spot_img

Γιώργος Νάκης: Μπύρα χωρίς αλκοόλ !!

 

Υπάρχουν στιγμές που αναρωτιόμαστε…
Έχω να οδηγήσω μετά αλλά θα ήθελα μια μπυρίτσα με το φαγητό μου…..
Κάνω μεσημεριανό διάλειμμα στην δουλειά και σκέφτομαι τι ωραία θα ήταν μία δροσιστική μπύρα τώρα?
Γυρνάς σπίτι από το γυμναστήριο, ανοίγεις το ψυγείο να πιεις νερό και μπαίνεις στον πειρασμό… να ανοίξω άραγε μία μπύρα….
Ακολουθείς διατροφή και έχεις ερώτημα, μπορώ να απολαύσω και μπύρα με το φαγητό μου?

Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα υπάρχει απάντηση…

Χωρίς ενοχές και χωρίς να δημιουργείς κανένα μα κανένα πρόβλημα στις δραστηριότητες σου, ΝΑΙ μπορείς να απολαύσεις μια μπύρα, μια μπύρα χωρίς αλκοόλ !!!

Η μπύρα χωρίς αλκοόλ είναι ένα προϊόν που εμφανίστηκε στις ΗΠΑ το 1919, λόγω της ποτοαπαγόρευσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το αλκοόλ ήταν εκτός νόμου από τη χώρα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό οινοπνεύματος που θα μπορούσε να έχει το ποτό είναι 0,5% αλκοόλ κατ ‘όγκο (ABV). Ακόμα και σήμερα, αυτό εξακολουθεί να είναι το για μη αλκοολούχα ποτά.

 

ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ Η ΜΠΥΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ

Το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας για την παρασκευή αλκοολούχου και μη αλκοολούχου μπίρας είναι αρκετά παρόμοια. Και οι δύο τύποι μπύρας έχουν παρόμοια βήματα, όπως η παρασκευή πολτού και το βράσιμο του πολτού. Η ανάμειξη με λυκίσκο και η ζύμωση συμβαίνει επίσης και στις δύο διαδικασίες.

Η κύρια διαφορά είναι ότι στις μη αλκοολούχες μπύρες η μπύρα πρέπει να θερμανθεί.
Όταν ζεσταίνεται η μπύρα, το αλκοόλ αρχίζει να εξατμίζεται. Δυστυχώς για τους καταναλωτές μπύρας, αυτή η θερμότητα μπορεί να αλλάξει τη γεύση της μπύρας που έχει υποστεί ζύμωση. Για να αποφευχθεί η αλλαγή της γεύσης, ορισμένοι ζυθοποιοί χρησιμοποιούν απόσταξη σε κενό αέρος. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί ένα κενό για να μειώσει το σημείο βρασμού του αλκοόλ όσο το δυνατόν περισσότερο. Αντί της θέρμανσης της μπύρας σε μεγάλη θερμοκρασία, η μπύρα φθάνει μόνο σε ανεκτή ζεστή θερμοκρασία. Αυτή η τεχνική συμβάλλει στη διατήρηση της γεύσης άθικτη, ενώ μειώνει την περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Τα τελευταία χρόνια, οι ζυθοποιοί έχουν γίνει πιο δημιουργικοί στον τρόπο με τον οποίο αφαιρούν το οινόπνευμα. Μια δημοφιλής τεχνική είναι η χρήση αντίστροφης ώσμωσης.

Όποια και να είναι η διαδικασία παραγωγής το θετικό για τον καταναλωτή είναι ότι πλέον οι μπύρες χωρίς αλκοόλ είναι αρκετά διαδεδομένες πια και μάλιστα είναι εφάμιλλες και σε γεύση και σε ποιότητα με τις μπύρες με κανονικό αλκοόλ.

Η ανάγκη για υγιεινότερες συνήθειες αλλά και για λιγότερες θερμίδες μιας και οι μπύρες χωρίς αλκοόλ έχουν μόνο 25 θερμίδες ανά 100 ml, σχεδόν τις μισές θερμίδες από μια κανονική μπύρα, έχουν οδηγήσει πλέον την παραγωγή μπύρας χωρίς αλκοόλ σε σημαντικά νούμερα.

Μόνο πέρυσι παρήχθησαν στην ΕΕ 900 εκ. Λίτρα μπύρας χωρίς αλκοόλ, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 4% της συνολικής παραγωγής μπύρας, ένα ποσοστό που χρόνο με το χρόνο ανεβαίνει.

Οι λόγοι είναι πολλοί και ο καθένας μας επιλεγεί τον δικό του για να απολαύσει μία μπύρα χωρίς αλκοόλ, αφού πλέον οι ζυθοποιοί έχουν καταφέρει να παράξουν μια μπύρα για να μπορούμε να απολαμβάνουμε την αίσθηση ενός αλκοολούχου ποτού χωρίς τους περιορισμούς του αλκοόλ.

Εσείς επιλέξετε τους δικούς σας λογούς και απολαύστε μια μπύρα χωρίς αλκοόλ χωρίς ενοχές!

Γιώργος Νάκης
Area Activation & Events Manager
Trade Marketing
Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img