spot_img

Η Γεωργία Μηλάκη στην αποστολή της Περιφέρειας Κρήτης στην Αυστραλία

Της Έλενας Κουντουράκη

Καθηγήτρια-Δημοσιογράφος

Στην αποστολή της Περιφέρεια Κρήτης για τον εορτασμό της επετείου της  Μάχης της Κρήτης και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση βρέθηκε  η Εντεταλμένη εθελοντισμού και τουρισμού ΠΕ Ηρακλείου – Γραμματέας  του Περιφερειακού συμβουλίου κα Γεωργία Μηλάκη.

Η Έλενα Κουντουράκη συνομίλησε μαζί της η οποία μοιράστηκε την εμπειρία της για ένα ταξίδι περηφάνιας και αληθινού πατριωτισμού. Η κα Γεωργία Μηλάκη δηλώνει ότι: Η ιστορία ξαναγράφτηκε στο μνημείο πεσόντων “Martin Place Cenotaphe Monument” του Σύδνεϋ παρουσία της Κυβερνήτου Νέας Νότιας Ουαλίας και στον καθεδρικό ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου κκ Μακαρίου.

Στο Κοινοβούλιο της Βικτώριας στην Μελβούρνη, εγκαινιάστηκε η έκθεση «1821: Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση». Με το συντονισμό της Περιφέρειας Κρήτης και την υποστήριξη της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας, η έκθεση θα παραμείνει στην αίθουσα «Βασίλισσα Βικτώρια» και θα ταξιδέψει σε όλη την Αυστραλία. Στόχος είναι εποπτικό και έντυπο υλικό της έκθεσης να χρησιμοποιηθεί για διδασκαλία σε όλα τα ελληνόφωνα σχολεία.”

Συνεχίζει λέγοντας : Ο πόλεμος δεν είναι παραμύθι και η ιστορία συνυφαίνεται υπομονετικά με τις χρυσές ανθρώπινες μικροϊστορίες, που με τη σειρά τους δημιουργούν τα μεγάλα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ «Kρουσώνας: Στα χνάρια του Καπετάν Σατανά», προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες του Σύδνεϋ και της Μελβούρνης, μας μετέφερε νοητά στις ανατολικές παρειές του Ψηλορείτη και άναψε στις ψυχές μας τη φλόγα για ελευθερία.

Συνομιλήσαμε και γιορτάσαμε με σπουδαίους Έλληνες της διασποράς, που με οδηγό την αγάπη τους για την Κρήτη, δημιουργούν, προσφέρουν και μεταλαμπαδεύουν την κρητική παράδοση, τη θρησκεία και τον πολιτισμό μας στα πέρατα της γης. Αυτή είναι η μεγάλη δύναμη των Κρητικών, που τη συνειδητοποιούμε καλύτερα όταν βγαίνουμε έξω από τη χώρα μας. Η αγάπη για την Πατρίδα! Είναι  η αγάπη που κρατάει ενωμένους τους συμπατριώτες μας στην Αυστραλία. Μετανάστες δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς που για χρόνια ολόκληρα κρατούν ζωντανή τη γλώσσα, την κουλτούρα, τα ήθη και έθιμά μας, χορεύουν, τραγουδούν, διδάσκουν «Κρήτη» και ανοίγουν γέφυρες με την πατρίδα. Πως να μην αισθάνεται κανείς εθνική υπερηφάνεια όταν ακούει Μίκη Θεοδωράκη στο Angel Place του Σύδνεϋ και ριζίτικα τραγούδια από τα παιδιά του Ελληνικού Ορθόδοξου κολλεγίου St Spyridon. Πως να μην δακρύζει όταν βετεράνοι του Β΄Παγκοσμίου πολέμου υποκλίνονται στην Ελληνική σημαία και γνωρίζουν τους στίχους του Εθνικού μας Ύμνου. Πως να μην θαυμάζει τη συλλογή του μουσείου Μπενάκη στο Hellenic Museum και να μην ενθουσιάζεσαι όταν δίνει συνέντευξη σε ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό και εφημερίδα στη Μελβούρνη.

Η κα Γεωργία Μηλάκη κλείνοντας είπε ότι “Η κρητική φιλοξενία, η λεβεντιά και το φιλότιμο σε μια μακρινή, σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα εκτός των συνόρων της πατρίδας μας, οικοδομεί ένα μέλλον με ισχυρά θεμέλια και τη βεβαιότητα ότι «Είναι Θείο δώρο και μεγάλη ευθύνη να’σαι Κρητικός»!
Θερμά συγχαρητήρια σε όλη την αποστολή που παραβρέθηκε στην Αυστραλία, στους άξιους αντιπροσώπους που βρέθηκαν εκεί θυμίζοντας στους Έλληνες του εξωτερικού ότι η “μαμά Πατρίδα” δεν τους ξέχασε ούτε πρόκειται να τους ξεχάσει!

 

spot_img

Web Tv

spot_img
spot_img