spot_img

Γιάννης Αθητάκης: Πληθωρικός στη σκηνή,καθηλωτικός στην οθόνη

Ο Γιάννης Αθητάκης είναι ένας από τους πιο γοητευτικούς ηθοποιούς της νέας γενιάς. Γεννημένος στο Ηράκλειο το 1982, είχε όνειρο να γίνει ηθοποιός. Και πήρε το ρίσκο του. Άφησε πίσω του μια καλά στρωμένη – οικογενειακή – δουλειά κι έφυγε για την πρωτεύουσα. Δούλεψε πολύ, πάρα πολύ, με ήθος και αξιοπρέπεια – γιατί τέτοιος είναι και δεν θ’ αλλάξει ποτέ- και τα κατάφερε! Θέατρο, κινηματογράφος,τηλεόραση … Ο σεμνός και μετρημένος κρητικός, μεταμορφώνεται όταν είναι επί το έργο! Πληθωρικός στη σκηνή, καθηλωτικός στην οθόνη.. Τον «συναντήσαμε ανάμεσα στις πρόβες για το «J2US»και κάναμε μαζί του μια όμορφη συζήτηση για τη Κρήτη, την υποκριτική, την Ζωζώ Σαπουντζάκη και όχι μόνο …

Γεννήθηκες και μεγάλωσες στο Ηράκλειο. Πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί της επαρχίας να σταθεί και να κάνει καριέρα στη πρωτεύουσα;

Τίποτα  δεν είναι εύκολο στην αρχή! Τίποτα δεν χαρίζεται! Όταν πας σε μία μεγάλη πόλη, με διαφορετική νοοτροπία, με διαφορετική παιδεία, με διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων, για να επιβιώσεις πρέπει να αλλάξεις και να προσαρμοστείς. Να μάθεις, να παλεύεις! Ωριμάζεις γρηγορότερα και μαθαίνεις πώς να επιβιώνεις μακριά από την προστασία της οικογένειάς σου. Σε όλη αυτήν την αλλαγή πρέπει να τοποθετήσεις τα όνειρά σου και τους στόχους σου.   Εσένα!   Όμως ποτέ δεν πρέπει να αλλάζεις την ποιότητά σου , αυτό που γαλουχήθηκες από την οικογένειά σου.

Ξεκίνησες ως μοντέλο. Αλήθεια ήταν εύκολη η μετάβαση στο χώρο της υποκριτικής;

Με δουλειά, επιμονή, υπομονή, προσπαθείς να εξελιχθείς και να πετύχεις! Η αλήθεια είναι πως ξεκίνησα από τον χώρο του μόντελινγκ. Όμως δεν με εξέφραζε ποτέ αυτός ο χώρος γι’ αυτό και ήταν σύντομη η ενασχόλησή μου. Ήταν ένα έναυσμα για να φύγω από το Ηράκλειο και να έρθω στην Αθήνα. Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με την υποκριτική! Ήταν το όνειρό μου! Το κυνήγησα, μπήκα σε δραματική σχολή! Μετά ήταν τα δύσκολα! Η εύρεση εργασίας όπως σε κάθε επάγγελμα. Αν δεν έχεις ταλέντο, δεν αρκεί μόνο η εμφάνιση! Άλλωστε όπως σε όλους τους χώρους υπάρχει και ο ανταγωνισμός! Συνεπώς η μετάβαση δεν ήταν εύκολη.

Μετά από τόσα χρόνια υπάρχουν συνάδερφοί σου που σε αντιμετωπίζουν ακόμα ως πρώην μοντέλο;

Ευτυχώς οι συνάδελφοί μου με έχουν αποδεχτεί ως αυτό που είμαι, ως ηθοποιό! Δεν είχα κανένα πρόβλημα με αυτό! Άλλωστε όπως προανέφερα, έχω σπουδάσει υποκριτική και δουλεύω σαν ηθοποιός περισσότερα χρόνια απ’ ότι στο χώρο του μόντελινγκ.

Έχεις κάνει θέατρο, τηλεόραση και κινηματογράφο. Ποιο μέσο αγαπάς περισσότερο;

Το κάθε ένα έχει τη δικιά του γοητεία!  Έχει ταυπέρ και τα κατά του. Αγαπάω εξίσου και τα τρία! Αλλά αν θα τα έβαζα σε σειρά προτεραιότητας, αυτή είναι: ΘΕΑΤΡΟ , κινηματογράφος, τηλεόραση!

