Φανταστική μαρμελάδα με ώριμα σύκα!

 

Άφθονα  και  φέτος  τα σύκα από τον κήπο μας, εννοείτε βιολογικά. Τη πρώτη παρτίδα των ώριμων σύκων  επιλέγω να την κάνω μαρμελάδα. Μια γευστικότατη μαρμελάδα απλωμένη πάνω σε φρέσκο ζεστό ψωμί ,είναι το τέλειο πρωινό. Η δεύτερη επιλογή είναι τα αποξηραμένα σύκα. Κάθε χρόνο λέω θα κάνω περισσότερα γιατί ποτέ δεν φτάνουν  αφού τα προσθέτω σε σαλάτες , σε σπιτικές σάλτσες που συνοδεύουν άψογα το χοιρινό κρέας, τα κυνήγια και το κοτόπουλο. Μελώνει η σάλτσα και το φαγητό γίνετε πεντανόστιμο.!!!!!!

Σύκα, γραβιέρα  τσιπουράκι και ταβλάκι!!!!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΣΥΚΑ

Βάζουμε νερό να βράζει σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγα σύκα και τα αφήνουμε 30’’.Τα βγάζουμε, επαναλαμβάνουμε ξανά πάλι μέχρι να τα περάσουμε όλα από το  καυτό νερό. Στη συνέχεια μέσα σε μια κούπα  με νερό διαλύουμε  μισό κουταλάκι  ξινό και περνάμε τα σύκα ένα-ένα (εννοείτε ότι ακούμε Πάριο για να μας απογειώσει την διάθεση) τοποθετώντας τα πάνω στη σχάρα με το ταψί από κάτω.Τα σκεπάζουμε με ένα τούλι και τα βγάζουμε στον ήλιο για 7-8 ημέρες περίπου. Κάθε μέρα όμως τα γυρνάμε και τα πατάμε λίγο για να πάρουν το γνωστό σχήμα του εμπορίου. Δεν είναι κουραστικό πιστέψτε με.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΡΜΕΛΑΔΑ ΣΥΚΟ

Υλικά:

1 κιλό σύκα

700 γρ ζάχαρη

λίγη κανέλα

1 λεμόνι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε από τα μισά σύκα  την φλούδα  και από τα άλλα μισά κόβουμε το κοτσανάκι.Τα πλένουμε καλά  και τα βάζουμε σε ένα μπολ  μαζί με την ζάχαρη από βραδύς στο ψυγείο για να βγάλει τα ζουμιά του αφού δεν θα προσθέσουμε καθόλου νερό. Την επομένη  τα διαλύουμε με το ραβδομπλέντερ και τα αδειάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα  γιατί πιτσιλάει και τα βράζουμε περίπου 50’. Προσέχουμε να μην μας κολλήσει  γι’αυτό ανακατεύουμε συχνά και  προς το τέλος προσθέτουμε την κανέλα και το λεμόνι. Ο λόγος που βάζουμε λεμόνι στις μαρμελάδες και στα γλυκά κουταλιού είναι γιατί περιέχει  πηκτίνη όπως επίσης και οι φλούδες μερικών φρούτων όπως τα σύκα.

Καλή επιτυχία !!!!

Latest articles