Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι και λικέρ

 

Καλοδεχόμαστε τον χειμώνα με εποχιακό γλυκό πορτοκάλι και λικέρ .Κλασικό γλυκό η φλούδα του πορτοκαλιού, αρκετά αρωματικό όπως και όλα τα εσπεριδοειδή. Ένα φρούτο  που το συναντάς φτιαγμένο σε πολλές παρασκευές. Μπορείς να το απολαύσεις εκτός από γλυκό κουταλιού,  σε μαρμελάδα ,πάνω σε γιαούρτι ,ωραιότατες  τάρτες, πάστα -φλώρα και πορτοκαλόπιτα. Αν τα βρούμε από παραγωγό είναι το καλύτερο γιατί ξέρουμε ότι δεν είναι ψεκασμένα. Αν πάλι  όχι προσέχουμε αυτά που θα αγοράσουμε να είναι χωρίς κερί.

 

ΥΛΙΚΑ:

10-12 μεγάλα πορτοκάλια (1κιλό φλούδες)

1 κιλό ζάχαρη

2  1/2 ποτήρια νερό

1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε τα πορτοκάλια τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε με τον τρίφτη.(Δέν  πετάμε το ξύσμα το αποθηκεύουμε στην  κατάψυξη και το χρησιμοποιούμε για κέικ. Στην  συνέχεια τα κόβουμε στα τέσσερα(χορταστικά κομμάτια) και με τον  παραδοσιακό τρόπο παίρνουμε μια βελόνα με χοντρή κλωστή  και μια -μια γυρίζουμε ρολό την φλούδες  και τις κάνουμε κολιέ!!!.Έπειτα τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό ,και τα ζεματίζουμε για 5′( αυτό το  κάνουμε 3 φορές για να τα ξεπικρίσουμε). Αφού τα βράσουμε για τρίτη φορά τα ξεπλένουμε , αφαιρούμε την κλωστή και τα πατάμε ελαφρώς ένα-ένα με το χέρι μας να στραγγίξουν και τα απλώνουμε σε μια πετσέτα.  Βάζουμε  τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν 5’και ρίχνουμε μέσα τα πορτοκάλια. Από την στιγμή που θα πάρουν βράση κρατάμε 10′ και σβήνουμε την φωτιά. Τα αφήνουμε όλο το βράδυ. Την επομένη τα ξανά βράζουμε άλλα 10′ περίπου. Προσθέτουμε  το χυμό του λεμονιού και περιμένουμε να δέσει το σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει λίγο και το βάζουμε σε γυάλινα  αποστειρωμένα βάζα.

Λικέρ πορτοκάλι

10 πορτοκάλια (ΑΚΈΡΩΤΑ)

1 λίτρο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο

600ml νερό

600ml ζάχαρη

μισό κγ κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε τα πορτοκάλια  και με το μαχαίρι κόβουμε την φλούδα προσεχτικά  χωρίς να πάρουμε το άσπρο μέρος (γιατί πικρίζει).Βάζουμε τις φλούδες σε ένα μπόλπροσθέτουμε 1 φλυτζάνι του καφέ ζάχαρη και τις ζουλάμε να μαραθούν. Στη συνέχεια παίρνουμε το μεγαλύτερο βάζο που έχουμε ρίχνουμε μέσα το τσίπουρο ,προσθέτουμε και τις φλούδες  και το αφήνουμε σε μέρος σκιερό για 10 μέρες. Μετά τις 10 μέρες βράζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το νερό για να κάνουμε το σιρόπι  και  μόλις κρυώσει το  προσθέτουμε στο βάζο με τις φλούδες ρίχνουμε και την κανέλα  και το αφήνουμε για μια εβδομάδα ακόμη .Σουρώνουμε  το λικέρ σε  φίλτρο του καφέ  τοποθετώντας  μέσα βαμβάκι για να γίνει πιο καθαρό. Το λικέρ  μας είναι έτοιμο.

Στην υγειά σας…καλόπιοτο!!!!

Latest articles