spot_img

Η Αθήνα ζει φέτος εποχή Ολυμπιακών Αγώνων

Οι οιωνοί για την εφετινή τουριστική περίοδο είναι θετικοί.

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, σε συνάντηση με τουριστικούς συντάκτες το μεσημέρι της Τρίτης 17  Μαΐου, πρόσθεσε ένα νέο στοιχείο που “αναβαθμίζει” την θετική εκτίμηση για την εξέλιξη της εφετινής σεζόν σε “εξαιρετικά θετική”.

Όπως είπε, οι αεροπορικές εταιρείες ζητάνε Slots σε αεροδρόμια του νοτιοανατολικού Αιγαίου, αλλά και σε άλλες καθιερωμένες τουριστικά περιοχές της χώρας, σε ώρες πριν από τα ξημερώματα για να “χωρέσουν” επιπλέον πτήσεις και να εξυπηρετήσουν την αυξημένη ζήτηση.

Ως προς την Αθήνα, από την Αμερική οι κρατήσεις στις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις ξεπερνούν τις 500.000, οι αφίξεις έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ επιπλέον Αμερικανοί τουρίστες αναμένονται στη χώρα μας μέσω άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Το πόσο καλά κινείται ήδη η Αθήνα αυτήν την εποχή αποτυπώνεται στα λόγια του επιχειρηματία κ,Μπαϊρακτάρη, ιδιοκτήτη της εμβληματικής ομώνυμης ταβέρνας στο Μοναστηράκι, ο οποίος όταν είδε τον κ.Κικίλια να συζητά με τους τουριστικούς συντάκτες πλησίασε και είπε: 

“Υπουργέ, η Αθήνα φέτος ζει εποχή Ολυμπιακών Αγώνων”.

Προφανώς, η επιβεβαίωση του θετικού κλίματος για τον τουρισμό της Αθήνας από ένα επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στο κέντρο της Αθήνας κάποιες δεκαετίες έχει την αξία της.

Γενικά, η αγορά των ΗΠΑ φαίνεται ότι θα συνεχίσει την αναπτυξιακή δυναμική της και την επόμενη χρονιά. Ο κ.Κικίλιας επιδιώκει συμφωνίες με τις αεροπορικές εταιρείες ώστε οι πτήσεις να ξεκινήσουν στις αρχές του νέου έτους, ώστε να ενθαρρυνθούν και οι κρουαζιέρες από τον Πειραιά. Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος ως προς αυτήν την προοπτική, που θα επιμηκύνει καθοριστικά την τουριστική περίοδο.

Ένα επιπλέον στοιχείο, που στηρίζει αυτή την αισιοδοξία είναι η ανατίμηση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ τον τελευταίο χρόνο. Από την αναλογία 1 ευρώ προς 1,25 δολάρια, που ήταν το υψηλό των τελευταίων 54 εβδομάδων, η ισοτιμία τείνει στο 1 προς 1, κάτι που σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη των Αμερικανών τουριστών στην ευρωζώνη – και στην Ελλάδα βεβαίως- αυξάνεται. Με απλά λόγια, όσο η ισοτιμία ενισχύει το δολάριο, στους Αμερικανούς συμφέρουν οι διακοπές στην Ευρώπη – μέχρι και οι μακροχρόνιες διαμονές για τους ψηφιακούς νομάδες και τους συνταξιούχους.

Ο υπουργός Τουρισμού, βλέποντας την αυξημένη ζήτηση για διακοπές στη χώρα μας από μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, προετοιμάζεται για ταξίδια στη Σερβία, την Πολωνία, στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, όπου θα έχει επαφές με τουρ οπερέιτορ, ενώ θα δώσει συνεντεύξεις σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης για να παρακινήσει επιπλέον τουρισμό από αυτές τις αγορές. Οι επισκέψεις αυτές θα συνδυασθούν και με την έναρξη της θερινής καμπάνιας του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ.Κικίλιας εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για το περίφημο συνεδριακό κέντρο της Αθήνας, που δεκαετίες συζητείται, εκτιμώντας ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα συνεδριακό κέντρο για πάνω από 6.000 συνέδρους, κάτι που θα φέρνει μεγάλα διεθνή συνεδρία στην ελληνική πρωτεύουσα. Προανήγγειλε ακόμη πρωτοβουλίες που θα δώσουν ώθηση στον ιαματικό και αθλητικό τουρισμό.

Τέλος, ο κ.Κικίλιας υπογράμμισε ότι η εφετινή χρονιά δεν πρέπει να συγκρίνεται με το 2019, καθώς τότε δεν υπήρχε καμιά από τις τελευταίες μεγάλες κρίσεις, που έχουν επιπτώσεις και στα ταξίδια. Ουσιαστικά, η νέα σελίδα του τουρισμού μόλις άρχισε να γράφεται…

Την Τετάρτη, εξάλλου, αναμένεται η απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής για το τι τελικά θα ισχύσει σχετικά με την υποχρεωτικότητα ή μη της χρήσης μάσκας στα αεροδρόμια και τις πτήσεις. 

Πηγή:Tornosnews.gr

spot_img

Web Tv

spot_img
spot_img