spot_img

Γιώργος Στρατάκης: Η Ροδιά είναι πόλος έλξης κάθε εποχή του χρόνου

 

 

Χαρώ σε πανηγύρι μου

με τσ’ όμορφες εικόνες, 

που δε χαλά η λάμψη σου

κι ας φεύγουν οι αιώνες

«Το πανηγύρι»

Στίχοι: Σπαντιδάκη Δέσποινα

Μουσική: Γιώργος Στρατάκης

 

Ο Γιώργος Στρατάκης είναι το δεύτερο από τα εφτά παιδιά του Γιάννη και της Ελένης Στρατάκη. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο με καταγωγή από το χωριό Ροδιά. Από εννιά χρόνων, ασχολείται με την μουσική μαθαίνοντας κρητική λύρα. Μαζί μιλήσαμε κυρίως για το γραφικό χωριό του, την Ροδιά, εκεί που, όπως πολλοί κάτοικοι, διατηρεί και ο ίδιος το δικό του περιβολάκι. 

Το πρώτο που αναφέρεις σε κάποιον που σε ρωτάει για τις ομορφιές του τόπου σου είναι ο δελεαστικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας, που χαρακτηρίζει την Ροδιά;

Ακριβώς. Η Ροδιά απέχει από το Ηράκλειο 16 χλμ. και βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές υψώματος, με θέα προς την πόλη και τον κόλπο του Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα αρκετά γραφικό μέρος, που συνδυάζει το βουνό και την θάλασσα, έχοντας πάντα την καλύτερη και την πιο ανεμπόδιστη θέα.

Και Ροδιά από τα ρόδα και όχι τα ρόδια. Σωστά;

Ναι, σωστά. Ας ξεκινήσουμε όμως από αυτό: Είναι ιστορικό χωριό το χωριό μου. Η Ροδιά (παλιότερα γνωστή ως Ρογδιά) αναφέρεται για πρώτη φορά το 1248 ως Rodea, όπου είχε βοσκοτόπι Μονής Σφάκας (η οποία βρίσκεται κοντά στο Μύρτο). Την ύπαρξη οικισμού κατά τη βενετοκρατία καταδείχνει και ο σωζόμενος τώρα πύργος, ο οποίος ήταν το μέγαρο των φεουδαρχών της περιοχής αδελφών Γεωργίου και Φραγκίσκου Μοδινών, οι οποίοι αναφέρονται φεουδάρχες του τμήματος αυτού της επαρχίας Μαλεβιζίου από το 1565. Το μέγαρο αυτό κηρύχθηκε μνημείο διατηρητέο και περιήλθε στην κυριότητα του κράτους. Επίσης, το Παλαιόκαστρο αποτελεί το επιβλητικότερο ίσως μνημείο κοντά στο χωριό. Από την Ροδιά καταγόταν και ο πρώτος πρωθυπουργός της Κρήτης, ο Αντώνιος Μιχελιδάκης.

Έχει τουριστική κίνηση γενικά το χωριό; 

Το χωριό δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε. Αρκετοί όμως είναι αυτοί που το επιλέγουν ως προορισμό για τριήμερες αποδράσεις. Αλλά όχι στο βαθμό που περιμένουμε εμείς που γνωρίζουμε τις ομορφιές του. Η Ροδιά είναι σημαντικό θέρετρο χειμερινό και θερινό, με μεγάλη, όπως είπα, ιστορία, μνημεία και πολλές εκκλησίες περιμετρικά του χωριού. Ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία του Μαλεβιζίου, είναι ο ναός της Παναγίας της Ροδέας στη Ροδιά.

 

Στην Κρήτη και ο τελευταίος τόπος δεν ξεφεύγει από την ιδιαίτερη γαστρονομική κουλτούρα που διέπει το νησί. Βάλε με στο κλίμα της Ροδιάς, Γιώργο. 

Έτσι είναι. Ο επισκέπτης γεύεται, με το παραπάνω, το ωραίο φαγητό, στις ταβέρνες του χωριού, που δεν στερείται καμιά της υπέροχης θέας. Ανακαλύπτει σπεσιαλιτέ που ξεφεύγουν, πολλές φορές, από τα κλασικά και τα τετριμμένα. Οι παλιοί κάτοικοι του χωριού έχουν μεγαλώσει ξέροντας πώς να χρησιμοποιούν τα δεδομένα, που τους παρέχει η φύση. Αλλά υπάρχουν και σήμερα αρκετοί που ασχολούνται με την καλλιέργεια, ειδικά της ελιάς και του αμπελιού. Μπορεί να μην είναι πολλοί, αλλά όσοι είναι γνωρίζουν καλά τι θα πει να αυτοσυντηρείται κανείς από την ύπαιθρο. Έχω κι εγώ το περιβόλι μου στην Ροδιά, το μετοχάκι μου, και το φροντίζω όσο μπορώ.

 

Το επόμενο διάστημα θα βρει τον Γιώργο Στρατάκη να παρουσιάζει μαζί με τον αδερφό του Νίκο ομαδικές και προσωπικές τους δουλειές.Tον Αύγουστο θα περιοριστούν σε ζωντανές εμφανίσεις στην Σητεία, το Ηράκλειο και τα Χανιά, μιας και τα παραδοσιακά πανηγύρια, στα οποία μέχρι στιγμής τα αδέρφια συμμετείχαν ενεργά είναι σε προσωρινή παύση λόγω της πανδημίας. 

Χρύσα Φωτοπούλου

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV