spot_img

Η Εμπιστοσύνη. Ένας θεμέλιος λίθος για όλες τις σχέσεις.

 

Οι ανθρώπινες σχέσεις αγαπητοί μου άνθρωποι, διέπονται από μια σειρά συναισθημάτων και ψυχικών διεργασιών που αναπτύσσονται μέσα σε αυτές και αναλόγως αναπτύσσουν ή όχι τις ίδιες τις σχέσεις.

Καμία ανθρώπινη σχέση δεν ευδοκίμησε και δεν διήρκησε στο πέρασμα του χρόνου χωρίς την παρουσία ανθρωπίνων αξιών και ιδανικών. Μια από αυτές τις αξίες της Ζωής η οποία και αποτελεί θεμέλιο λίθο για κάθε σχέση στη Ζωή μας, είναι η Εμπιστοσύνη που αναπτύσσεται μεταξύ δύο ή και περισσότερων ανθρώπων.

Ξέρετε η ανάπτυξη και διατήρηση μιας σχέσης είτε ερωτικής, είτε φιλικής, είτε επαγγελματικής, ακόμα και οικογενειακής, θεωρείται εν πρώτης απλή. Στην ουσία και στον πυρήνα της όμως, είναι πάρα πολύ εύθραυστη εάν δεν έχουν δημιουργηθεί προηγουμένως ισχυρές βάσεις οι οποίες να την στηρίζουν σε κάθε επερχόμενη κρίση, δυσκολία, κακουχία και να την προστατεύουν από πάσης φύσεως κραδασμούς. Γιατί οι ανθρώπινες σχέσεις για να διατηρηθούν στο χρόνο και να ισχυροποιηθούν πρέπει πριν από οτιδήποτε άλλο να έχουν πολύ καλή ποιότητα.

Και για να δημιουργήσεις μια σχέση Ζωής με ποιότητα και ουσία, δεν αρκεί η καλή σου πρόθεση, δεν αρκεί η τεράστια δύναμη της Αγάπης, δεν αρκούν τα υλικά όλου του κόσμου. Μια σχέση Ζωής πρέπει να έχει μέσα της όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία χτίζουν σταδιακά, μέρα τη μέρα, στιγμή τη στιγμή, πράξη την πράξη μια ακλόνητη ισχυρή και αδιαμφισβήτητη Εμπιστοσύνη. Γιατί η ψυχή του Ανθρώπου για να είναι Υγιής και Ευτυχισμένη χρειάζεται Αγάπη, χρειάζεται Ηρεμία, χρειάζεται Πίστη, χρειάζεται Αξίες Ζωής να την στηρίζουν, χρειάζεται Στήριξη και Σταθερότητα. Όλα τα παραπάνω όταν τα δημιουργήσεις και τα συντηρήσεις χωρίς αποκλίσεις, οδηγούν στην Εμπιστοσύνη που δημιουργείται μεταξύ δύο ή και περισσοτέρων ανθρώπων.

Και πώς χτίζεται εξ αρχής η Εμπιστοσύνη μεταξύ των Ανθρώπων!

Αρχικά με την καλή και καθαρή πρόθεση. Χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς προσωπικά οφέλη, χωρίς εγωκεντρικές διαθέσεις. Απλά καλή πρόθεση η οποία να πηγάζει από τα βάθη της καρδιάς.

Στην συνέχεια με την Ειλικρίνεια και την Ευθύτητα. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δημιουργήσεις μια υγιή και αληθινή σχέση από το να είσαι Ειλικρινής και Τίμιος. Να δηλώνεις με Φως και Διαύγεια τον εαυτό σου και την κάθε σου πρόθεση.

Έπειτα με Αγάπη. Αυτή η Αγάπη όταν είναι αληθινή, γίνεται ακλόνητη. Γίνεται βράχος όπως συνηθίζω να την χαρακτηρίζω. Κι όταν υπάρχει Αγάπη σημαίνει ότι υπάρχει παρουσία, υπάρχει ενεργή συμμετοχή σε κάθε ανάγκη αυτής της σχέσης, υπάρχει ενδιαφέρον και κοινή προσπάθεια των εμπλεκομένων για μια υγιή πορεία των πραγμάτων και των καταστάσεων. Γιατί όταν αγαπάς αληθινά η Ευτυχία του άλλου είναι και δική σου, η Πρόοδος, η Χαρά, η Εξέλιξη αυτών που Αγαπάς πλημμυρίζουν και την δική σου καρδιά με χαρά και Φως. Θες να βλέπεις τους ανθρώπους σου να Ζουν, να Γελούν, να Ευτυχούν και να λάμπουν. Και σε κάθε δυσκολία τους οφείλεις να είσαι εκεί ακλόνητος, σταθερός και να κάνεις δικό σου το κάθε πρόβλημά τους για να τους βοηθήσεις. Έτσι αγαπάς αληθινά. Και έτσι χτίζεις εμπιστοσύνη.

Επίσης χτίζεις εμπιστοσύνη με την Αποδοχή. Γιατί Αγάπη, Πίστη και Εξέλιξη χωρίς την απόλυτη αποδοχή του Άλλου δεν ισχύουν. Αν δεν αποδέχεσαι και δεν πιστεύεις τον Άνθρωπο σαν αυτό που ο ίδιος είναι τότε δεν τίθεται λόγος Αγάπης. Είναι κάτι άλλο. Έχει προσωπικό όφελος αυτή η σχέση. Με την αποδοχή όμως του άλλου σημαίνει ότι τον Αγαπάς ακριβώς όπως είναι αυτός κι όχι όπως θες εσύ. Αυτό λέγεται Αγάπη. Κι αυτό οδηγεί στην Πίστη και την Εμπιστοσύνη. Γιατί για ποια σχέση να μιλήσουμε αν εσένα δεν σε αποδεχτώ,  δεν σε αγαπήσω,  δεν σε πιστέψω σύμφωνα με αυτό που είσαι. Το ίδιο ισχύει και για μένα Άνθρωπέ μου και για όλους. Είναι απαραίτητη η αποδοχή του Εαυτού μας για να δημιουργηθούν υγιείς σχέσεις εκτίμησης και εμπιστοσύνης.

Κι όταν αποδεχτείς τον Άλλον όπως είναι σημαίνει ότι τον Αγαπάς αληθινά. Κι όταν Αγαπάς αληθινά, η φύση αυτής της Αγάπης και η ποιότητά της είναι, να είσαι σε όλα εκεί. Με το πνεύμα σου, με την ψυχή σου, με την καρδιά, με το σώμα και με τις πράξεις σου. Κι όταν συμβαίνουν όλα αυτά δεν τίθεται θέμα προδοσίας. Διότι αν προδώσεις ότι αγαπάς προδίδεις πρώτα την ίδια σου την Ύπαρξη.

Άρα αγαπητοί μου Άνθρωποι, στις σχέσεις τις πολύτιμες που θέλετε να είναι, να βρίσκονται και να γεμίζουν την Ψυχή και την Ζωή σας, να είστε καθαροί, να είστε ακέραιοι, να είστε ειλικρινείς, να είστε γεμάτοι Αγάπη, Στοργή, Ενδιαφέρον και Προσφορά. Να είστε εκεί με όλο σας το Είναι και την Τιμιότητά σας. Και έτσι θα καταφέρετε να δημιουργείτε σχέσεις Ζωής οι οποίες θα είναι τα πολυτιμότερα δώρα προς τον Εαυτό σας και τον Συνάνθρωπό σας.

Με Αγάπη και βαθιά Εκτίμηση,

Μελίνα Σαριδάκη.

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img