spot_img

Γιώργος Νάκης: Είδη μπύρας (part 2)

Επειδή αυτό το αγαπημένο ποτό έχει πάρα πολλά είδη και με αυτό το 2ο άρθρο ολοκληρώνουμε τα βασικά είδη μπύρας που υπάρχουν.

Γιατί το επιχείρημα “δεν μου αρέσει η μπύρα” μάλλον δεν ισχύει… Απλά δεν έχεις βρει ακόμα την μπύρα που σου ταιριάζει. Πάμε να δούμε !!!

1.Μοναστηριακές

Α.Trappiste
Δυνατές αφροζύμωτες μπύρες που παρασκευάζονται σε έξη μοναστήρια: Chimay, Orval, Rochefort, St Sixtus και Westmalle στο Βέλγιο και Schaapskooi στην Ολλανδία με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

Β.Abbey
Μοναστηριακές μπύρες που παράγονται σε μοναστήρια, εκτός των Trappiste, ή παράγονται σε συνεργασία με μοναστήρια, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από την πρώτη χιλιετία μΧ.

2.Bock – Bockbier

Δυνατή μπύρα με βυθοζύμη τύπου Lager, έντονη γεύση βύνης, με σκούρο καφέ ή μαύρο χρώμα και με αλκοόλ 6-7%.

3.Dortmunder

Είναι μια pale lager και παράγεται στο Dortmunder της Γερμανίας.

4.Dunkel

Το όνομα προέρχεται από την Γερμανική λέξη που σημαίνει «σκούρο». Οι Dunkel είναι σκούρες μπύρες, καστανές ή καστανοκόκκινες, όχι πολύ πικρές με έντονη γεύση βύνης.

5.Fruit beers

Όλες οι μπύρες με κυρίαρχο στοιχείο στο άρωμα και την γεύση το φρούτο.

6.Radler

Μπύρα Lager ανάμεικτη με χυμό λεμονιού ή άλλων φρούτων.

7.Alt

Γερμανική λέξη που σημαίνει παραδοσιακό ή παλιό. Είναι ένα στυλ μπύρας που συνήθως παρασκευάζεται στο Dusseldorf και σε κάποιες άλλες πόλεις της βορείου Γερμανίας. Είναι ale με χρώμα χάλκινο σκούρο.

8.Weiss – Weissbier – Witbier – Weizen

Οι «λευκές» μπύρες ονομάζονται και ‘σταρένιες’ διότι παράγονται με μεγάλο ποσοστό βύνης σιταριού επιπλέον της βύνης κριθαριού. Ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία Ale, είναι ιδιαίτερα αρωματικές, παράγονται με αφροζύμες και συνήθως είναι αφιλτράριστες. Υπάρχουν είδη Weiss που είναι σκούρες (Dunkelweiss) ή φιλτραρισμένες (Kristallweissbier).

9.Blonde Ale -Ξανθή

Οι ξανθές ale είναι πολύ ανοιχτόχρωμες. Ο όρος “Blonde” για ανοιχτόχρωμες μπύρες είναι πολύ δημοφιλής στην Ευρώπη και Νότιο Αμερική κυρίως στην Γαλλία, Βέλγιο, Αγγλία, ΗΠΑ, Βραζιλία παρότι οι μπύρες αυτές δεν έχουν πολλά κοινά εκτός από το χρώμα.

Στην Αγγλία οι χρυσαφένιες ή καλοκαιρινές ale αναπτύχθηκαν το τέλος του 20ού αιώνα για να ανταγωνιστούν τις ανοιχτόχρωμες lager. Μία τυπική golden ale έχει εμφάνιση και προφίλ παρόμοιο με αυτό μιας pale lager. To αλκοόλ είναι 4% με 5% κατ όγκον. Οι Βελγικές ξανθές συνήθως παρασκευάζονται με βύνη pilsner.

10.Bière de Garde

Bière de Garde είναι μπύρα ανοιχτή ξανθή και παρασκευάζεται παραδοσιακά στο Pas-de-Calais περιοχή της Γαλλίας. Αυτή η μπύρα παρασκευαζόταν σε αγροκτήματα τον χειμώνα και την άνοιξη, για να αποφύγουν προβλήματα με τη μαγιά λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών του καλοκαιριού.

Το όνομα προέρχεται από το γεγονός ότι μετά την εμφιάλωση φυλασσόταν σε φιάλες με φελλό για μια μακρά περίοδο ώστε να καταναλωθεί αργότερα μέσα στον χρόνο..
Στην Γαλλία υπάρχουν αρκετές μπύρες αυτού του τύπου αλλά οι πιο γνωστές είναι: Brasserie de Saint-Sylvestre, Trois Monts (8.5% abv); Brasseurs Duyck, Jenlain (6.5%abv) και Brasserie La Choulette, Ambrée (7.5%abv).

Συνήθως οι Bière de Garde πωλούνται σε φιάλες τύπου σαμπάνιας με φελλό και συρμάτινα στηρίγματα.

11.Burton Pale Ale

Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα η συνταγή για την pale ale άρχισε να χρησιμοποιείται στο ζυθοποιείο “Burton upon Trent”. Οι μπύρες αυτές θεωρούνταν πολύ υψηλής ποιότητας λόγω της συνέργιας μεταξύ βύνης και λυκίσκου και της χημείας του τοπικού νερού, ειδικά στην παρουσία γύψου. Το Βurton κράτησε την απόλυτη κυριαρχία στην pale ale μέχρι που ένας χημικός, ο C. W. Vincent ανακάλυψε τον τρόπο να αναπαράγει τη χημική σύσταση του νερού του Burton-upon-Trent, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε κάθε ζυθοποιείο να παράγει pale ale.

12. Strong pale ale – Δυνατή pale ale

Οι Strong pale ales είναι ales με χρήση ανοιχτόχρωμων βυνών και έχουν αλκοόλη που αρχίζει από 5%, συνήθως είναι λίγο υψηλότερη 7 ή 8% κατ’ όγκων και μπορεί να φθάσει και μέχρι 12%.

13.American Strong Ale

American strong ale, είναι μεγάλη κατηγορία στην Αμερική και περιλαμβάνει μπύρες με περιεκτικότητα σε αλκοόλη 7 % κατ’ όγκων και επάνω. Οι μπύρες αυτής της κατηγορίας μπορούν να περιγράφουν και σαν διπλές India Pale Ales, ή κρασί από κριθάρι ή παλιά ale ανάλογα με το στυλ.

Καλή συνέχεια και να απολαμβάνετε υπεύθυνα!!

Tου Γιώργου Νάκη
Area Activation & Events Manager
Trade Marketing Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img