Όπως κάθε χρόνο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, κάλεσε καταξιωμένους ποιητές, ώστε να απαγγείλουν δικά τους ή αγαπημένα τους ποιήματα.
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δήμου Χανίων, δύο νέοι, πολλά υποσχόμενοι Χανιώτες ποιητές, η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη και ο Γιάννης Δούκας, πέρασαν το κατώφλι του Music Studio της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και απήγγειλαν τα αγαπημένα δικά τους ποιήματα.
Τις αφηγήσεις μπορείτε να τις βρείτε στην επίσημη σελίδα της Βιβλιοθήκης του Δήμου Χανίων στο Facebook, στους ακόλουθους συνδέσμους:
Κάποιοι από τους ποιητές, που έχει φιλοξενήσει η Δημοτική Βιβλιοθήκη στο παρελθόν, τις αφηγήσεις των οποίων μπορείτε να βρείτε στο επίσημο κανάλι στο Youtube, είναι μεταξύ άλλων, οι: Βλαχάκη Μαρινέλλα, Γεωργουδάκης Γρηγόρης, Κακάρογλου Λεωνίδας, Κακατσάκης Βαγγέλης, Καρτάκης Γιώργος, Λεφάκης Μανόλης, Μαρινάκη Ελένη, Μενδρινού Νεκταρία, Μποτονάκη Αντωνία, Χιόνης Αργύρης, Τίτος Πατρίκιος, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Γκανάς Μιχάλης, Φωστιέρης Αντώνης, Κουτσουμπέλη Χλόη και Λουλαδάκη Αργυρώ.
Λίγα λόγια για τους ποιητές:
Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία και πολιτική θεωρία στο London School of Economics και στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην δημιουργική γραφή στο πανεπιστήμιο East Anglia. Μιλάει ελληνικά, αγγλικά και νορβηγικά. Έχει δημοσιεύσει ποιήματα σε διάφορα περιοδικά ενώ έχει τιμηθεί με το κρατικό βραβείο ποίησης του 2018 για την ποιητική συλλογή της Η επιστροφή των νεκρών (εκδόσεις Πόλις). Παράλληλα έχει πλούσιο μεταφραστικό έργο από την αγγλική και νορβηγική γλώσσα στην ελληνική, από το οποίο ξεχωρίζουν οι μεταφράσεις της στα έργα του Τζο Νέσμπο. Από κοινού με τους Κατερίνα Σχινά, Βαγγέλη Χατζηβασιλείου και Σπύρο Γιανναρά, συμμετείχε, τον Νοέμβριο του 2014, στους συντελεστές του β’ κύκλου της εκπομπής “Βιβλία στο Κουτί” από τη ΝΕΡΙΤ.
Γιάννης Δούκας
O Γιάννης Δούκας γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει φιλολογία και Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Τα ως τώρα βιβλία του: Ο κόσμος όπως ήρθα και τον βρήκα (Κέδρος, 2001), Στα μέσα σύνορα (Πόλις, 2011, βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή του περιοδικού Διαβάζω), Το σύνδρομο Σταντάλ (Πόλις, 2013, βραβείο Γ. Αθάνα της Ακαδημίας Αθηνών), η θήβα μέμφις (Πόλις, 2020). Ποιήματά του έχουν ανθολογηθεί και μεταφραστεί σε εφτά γλώσσες. Δύο τραγούδια σε στίχους του έχουν συμπεριληφθεί στον δίσκο του Θάνου Μικρούτσικου Στην ομίχλη των καιρών (2017). Μεταφράζει από τα αγγλικά και δημοσιεύει κείμενά του σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα.