Γλυκός τραχανάς από τη Θεσσαλία

 

 

Ο τραχανάς είναι ένα  παραδοσιακό  ζυμαρικό  που  γίνετε  σχεδόν  σε  όλη  την  Ελλάδα. Κατά παράδοση για να μοσχοβολάει ο τραχανάς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αιγοπρόβειο γάλα που στον Θεσσαλικό κάμπο υπάρχει άφθονο. Το να φτιάξουμε γλυκό τραχανά δεν είναι δύσκολο όπως θα το  διαπιστώσετε…..Δύσκολη είναι μόνο η διαδικασία του στεγνώματος κι αυτό γιατί σε θέλει συνέχεια από πάνω για να τον ανακατεύεις. Γι΄αυτό και όταν μια νοικοκυρά δεν ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα της γειτόνισσας για καφέ ή κουβέντα, αυτή συνήθως της έλεγε ΄΄Γιατί καλέ δεν έρχεσαι για καφέ? τραχανά απλώνεις!!!΄΄Μπράβο όμως στις σημερινές νοικοκυρές, που και τραχανά κάνουν !!! και καφέ πείνουν!!!!!. Πάμε να τον φτιάξουμε?  πανεύκολο.!

Υλικά:

2 κιλά σιτάρι

3 κιλά γάλα

1κγ αλάτι

Εκτέλεση:

Παίρνουμε  την μεγαλύτερη κατσαρόλα ,ρίχνουμε μέσα το γάλα (το καλύτερο θα ήταν  να είναι βρεγμένη η κατσαρόλα για να μην πιάσει το γάλα) και μόλις το γάλα αρχίσει να φουσκώνει ,χαμηλώνουμε  την φωτιά και  ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα με όλα τα υλικά ανακατεύοντας πολύ  ζωηρά. Αφού ρίξουμε όλο το μείγμα και ο τραχανάς θα αρχίσει να πήζει, αποσύρουμε από την φωτιά τη κατσαρόλα και τη σκεπάζουμε  με μια πετσέτα για 2-3 ώρες. Παίρνουμε τα μεγάλα ταψιά μας και τα γεμίζουμε με μεγάλες-μεγάλες κουταλιές από το τραχανά. Καλό είναι αυτό να το κάνουμε το βράδυ . Την επομένη το πρωί τον περνάμε από το κόσκινο. Ο τραχανάς πρέπει να μείνει τουλάχιστον 10 μέρες να στεγνώσει ανακατεύοντάς τον.

Συνταγή μαγειρέματος:

Κοκκινιστός τραχανάς  σούπα με ντομάτα, είναι μια από τις  πιο εύκολες και παραδοσιακές συνταγές.

Υλικά συνταγής

1 φλ τραχανά γλυκό

5 φλ νερό

1 κοφτή πελτέ ντομάτας( ή 1 φλ φρεσκοκομένη)

2 κσ λάδι

αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζουμε το νερό σε κατσαρόλα και προσθέτουμε όλα τα υλικά. Βράζουμε για

15-20 λεπτά

Εγώ όμως είμαι λάτρης και του καλού κρασιού !!!!!Οπότε λέω να το συνοδεύσω

και  με ψαρονέφρι!!!!!

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!!!!!!!

 

Latest articles