Γλυκό περγαμόντο.. Γλυκόπικρο και απίστευτα αρωματικό

Της Δήμητρας Μερκούρη. ( Από την ομάδα “οι νοικοκυρούλες-νοικοκυρούληδες του Σαρωνικού”.

Το γλυκό περγαμόντο  είναι από τα εκλεκτότερα γλυκά κουταλιού της παράδοσής μας. Χρησιμοποιήστε το υπέροχο σιρόπι του για να γαρνίρετε και να σερβίρετε παγωτό, κρέμες, λουκουμάδες, μους, κέικ βανίλιας, κρέπες, πανκέικς…

ΥΛΙΚΑ:

10 ακέρωτα περγαμόντα

1½ κιλό ζάχαρη

Χυμό από 1 λεμόνι.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

ΒΗΜΑ 1

Ξύνω τα περγαμόντα στην ψιλή πλευρά του τρίφτη, μέχρι να βγει το πικρό εξωτερικό μέρος της φλούδας, χωρίς να φτάσω όμως στο λευκό μέρος. Κόβω από ένα καπάκι και μια βάση από τη φλούδα και τα πετάω. Χωρίζω τη φλούδα στα τέσσερα, τα τυλίγω προσεκτικά σε ρολό και στερεώνω το καθένα με μια οδοντογλυφίδα. Τα ξεπλένω καλά σε κρύο νερό.

ΒΗΜΑ 2

Βάζω να βράσουν τρεις μεγάλες κατσαρόλες με άφθονο νερό, μέχρι να κοχλάσουν. Ρίχνω τις φλούδες στην πρώτη κατσαρόλα, τα βράζω για 5 λεπτά από τη στιγμή που το νερό θα ξαναπάρει βράση και τις βγάζω με τρυπητή κουτάλα. Τις ρίχνω αμέσως στην δεύτερη κατσαρόλα και τις βράζω για άλλα 5 λεπτά. Μετά, με τον ίδιο τρόπο τις ρίχνω και στην τρίτη κατσαρόλα και τις βράζω αρκετά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Μην ανησυχήσετε αν μαλακώσουν γιατί όταν στη συνέχεια θα βράσουν με το σιρόπι θα ξανασφίξουν. Τις βγάζω πάλι με τρυπητή κουτάλα και τις βάζω σε ένα μεγάλο μπολ ή κάπου που να χωράνε.

ΒΗΜΑ 3

Σε μια καθαρή κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη και προσθέτω 1 λίτρο νερό. Τα αφήνω να πάρουν μια βράση, ρίχνω τα ρολά περγαμόντου και βράζω μέχρι να δέσει το σιρόπι*. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά  προσθέτω τον χυμό λεμονιού και το αφήνω σκεπασμένο για 24 ώρες. Το μοιράζω σε αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνω καλά.

ΒΗΜΑ 4

*ΔΕΣΙΜΟ ΤΟΥ ΣΙΡΟΠΙΟΥ: Μυστικό για να δω πότε είναι έτοιμο το σιρόπι: ρίχνω μερικές σταγόνες σε ένα πιατάκι του καφέ και το αφήνω να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρό. Τότε περνάω το χερούλι από ένα κουταλάκι μέσα από το σιρόπι. Πρέπει να σχηματιστεί ένα δρομάκι που τα τοιχώματά του να ενωθούν ξανά μετά από 3 – 4 δευτερόλεπτα. Αν ενωθούν νωρίτερα τότε το σιρόπι θέλει βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμα. Αν αργήσει περισσότερο τότε έχει παραβράσει και πρέπει να αραιώσει με λίγο νεράκι.

Καλή σας επιτυχία!!!

 

Διαβάστε επίσης

Web TV