spot_img

Γιορτές εν μέσω γλυκών, πανδημίας και Σακχαρώδη Διαβήτη

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Παραδοσιακά οι περισσότεροι επιστρέφουν μετά τις χριστουγεννιάτικες γιορτές σε συνδυασμό με τις χειμερινές διακοπές, με μερικά, ως αρκετά κιλά παραπάνω. Η ψυχολογική πίεση από την πανδημία οδηγεί συχνά σε συνεχές νευρικό τσιμπολόγημα. Ωστόσο με την συνδρομή των εορτών των Χριστουγέννων που πάντα όλες οι οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις ολοκληρώνονται με γεύματα και άφθονες θερμίδες, δημιουργείται καταστροφικός συνδυασμός. Ο κίνδυνος να εμφανιστούμε με πολύ αυξημένο βάρος μετά το τέλος των εορτών είναι μια σοβαρή και καθόλου ευχάριστη πιθανότητα.

Αύξηση βάρους ή γλυκά ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 ;

«Η επίπτωση του Σακχαρώδη Διαβήτη αυξάνεται γραμμικά με την αύξηση του βάρους. Κυρίως η παχυσαρκία ή το πολύ αυξημένο βάρος  που οφείλονται σε αυξημένη κατανάλωση θερμίδων και όχι το είδος της διατροφής (ακόμη και το “υγιεινό” φαγητό, αν περιέχει πολλές θερμίδες), θεωρούνται  από τις περισσότερες μελέτες , ως ο πιο σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη» εξηγεί ο κ. Αντώνιος Π. Λέπουρας, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής – Διαβητολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan.

Μία πρόσφατη, ωστόσο, μελέτη του 2018 από τον Καναδά, στόχευσε στην εκτίμηση της επίδρασης διαφόρων ομάδων τροφίμων και μακροθρεπτικών συστατικών στην ευαισθησία και την έκκριση ινσουλίνης κατά τρόπο προοπτικό σε διάρκεια των 2 ετών. 

Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαίωσαν ότι η αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, φυτικών ινών και ζωικών τροφών καλής ποιότητας, δηλαδή χαμηλά σε λίπος, συσχετίζεται με βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, άρα των τιμών του σακχάρου στο αίμα σε παιδιά με οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας. Η μελέτη αυτή έδειξε επίσης ότι αντίθετα, οι αυξημένες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών οξέων (ζωικά λίπη) συσχετίζονται με αύξηση στην αντίσταση στην ινσουλίνη (μείωση της ευαισθησίας) και φυσικά αύξηση του κινδύνου για ΣΔτ2.

Φυσικά αρκετά γλυκά αλλά και τρόφιμα που περιέχουν εύκολα απορροφήσιμους  υδατάνθρακες (υψηλός γλυκαιμικός δείκτης πχ, σιροπιαστά, λευκό ρύζι, κλπ.), αν θα καταναλωθούν σε ποσότητες από άτομα με ΣΔτ2, είναι σίγουρο ότι θα ανεβάσουν τις τιμές και θα απορρυθμίσουν τον Διαβήτη τους. Λιγότερες θερμίδες, καλύτερη ποιότητα διατροφής είναι το μήνυμα.

Η μικρή απώλεια βάρους προκαλεί εντυπωσιακή μείωση στον κίνδυνο Διαβήτη τύπου 2

Η απώλεια ενός μέσου όρου μόλις 13% του σωματικού βάρους μειώνει τον σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης Διαβήτη τύπου 2 κατά περίπου 40% σε άτομα με παχυσαρκία, μεταξύ πολλών άλλων οφελών για την υγεία, δείχνει μια μεγάλη μελέτη “πραγματικού κόσμου” σε μισό εκατομμύριο ενήλικες. Άλλα ευρήματα που σχετίζονται με την ίδια μελέτη είναι ότι μέτρια απώλεια βάρους προσέφερε, μείωση του κινδύνου άπνοιας κατά 22% -27%, υπέρτασης κατά 18% -25% και δυσλιπιδαιμίας κατά 20% -22%.

SARS-CoV-2 (COVID-19) και άτομα με ΣΔ: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά περισσότερο τα άτομα που έχουν για καιρό αρρύθμιστο τον Διαβήτη τους, οι καπνιστές, οι παχύσαρκοι, όσοι έχουν και άλλα χρόνια νοσήματα (πχ. καρδιοπάθεια, αυτοάνοσα νοσήματα κλπ.) και οι μεγαλύτερες ηλικίες (70 έτη και άνω).

 Η παχυσαρκία, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου επιπλοκών και θνητότητας στην λοίμωξη με SARS-CoV-2 (COVID-19), αλλά και σε λοιμώξεις από άλλες αιτίες. Η συσχέτιση είναι αναλογική, δηλαδή όσο αυξάνει το βάρος τόσο αυξάνουν και οι κίνδυνοι επιπλοκών. 

Η συχνότητα εμφάνισης της παιδικής παχυσαρκίας στη Βόρεια Αμερική έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας.

Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία έχει συνδεθεί με την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης του προδιαβήτη και/ή του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Όπως επίσης η παχυσαρκία σε όλες τις ηλικίες συνδέεται τόσο με την κακή ρύθμιση όσο και με την αύξηση των δραματικών επιπλοκών στον Σακχαρώδη Διαβήτη όχι μόνο στον τύπου2, αλλά και στον τύπου1.

 

 

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img