Γαλατόπιτα παραδοσιακή Θεσσαλίας

 

Σήμερα θα ταξιδέψουμε σε μία από τις πιο όμορφες πόλεις  της χώρας μας, τη Λάρισα,και θα φτιάξουμε την παραδοσιακή γαλατόπιτα με χειροποίητο φύλλο .

Πελώριος και ευλογημένος ο  Θεσσαλικός κάμπος  με πλούσιες   κτηνοτροφικές μονάδες άρα  και με πλούσια παραγωγή  γάλακτος. Αυτό  σήμαινε  ότι  περίσσευε  γάλα, οπότε οι νοικοκυρές  εκτός από τα υπέροχα τυριά και τα γιαούρτια τους κάνανε  και πολλές γαλατόπιτες.

Ένα νόστιμο γλυκό με βάση (τι άλλο) το γάλα. Μια πλούσια κρέμα σιμιγδαλιού με αυγά και βούτυρο. Από τις πιο ωραίες γαλατόπιτες που έχετε δοκιμάσει ποτέ!!!!!!!!

ΥΛΙΚΑ 

6 χειροποίητα φύλλα

1 κούπα (όχι γεμάτη) ζάχαρη

1 κούπα καρύδια

100 γρ. βούτυρο Θεσσαλίας

1 κ.σ κανέλα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

 

3 λίτρα γάλα (μιλάμε για μεγάλο ταψί)

2 κούπες ζάχαρη

Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού

10 κουταλιές γεμάτες (4 αλεύρι,4 σιμιγδάλι ,2 άνθος αραβοσίτου)

ελάχιστο αλάτι

3 βανίλιες

5 αυγά

1 κ.σ βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάχνουμε πρώτα την αφράτη κρέμα με το σιμιγδάλι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα  τα 2 λίτρα γάλα να βράσουν, με  1 κούπα ζάχαρη ( για να μην κολλήσει η κρέμα στον πάτο της κατσαρόλας πρέπει να ανακατεύουμε συνέχεια )και προσθέτουμε 1 κ.σ βούτυρο.

Σε ένα μεγάλο μπόλ ανακατεύουμε 1 λίτρο γάλα,10 κουταλιές (αλεύρι, σιμιγδάλι, άνθος αραβοσίτου),αλάτι, βανίλιες,ξύσμα,1 κούπα ζάχαρη και λίγο αλάτι. Μόλις βράσει το γάλα ρίχνουμε  το μείγμα και ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα και το αφήνουμε να πήξει(περίπου 10 λεπτά).Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά τα χτυπημένα αυγά. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε τα 3 φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα και ρίχνουμε την κανελοζάχαρη  με τα  καρύδια. Βάζουμε και τα άλλα 3 πάλι ένα ένα βουτυρωμένα φύλλα, αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί (να μένει  και λίγο στα τοιχώματα της κατσαρόλας γιατί πάντα υπάρχει ένα παιδί στο σπίτι… Θυμάμαι  την μικρότερη αδερφή μου δεν την προλαβαίναμε)γυρνάμε τις άκρες των φύλλων και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά  με μια ώρα.

Σερβίρουμε  με άχνη ζάχαρη και κανέλα και καλή απόλαυση.!!!!!!!!!!

 

Latest articles