ελευθερίας που σου προκαλούν η εναλλαγή των εικόνων και των παραστάσεων κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής. Μου προκαλούσε τρομερό ενδιαφέρον πως θα μπορούσα να ελέγξω ένα τόσο μεγάλο όγκο οχήματος και ταυτόχρονα να πρέπει να χειριστώ διάφορες ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής. Οπότε με το πέρασμα των χρόνων έβλεπα ότι μου προκαλεί ενδιαφέρον ώστε να ασχοληθώ με το αντικείμενο , μόνο που είχα πει στον εαυτό μου ότι ”πρώτα θα σπουδάσεις και μετά αν δεν βρεις δουλειά πάνω στο χώρο θα ξεκινήσεις στο λεωφορείο που εξίσου σου αρέσει”.

  1. Τελικά η οδηγική συμπεριφορά είναι θέμα φύλλου;

Κατά την άποψή μου η οδηγική συμπεριφορά είναι καθαρά θέμα αντίληψης . Πως δηλαδή αισθάνεσαι το χώρο και το τόπο περιφερειακά γύρω σου. Πιστεύω ότι οποιονδήποτε του αρέσει ,υπάρχει όρεξη και καταφέρει να έρθει σε αρκετή τριβή με την οδήγηση μπορεί να αποκτήσει πολύ καλή επιδεξιότητα και  διορατικότητα πάνω στην οδήγηση .

  1. Σε ένα θεωρητικά ανδροκατούμενο επάγγελμα πόσο εύκολο είναι να ενταχθεί μια γυναίκα και ποια αντιμετώπιση έχεις από τους συναδέλφους σου άντρες οδηγούς;

Πραγματικά ανδροκρατούμενο επάγγελμα δεν είναι καθόλου σύνηθες στην περιοχή μας να βλέπουμε γυναίκες να οδηγούνε γενικά κάθε είδους μεγάλο όχημα . Οπότε είναι απόλυτα φυσιολογικό στη πρώτη οδηγική επαφή που θα έχεις μαζί τους να είναι επιφυλακτικοί. Ωστόσο η συμπεριφορά τους ήταν άκρως φιλική ώστε να σε βοηθήσουν να ενταχθείς ανάμεσά τους. Απλά χρειάζεται προσπάθεια και χρόνο να τους αποδείξεις ότι είσαι ισάξιά τους.

  1. Πόσες φορές έχεις καθίσει στο πίσω κάθισμα ενός λεωφορείου για να πας εσύ κάπου; Ποια είναι η αγαπημένη σου διαδρομή και γιατί;

Αμέτρητες φορές χρησιμοποίησα το λεωφορείο από πολύ μικρή ηλικία, στα φοιτητικά μου χρόνια να πηγαίνω στη σχολή έως και σήμερα. Η αγαπημένη μου διαδρομή είναι εκτός Κρήτης, όταν πηγαίνω Θεσσαλονίκη. Είναι μια πολύωρη διαδρομή που στα μάτια μου είναι καθαρά σαν διακοπές ξεφεύγω τελείως από την καθημερινότητα.

  1. Ποιο είναι το πιο αστείο και το πιο συγκινητικό συμβάν που θυμάσαι;

Το πιο αστείο συμβάν είναι όταν μια καθηγήτρια σε μια σχολική εκδρομή δεν είχε αντιληφθεί ότι θα οδηγούσα και την έπιασε τόσο άγχος και φοβία που φώναζε στο λεωφορείο και στους άλλους συναδέλφους της να μη μου μιλάνε και να μη φωνάζουν ώστε να είμαι συγκεντρωμένη στην οδήγηση επειδή η διαδρομή είχε στροφές. Μάλιστα είχε φτάσει στο σημείο να πιάνει το πρόσωπο μιας συναδέλφου της ώστε να μη γυρνάει να μου μιλάει.

Το λεωφορείο του ΚΤΕΛ είναι από τη φύση του μια συγκίνηση είναι αυτό που ενώνει και χωρίζει ψυχές. Κλάματα από χαρά και λύπη έχουν πέσει σε κάθε δρομολόγιο τη στιγμή που φτάνεις ή φεύγεις από το προορισμό. Μια φορά ένα ζευγάρι αποχαιρετούσε ο ένας τον άλλο φαινόταν τόσο δεμένοι που η κοπέλα που είχα επιβάτη έκλαιγε σχεδόν σε όλη τη διαδρομή. Ήθελα τόσο πολύ να της πω κοπέλα μου έλα να σε πάω πίσω να ηρεμίσει η ψυχή σου.

 

 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV