spot_img

Γιώργος Κουτσάκης… αληθινός, δυνατός και ευαίσθητος ταυτόχρονα!!!

Ο Γιώργος Κουτσάκης, είναι από κείνους τους ανθρώπους που πρέπει μια φορά στη ζωή μας τουλάχιστον να συναντάμε. Αληθινός, μαχητής, δυνατός και ευαίσθητος ταυτόχρονα. Παράδειγμα για όλους. Ξεκίνησε πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια από ένα μικρό χωριό της Μεσαράς, τον Κουσέ, για την πρωτεύουσα κι έκανε πραγματικότητα το όνειρό του: Κατέκτησε τον τομέα της υγείας με όπλα την πίστη, την επιμονή, τη σκληρή δουλειά και την αγάπη του γι’ αυτό που κάνει! Καλλιτέχνης της επικοινωνίας, συνεργάζεται με καλλιτέχνες καθώς κατάφερε να παντρέψει την Υγεία με τη Τέχνη. Κάναμε μαζί του μια όμορφη συζήτηση, για την υγεία, την Τέχνη, την επικοινωνία και φυσικά την Κρήτη και «κλέψαμε» λίγη από τη «φιλοσοφία» της δικής του ζωής!

Τέχνη – Υγεία και ανάμεσά τους εσύ… Πως συνδυάζονται μεταξύ τους δυο φαινομενικά αταίριαστοι τομείς;

Συνδυάζονται μια χαρά! Άλλωστε όπως μου είχε πει σε μια ραδιοφωνική εκπομπή που έκανα, ο αδελφός της Μελίνας Μερκούρη, ο  Σπύρος Μερκούρης: «Και η Υγεία είναι Τέχνη!» Κι έχει δίκιο! Φανταστείτε έναν πλαστικό χειρουργό που δεν είναι αριστοτέχνης! Ή έναν γναθοχειρουργό ! Πρέπει να είναι λεπτολόγος, άριστος τεχνίτης για να επαναφέρει το πρόσωπο ενός ανθρώπου. Αν δεν έχεις ταλέντο, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.

Ωστόσο τι είναι πιο εύκολο να δουλεύεις για τη  Τέχνη ή  για την υγεία;

Για μένα και οι δυο αυτές έννοιες ταυτίζονται! Τις αγαπώ πάρα πολύ! Η μια συμπληρώνει την άλλη. Είναι η ευλογία μου και η ταυτότητά μου! Βέβαια στο χώρο της υγείας είμαι περισσότερα χρόνια και ξέρω καλά πως λειτουργεί όμως υπηρετώ και την Τέχνη. Άλλωστε είχα περάσει και στη δραματική σχολή του Διαμαντόπουλου, τον  Ίασμο. Άσχετα που δεν συνέχισα .

Είσαι στον χώρο της επικοινωνίας τα τελευταία 30 χρόνια…

Ναι! Πολλά χρόνια! Αγαπώ την επικοινωνία τόσο πολύ και νομίζω πως όταν αγαπάς κάτι το κάνεις με επιτυχία. Θυμάμαι τον Νίκο Φώσκολο να μου λέει ότι είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε αυτό που μας αρέσει. Κι εμένα είναι αυτό που με χαρακτηρίζει!

Αλήθεια πόσο έχει αλλάξει ο κλάδος αυτός στο πέρασμα του χρόνου;

Απίστευτα πολύ! Όταν εγώ ξεκίνησα δεν υπήρχαν όλα αυτά τα μέσα που μας έφερε η τεχνολογία και το διαδίκτυο. Οι επαφές μας ήταν τετ – α- τετ! Βρισκόμασταν με τους ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο κι όχι μέσα από οθόνες ή μηνύματα όπως γίνεται τώρα. Βέβαια αυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα: emails  και κοινωνική δικτύωση. Όμως εγώ πιστεύω πως η επικοινωνία είναι καλύτερη όταν με τον άλλο έχεις προσωπική επαφή.

Ζούμε πολύ δύσκολες μέρες. Θα αντέξει πιστεύεις ο πολιτισμός;  

Ναι! Θα αντέξει! Είναι σήμα κατατεθέν για την Ελλάδα ο πολιτισμός και στο τέλος θα βγει νικητής!

Από την εμπειρία σου, πιστεύεις πως η πανδημία θα φέρει ανακατατάξεις στο χώρο της υγείας;

Σίγουρα! Κι όχι μόνο στην υγεία – που κι αυτή, με δεδομένο πως ο κόσμος φοβάται να προστρέξει στις δομές, πλήττεται βαρύτατα- αλλά σε όλους τους τομείς. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο μετά το πέρας της πανδημίας.

Δεν μπορώ να μη σε ρωτήσω και για τον κλάδο μας.. Άλλωστε είσαι στο ΔΣ της Παγκρήτιας δημοσιογραφικής ένωσης κι αναλαμβάνεις καθήκοντα σε μια εξίσου δύσκολη στιγμή και για τους δημοσιογράφους ..

Ναι .. αυτή είναι η αλήθεια. Η ανεργία στον κλάδο έχει χτυπήσει κόκκινο. Όμως πρέπει να σταθούμε δυνατοί. Έχουμε όραμα. Θέλουμε η Ένωσή μας να δυναμώσει! Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πράγματα, έστω και σε τόσο δύσκολους καιρούς, και να βοηθήσουμε κι εμείς από τη δική μας τη πλευρά όσο μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δύσκολες μέρες.

Όλα αυτά τα χρόνια, έχεις συνεργαστεί με τα μεγαθήρια του θεάτρου και της τηλεόρασης ..

Μεγάλο σχολείο όλοι αυτοί οι άνθρωποι! Και της παλιάς φρουράς και  η νέα γενιά καλλιτεχνών. Έμαθα και μαθαίνω τόσα πολλά απ’ αυτούς και με βοήθησαν πάρα πολύ και στη δουλειά μου..

Γι’ αυτό και στέκεσαι δίπλα στο Σπίτι του ηθοποιού;

Το Σπίτι του ηθοποιού είναι ένας χώρος γι’ αυτούς τους ανθρώπους που η αυλαία έπεσε. Αυτό είχε στο μυαλό της η πάντα πολύ δραστήρια  Άννα Φόνσου κι αυτό είναι! Δεν είναι γηροκομείο. Είναι ένας ζεστός χώρος που φιλοξενεί ανθρώπους της Τέχνης, προσφέροντάς τους φροντίδα, καλό φαγητό και παρέα. Να μη νιώθουν μόνοι κι εγκαταλελειμμένοι. Φιλοξενεί επίσης και νέα παιδιά, που σπουδάζουν σε δραματικές σχολές αλλά τα οικονομικά τους δεν τους επιτρέπουν να ζουν σε δικό τους χώρο.

Στο μεταξύ είναι συγκλονιστικό πως ένα παιδί από την ενδοχώρα της περιφέρειας βρέθηκε στην Αθήνα, δούλεψε σκληρά ναι αλλά τα κατάφερε και στέκεται δίπλα σε τόσο σημαντικούς ανθρώπους ..

Ξέρεις, όταν έφυγα από τον Κουσέ, ένα παιδί είκοσι χρονών, είχα στο μυαλό μου πως θα δουλέψω στον τομέα της υγείας. Πήγα στην Αθήνα χωρίς να ξέρω κανέναν και τα κατάφερα! Κι ύστερα μπήκα και στο χώρο της Τέχνης που τον αγαπώ τόσο κι είναι το χόμπι μου! Θέλω να πω, πως όταν κάτι το αγαπάμε και δουλέψουμε πολύ γι’ αυτό, θα το καταφέρουμε! Αν πιστέψεις στον εαυτό σου, έχεις πάθος κι όρεξη και είσαι ο εαυτός σου θα τα καταφέρεις! Όπως μου έλεγε κι ο Νίκος Κούρκουλος, αν έχεις όλα αυτά, η επιτυχία είναι μονόδρομος!