Συμμετείχες και μάλιστα έχοντας έναν κομβικό ρόλο σε μια καθημερινή σειρά που αγκάλιασε το τηλεοπτικό κοινό και της έδωσε πολύ υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Καταρχάς είναι εύκολο να κάνεις καθημερινό σήριαλ; Μπορεί ένας ηθοποιός να «δείξει» την τέχνη του σ’ ένα καθημερινό;

Το  καθημερινό σήριαλ «Γυναίκα χωρίς όνομα» ήταν ένα μεγάλο σχολείο για εμένα! Οι ρυθμοί δουλειάς δεν έχουν καμία σχέση με το θέατρο και τον κινηματογράφο. Λόγω πίεσης χρόνου πρέπει να βγει  καθημερινά ένας όγκος σκηνών που απαιτείται. Έτσι , δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου να εμβαθύνει ο ηθοποιός στην υποκριτική του. Να κάνει την πρόβα του. Πρέπει να μπει τάχιστα στην ψυχολογική κατάσταση που ορίζει το σενάριο.  Σαν να πατάει ένα κουμπί και να γεννιέται το συναίσθημα. Άρα είναι δύσκολο να φανεί το ταλέντο του ηθοποιού. Επίσης το σενάριο, η σκηνοθεσία, μπορεί να αναδείξει το ταλέντο του ηθοποιού,  μπορεί και όχι.

Φέτος είσαι – μέσα από χίλια κύματα λόγο covid–  στο «J2US». Καταρχάς πως ήρθε η πρόταση;

Δυστυχώς όλη αυτήν η κατάσταση με τον COVID-19  οδήγησε όλους μας σε άσχημες συνθήκες. Κάποιες από αυτές είναι η αύξηση της ανεργίας και η ανασφάλεια για το μέλλον… Πριν έρθει όλο αυτό, υπήρχαν προτάσεις που συζητούσα. Όμως ανατράπηκαν όλα. Έτσι ως « μάννα εξ’ ουρανού» ήρθε η πρόταση από το J2US! Είχα ένα τηλεφώνημα από την παραγωγή. Μόλις έμαθα ότι θα είμαι με την κυρία Σαπουντζάκη ,δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά!

Στο «J2US» είσαι ζευγάρι με έναν μύθο! Πώς είναι να συνεργάζεσαι με ένα άνθρωπο που έχει γράψει ιστορία στην ελληνική καλλιτεχνική ζωή;

Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να συνεργάζομαι με την κυρία Σαπουντζάκη! Είναι μια εξαιρετική γυναίκα! Μαθαίνω πολλά από εκείνη! Θαυμάζω τον τρόπο που δουλεύει! Δεν κουράζεται ποτέ! Έχει δίψα για ζωή! Χαίρεται και απολαμβάνει αυτό που κάνει! Μου μαθαίνει πως ο χρόνος δεν αλλάζει την αντοχή! Δεν σβήνει την αγάπη, τη φλόγα σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε!

Σε γνώρισα το 2008. 12 χρόνια μετά βλέπω την ίδια ευγένεια, την ίδια καλοσύνη, τον ίδιο σεβασμό για τους ανθρώπους στα μάτια σου. Είναι αρετές αυτές για έναν καλλιτέχνη;

Χαίρομαι πολύ που δεν έχουν αλλάξει αυτές οι αρετές μου! Ο Κάθε καλλιτέχνης είναι πάνω απ’ όλα άνθρωπος! Πορεύεται με τις αρχές που έχει από την οικογένειά του , τη φύση του χαρακτήρα του και τις εμπειρίες που αποκομίζει από τη ζωή. Βάσει αυτών, εκφράζεται μέσα από την τέχνη του. Μπορεί να μην αρέσει σε όλους αυτό αλλά γίνεται αντιληπτό σε ανθρώπους «ίδιας πάστας».

Τι έχει αλλάξει (μέσα σου ή γενικά) από τη μέρα που έφυγες από το Ηράκλειο ως σήμερα;

Έχουν αλλάξει πολλά 12 χρόνια που έχουν περάσει από τότε που έφυγα από το Ηράκλειο. Όλη μου η ζωή έχει αλλάξει, η καθημερινότητά μου. Η ποιότητα ζωής μου! Οι ρυθμοί είναι διαφορετικοί σε μια μεγάλη πόλη απ’ ότι είναι το Ηράκλειο. Σίγουρα όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν και να αλλάξουν κάποιες πτυχές στον χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Προσωπικά έχω εντοπίσει κάποιες αλλαγές. Μια από αυτές είναι  ότι έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και στις δυνάμεις μου!

Αν πάνε όλα καλά με την πανδημία κι αν επιστρέψει ο καλλιτεχνικός κόσμος, τι θα κάνεις φέτος (θεατρικά ή τηλεοπτικά ή ότι ετοιμάζεις)

Ας επιστρέψουμε με το καλό, υγιείς και σίγουρα θα «γεννηθούν» πολλές δουλειές και ειδικά στον χώρο μας που έχει πληγεί περισσότερο από ποτέ! Δεν έχω συζητήσει κάτι ακόμα αλλά σίγουρα θα ήθελα να κάνω και θέατρο και τηλεόραση!

Της Άρτεμις Παρτιριανάκη

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV