Γιώργος Νάκης: Μπύρα..Μια πρώτη προσέγγιση

Γιώργος Νάκης
Area Activation & Events Manager
Trade Marketing
Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ

Η μπύρα είναι ένα δροσιστικό, απολαυστικό ποτό, με σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, και μπορεί όταν καταναλώνεται με μέτρο να αποτελέσει μέρος ενός ισορροπημένου και υγιούς τρόπου ζωής και αποτελεί χαρακτηριστικό κοινωνικής επαφής μεταξύ των ανθρώπων.

Όντας φυσικό προϊόν, η μπύρα είναι το πιο παλαιό ποτό του κόσμου και είναι το πλέον ευρέως καταναλισκόμενο αλκοολούχο ποτό παγκοσμίως και το τρίτο κατά σειρά ποτό, μετά το νερό και το τσάι.

Ένα απόλυτα φυσικό προϊόν που αποτελείται από νερό (σε ποσοστό 95%), βύνη κριθαριού, λυκίσκο και μαγιά.

Η μπύρα είναι επίσης ένα απόλυτα ασφαλές προϊόν που δεν μπορεί να νοθευτεί και επειδή έχει CO2, χαμηλό PH και αλκοόλη, δεν αναπτύσσει παθογόνους μικροοργανισμούς! Παράγεται σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές και είδη.

Αναφορές για την παρασκευή μπύρας ξεκινούν από την αρχαία Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία, περίπου το 4000 π.Χ!!! Στην ελληνική γλώσσα την λέμε και «Ζύθο».

Διακρίνονται διάφοροι τύποι μπύρας ανάλογα με:
• Το είδος των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών
• Το είδος της μαγιάς που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους.
• Την περιεκτικότητα σε αλκοόλ
• Το χρώμα

Σε σχέση με την κατηγοριοποίηση της ως προς τον τύπο της μαγιάς, διακρίνουμε δύο κύρια είδη μπύρας, ανάλογα με το είδος της ζύμης ή μαγιάς που χρησιμοποιείται και ειδικότερα τους ζυμομύκητες που επιλέγονται για την παρασκευή της.

Lager
Οι μπύρες αυτής της κατηγορίας είναι οι ευρύτερα διαδεδομένες και με τη μεγαλύτερη κατανάλωση.

Ο τύπος της μαγιάς που χρησιμοποιείται για τις μπύρες αυτές, έχει την ιδιότητα μετά ο τέλος της ζύμωσης να υφίσταται καθίζηση στο βυθό, γι αυτό και αποκαλούνται στα ελληνικά βυθοζύμωτες ή μπύρες βυθοζύμης.

Οι μπύρες Lager υφίστανται ζύμωση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, συνήθως 6-12 °C ενώ η διαδικασία της μεταζύμωσης-ωρίμανσης διαρκεί περισσότερο. Για το λόγο αυτό, η τελικά παραγόμενη μπύρα φυλάσσεται σε αποθήκες, γεγονός που οδήγησε και στον όρο lager που στα γερμανικά σημαίνει αποθήκη.

Οι μπύρες αυτές έχουν λιγότερους εστέρες και πιο καθαρή γεύση.
Υποκατηγορίες:
– Blonde Lager
– Dark Lager
– Pilsner

Ale
Ο τύπος της μαγιάς που χρησιμοποιείται για τις μπύρες αυτές, έχει την ιδιότητα μετά ο τέλος της ζύμωσης να ανέρχεται στην επιφάνεια. Στα ελληνικά αποκαλείται και αφροζύμωτη μπύρα ή μπύρα αφροζύμης.

Αυτό το είδος μπύρας, υφίσταται ζύμωση σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες 15-20 °C, ενώ η μεταζύμωση διαρκεί συνήθως μικρό χρονικό διάστημα.

Σε αυτές τις θερμοκρασίες η μαγιά παράγει σημαντική ποσότητα εστέρων και άλλα δευτερεύοντα αρωματικά προϊόντα. Έτσι, οι μπύρες αυτές μπορεί να είναι φρουτώδεις με αρώματα και γεύση που να θυμίζουν, μεταξύ άλλων, μήλο, αχλάδι, ανανά, μπανάνα, δαμάσκηνο.

Υποκατηγορίες:
– Red Ale
– Golden Ale
– Weiss
– Stout-Porter
– Trappist

Σε επόμενα άρθρα θα δούμε και αλλά ενδιαφέροντα στοιχεία για την μπύρα, ένα πραγματικά μαγικό ποτό.

Μέχρι τότε απολαύστε μια μπύρα ..
Στην υγειά σας!

(χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τον αρχιζυθοποιό κ.Βάγια)

Latest articles