Γιώργος Νάκης: Έτσι ξεκινά η ιστορία….της μπύρας!

“Η μπύρα είναι απόδειξη ότι ο Θεός μας αγαπάει και θέλει να είμαστε ευτυχισμένοι.”

Βενιαμίν Φραγκλίνος, 1706-1790, Αμερικανός πολιτικός & συγγραφέας.

Εν αρχή είναι η Γη που γεννά το κριθάρι, που γεννά την μπύρα, το 2ο παλαιότερο ποτό στην ιστορία της ανθρωπότητας μετά το νερό, ξεκίνησε το ταξίδι της το 4000-3000 πχ κάπου στην Μεσοποταμία.

Η γέννηση της μπύρας οφείλεται στους Σουμέριους. Οι πρώτοι ζυθοποιοί ήταν γυναίκες και μάλιστα μεταξύ αυτών ήταν και οι ιέρειες της θεάς Νινκασι, θεά των Σουμερίων που θεωρούνταν θεά προστάτιδα της μπύρας. Σε κείμενο που έχει βρεθεί ως προσευχή στην εν λόγω θεά δεν ήταν τίποτα άλλο παρα μια συνταγή μπύρας!!

Το 2500πχ στα παλάτια των Σουμερίων ανακαλύπτουν το καλαμάκι ώστε να απολαμβάνουν την μπύρα τους χωρίς τα στερεά υπολείμματα αυτής.

Το 1754πχ στην Βαβυλώνα και στον περίφημο κώδικα του Χαμουραμπί, υπήρχαν κώδικες – νόμοι για την κατανάλωση της μπύρας.

Το 1200πχ στην Αίγυπτο η μπύρα είναι το επίσημο ποτό τους και μάλιστα πλήρωναν τους εργάτες κατασκευής των Πυραμίδων με 4 λίτρα μπύρα ημερησίως.

Στα ελληνικά παράλια την μπύρα την έφεραν οι Μινωίτες έμποροι και από το αιγυπτιακό zytum πήρε το όνομα ζύθος.

Στα 100μχ στους Ρωμαϊκούς χρόνους το συγκεκριμένο ποτό από το λατινικό ρήμα bibere (πίνω) πήρε το σημερινό της όνομα Μπύρα.

Το 800μχ Βενεδικτίνοι μοναχοί προσθέτουν στην μπύρα που φτιάχνουν στα μοναστήρια λυκίσκο και έτσι η μπύρα γίνετε σχεδόν το ποτό που ξέρουμε και σήμερα.

Το 1350 στην Κεντρική Ευρώπη η μπύρα, αντικαθιστά το μολυσμένο νερό και σώζει ζωές ανθρώπων από την επιδημία της πανούκλας.

Το 1490μχ, ο Κολόμβος βρίσκει ότι οι Ινδιάνοι φτιάχνουν γευστική μπύρα από καλαμπόκι.

Το 1516, ο Βαυαρός δούκας Γουλιέλμος Δ’ εξέδωσε τον «Νόμο Αγνότητας» (γερμ. Reinheitsgebot), ίσως τον αρχαιότερο διατροφικό κανονισμό, που ισχύει και σήμερα. Σύμφωνα με αυτόν, στη γερμανική ζυθοποιία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται άλλη πρώτη ύλη εκτός από κριθάρι, λυκίσκο και καθαρό νερό. Στον παραπάνω νόμο δεν αναφερόταν καθόλου η μαγιά, καθώς δεν ήταν ακόμη γνωστή.

Μία από τις βασικές πρώτες ύλες για την παραγωγή της μπίρα είναι η μαγιά, ωστόσο αυτή ήταν τελείως άγνωστη ως τον 19ο αιώνα. Ο ρόλος της στη ζύμωση ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 1800, από τον Louis Pasteur.

Τέλος το 1920 για πρώτη φορά η μπύρα μπαίνει σε αλουμινένιο κουτάκι!
Και η ιστορία συνεχίζεται να γράφεται μέχρι τις ημέρες μας!!

Tου Γιώργου Νάκη
Area Activation & Events Manager
Trade Marketing Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ

Latest articles