Φάρσαλα…η πόλη με το διάσημο χαλβά

 

Τα Φάρσαλα, γνωστή στην αρχαιότητα ως Φάρσαλος είναι ημιορεινή κωμόπολη της Λάρισας και βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού, στην άκρη του θεσσαλικού κάμπου. Υπήρξε, σύμφωνα με τον Ευριπίδη, η πατρίδα του Ηρωικού Αχιλλέα.

Είναι διοικητικό, οικονομικό και αγροτικό κέντρο της ομώνυμης επαρχίας. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία, κυρίως με την καλλιέργεια βαμβακιού, την κτηνοτροφία ενώ πολλοί απασχολούνται και στις τοπικές μονάδες επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα στην κλωστοϋφαντουργία.

Γνωστό προϊόν σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό είναι ο τοπικός χαλβάς Φαρσάλων (σαπουνέ) που το βρίσκουμε συχνά στα πανηγύρια που διοργανώνονται. Είναι τόσο φημισμένος που το όνομα της πόλης συνδέθηκε τόσο με αυτόν και ο  «σαπουνέ» χαλβάς ονομάζεται πλέον «φαρσαλινός χαλβάς». Όσον αφορά την εξέλιξη της παρασκευής του χαλβά φαίνεται ότι παρασκεύαζαν 5 είδη χαλβά. Το «πιρίντς», τον «κομμάτ», τον «σουσάμ», τον «ασουτέ» και τον θρυλικό «σαπουνέ» που φτιαχνόταν με βούτυρο και έγινε ο επικρατέστερος όλων.

Επίσης είναι γνωστά τα όσπριά τους και συγκεκριμένα οι φημισμένες φακές Φαρσάλων .Η προσεκτική επιλογή ξερικών χωραφιών σε συνδυασμό με το ιδανικό μικροκλίμα της ημιορεινής περιοχής, τα πλούσια σε κάλιο εδάφη και τις ποιοτικές, δυναμικές Ελληνικές ποικιλίες φακής, εξασφαλίζουν προϊόν που χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη νοστιμιά και τη “γεμάτη” γεύση του.

Στα ιστορικά χρόνια, η πόλη είναι γνωστή με το όνομα Φάρσαλος. Τα Φάρσαλα επί τουρκοκρατίας ονομάζονταν Τσατάλτζα.

Διαβάστε επίσης

Web TV