Ξεχωριστό κομμάτι στη ζωή σου το νησί. Όπου κι αν είσαι, ότι κι αν κάνεις  κουβαλάς τη Κρήτη μέσα σου…

Η Κρήτη είναι οι ρίζες μου! Οι μνήμες μου, τα βιώματά μου. Η Μεσαρά είναι ο τόπος μου, το χωριό μου είναι ο Κουσές, ένα πανέμορφο χωριό, στις παρυφές των Αστερουσίων με απέραντη θέα από τον Ψηλορείτη ως τα Μάταλα και τον Κομμό. Θυμάμαι μια γυναίκα παλιά να λέει πως η Μεσαρά είναι η γη της επαγγελίας! Και το πιστεύω! Είναι πανέμορφη και τόσο εύφορη! Εγώ εμπνέομαι από τη Κρήτη και στη Κρήτη! Όταν επιστρέφω στην Αθήνα, νιώθω πολύ πιο δυνατός, έτοιμος να κάνω νέα πράγματα!

Μα είναι δύναμη η ίδια η Κρήτη! Και στην υγεία αλλά και στη Τέχνη …

Βεβαίως! Ο πολιτισμός ξεκίνησε από τη Κρήτη! Έχουμε τόσα πολλά να επιδείξουμε σε κάθε επίπεδο… Έχει τόσες πολλές δυνατότητες και βέβαια μπορεί κατά τη γνώμη να στηρίξει πολλά πράγματα και στο μέλλον να κάνει τη διαφορά!

Τελευταία έρχεσαι συχνότερα στο νησί. Ο HHG – Hellenic Healthcare Group – ο όμιλος  παροχής υπηρεσιών υγείας με τον οποίο συνεργάζεσαι – είναι πια και στη Κρήτη μας αφού και το Creta Interclinic ανήκει σ’ αυτόν. …

Ναι! Και το Creta Interclinic ανήκει πια στον Όμιλό μας κι αυτό σημαίνει πολλά για την υγεία της Κρήτης! Καταρχάς αναβαθμίζονται οι ήδη υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσέφερε στους συντοπίτες μας, αφού γίνεται  κρίκος μιας δυνατής αλυσίδας υγείας. Στόχος μας, οι Κρητικοί να έχουν το επίπεδο υγείας που τους αξίζει- αντάξιο των νοσοκομείων της Αθήνας του Ομίλου – χωρίς να πρέπει να ταξιδέψουν έξω από το νησί!  Τα χειρουργεία ανακαινίστηκαν, οι υπηρεσίες που προσφέρει ενισχύθηκαν, τα στελέχη του Creta Interclinic είναι άξια και ικανά κι εγώ, μια εβδομάδα το μήνα θα είμαι εδώ και θα συνδράμω μαζί με όλη την ομάδα.

Είσαι από εκείνους που πιστεύουν στον άνθρωπο και είσαι πάντα πρόθυμος  να βοηθήσεις!

Όλοι εμείς που εργαζόμαστε στο χώρο της υγείας κάνουμε ένα λειτούργημα.  Όταν βλέπεις τον συνάνθρωπό σου να υποφέρει, έρχεται με την αγωνία του από την Κρήτη στην Αθήνα, δεν είναι τα πατήματά του εκεί κι είναι αγχωμένος, αλίμονο αν δεν του σταθείς! Το υπέρτατο αγαθό είναι η υγεία. Αν κάνεις μια βόλτα στα νοσοκομεία και δεις τον πόνο και την απόγνωση θα καταλάβεις πως όλα είναι εφήμερα και το μόνο που μένει είναι στη πορεία της ζωής να είμαστε κοντά, να αγαπάμε και να προσφέρουμε.

Της Άρτεμις Παρτιριανάκη

 

 

 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV