Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, μια καροτονοειδή ουσία η οποία δίνει στο συγκεκριμένο φρούτο (και ναι, η ντομάτα θεωρείται φρούτο) το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του. Το λυκοπένιο είναι και μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που μπορεί να προστατέψει από κάποιες μορφές καρκίνου, καθώς και καρδιακές νόσους.
Υλικά:
- ντομάτες ώριμες, σφιχτές με γεμάτη σάρκα, πλυμένες και κομμένες στα 2 (προτείνω τουλάχιστον 2 κιλά, μεσαίου μεγέθους ή πομοντόρια)
- θυμάρι ή ρίγανη ή άλλο ξερό μυρωδικό της αρεσκείας σας (π.χ.βασιλικό)
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
- λάδι
- ελάχιστη ζάχαρη.
Εκτέλεση:
- Κόβετε τις ντομάτες στη μέση και τις βάζετε σ’ένα ταψί. Βάζετε μισό κουταλάκι του τσαγιού αλάτι στο κάθε κομμάτι ντομάτας και τις τοποθετείτε στον ήλιο καλυμμένες με πολύ λεπτό ρούχο ή τούλι.
- Όταν εξατμιστούν τα υγρά και αρχίσουν να ξηραίνονται τις χτυπάμε με το χέρι μία-μία για να ξεκολλήσει το τυχόν αλάτι.
- Τις διατηρείτε στην κατάψυξη ή κρεμμασμένες σε ξηρό μέρος ή σε γυάλινο δοχείο με ελαιόλαδο, βασιλικό ή ρίγανη και σκόρδο ή άλλο μυρωδικό της αρεσκείας σας. Με καυτό ήλιο η αποξήρανση μπορεί να γίνει σε 3-4 μέρες.
Το βράδυ βάλτε τις μέσα στο σπίτι γιατί μπορεί να τραβήξουν υγρασία. Η φλούδα πρέπει να ακουμπάει στο ταψί για να τραβήξει τα υγρά της και όχι αντίθετα.
Μπορούμε να φτιάξουμε “λιαστές ντομάτες” και στο φούρνο. Βέβαια με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά τις αποξηραίνουμε, αλλά είναι μία καλή λύση εάν δεν μας επιτρέπουν οι συνθήκες να τις λιάσουμε. Εξάλλου και έτσι είναι νοστιμότατες.
Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook/ instagram: ByBusMagazine, ακολουθήστε μας και κάντε like στα άρθρα μας… γιατί το bybus.gr μπορεί να σας ταξιδέψει!!