Γαλακτομπούρεκο σιροπιαστό και μυρωδάτο !!!

Μυρωδάτο και  αγαπημένο   σε όλους το παραδοσιακό  γαλακτομπούρεκο με τραγανό φύλλο και πλούσια αρωματική κρέμα.  Σε αυτό το   σιροπιαστό γλυκό  κανείς δεν αντιστέκεται  και για να έχει την επιτυχία του, ακολουθούμε τους κανόνες του.

1  Χρησιμοποιούμε μόνο  αρωματικό  βούτυρο (αν δεν έχετε μην το κάνετε)

2  Για το σωστό σιρόπιασμα πρέπει το γαλακτομπούρεκο να είναι καυτό και το σιρόπι κρύο ή το αντίθετο.

ΥΛΙΚΑ:

1  πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκά

1  λίτρο γάλα

140 γρ σιμιγδάλι ψιλό

250 γρ βούτυρο

200 γρ ζάχαρη

4 αυγά

2 βανίλιες

Ξύσμα λεμονιού

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

700 γρ ζάχαρη

500 ml νερό

1  ξυλάκι κανέλας

1 λεμονόκουπα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό ,τη ζάχαρη ,το ξυλάκι κανέλας και την λεμονόκουπα και βράζουμε για 5΄’.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΕΜΑΣ:

Τοποθετούμε μια βαθιά κατσαρόλα  πάνω  από μέτρια φωτιά .Προσθέτουμε το γάλα τα 100 γρ ζάχαρη και τα αφήνουμε να ζεσταθούν .Παράλληλα , αδειάζουμε  την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπόλ ,μαζί με τα αυγά  το σιμιγδάλι, τις βανίλιες και ανακατεύουμε καλά. Αφού πάρει θερμοκρασία το  μείγμα με το γάλα ,το αποσύρουμε από την φωτιά και το αδειάζουμε σταδιακά στο μπόλ με τα αυγά. Ανακατεύουμε  και ξανά επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα  πάλι σε μέτρια φωτιά για να πήξει η κρέμα. Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο (50 γρ) ανακατεύουμε και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

Σε ένα άλλο κατσαρολάκι  λιώνουμε τα 200 γρ βούτυρο. Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψάκι ή πυρέξ , τοποθετούμε  τα μισά φύλλα κρούστας στο σκεύος έτσι ώστε η μισή πλευρά   τους να βρίσκετε έξω  από αυτό , προσθέτουμε και στην μέση του σκεύους  και  τα ραντίζουμε με βούτυρο.  Αδειάζουμε την κρέμα , την στρώνουμε ομοιόμορφα, διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων ,βάζουμε και τα υπόλοιπα από πάνω βουτυρώνοντάς τα  και με ένα μαχαίρι κόβουμε ελαφρώς σε κομμάτια. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το σιροπιάζουμε ζεστό λίγο-λίγο με μία κουτάλα.

ΥΓ Το πυρέξ της φωτογραφίας είναι 27χ37 και έχει διπλή δόση κρέμας.

Καλή απόλαυση!!!!

 

 

 

 

 

Latest articles