
Της Παναγιώτας Κυριάκου
Η Λευκωσία, ήταν φημισμένη σε όλο τον κόσμο με το ιταλικό όνομα Nicosia( από τα γαλλικά: Nicosie) και είναι η πρωτεύουσα της Κύπρου. Λέγεται πώς με την ελληνική μυθολογία, η Λευκωσία ως σειρήνα έμοιαζε δηλαδή με γυναικεία θεότητα που είχε σχέση με το νερό, τον έρωτα και τον θάνατο) που εμφανίζονταν με ανθρώπινο κεφάλι και σώμα αρπακτικού πουλιού. Ήταν μία από τις θυγατέρες του Αχελώου και της Μελπομένης, που πήρε το όνομά της ως Λευκή Ουσία. Κτίστηκε πάνω στον Ποταμό Πεδιαίο. Στα παλιά τα χρόνια, η πόλη μετονομάστηκε Λήδρα γιατί ήταν ένα από τα αρχαιότερα πολιτεύματα της Κύπρου.

Η Λευκωσία, κατελήφθη στην συνέχεια από τους Φράγκους, Ενετούς, Οθωμανούς και Βρετανούς, σύμφωνα με την ιστορία της, πάνω από χιλιάδες χρόνια. Αποχωρώντας, ο κάθε κατακτητής άφηνε πίσω του το στίγμα της παρουσίας του. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό στίγμα, έχουν αφήσει οι Ενετοί Κατακτητές που δεν είναι τίποτα άλλο από τα γνωστά μεσαιωνικά τείχη που περικλείουν την παλιά Λευκωσία και θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι πέραν της ομορφιάς τους, είναι και το χαρακτηριστικό γνώρισμά της.
Τα τείχη αυτά, περιλαμβάνουν προμαχώνες και πύλες, που έχουν αξιοποιηθεί και στεγάσει διάφορα κτίρια όπως το παλιό Δημαρχείο Λευκωσίας. Περπατώντας κανείς, τα στενά δρομάκια της εντός των τειχών Λευκωσίας, είναι αδύνατο να μη θαυμάσει τα μεγάλα παλιά αρχοντικά σπίτια με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους. Άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, της παλιάς Λευκωσίας είναι και οι πολλές εκκλησίες που μπορεί κάποιος να συναντήσει, όπως:
Η εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης, του Αγίου Αντωνίου, του Αγίου Σάββα, του Αγίου Ελευθερίου, του Αγίου Κασσιανού, και της Παναγίας της Χρυσαλιννιώτισσας που είναι ιδιαίτερο βυζαντινό κτίσμα και πρωτοχρησιμοποιήθηκε σαν μοναστήρι. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ένα μικρό εκκλησάκι κτισμένο σε Φραγκό – Βυζαντινό στιλ που βρίσκεται στο χώρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Στον ίδιο χώρο επίσης, βρίσκεται το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και η ομώνυμη Πινακοθήκη, καθώς επίσης και το Βυζαντινό Μουσείο.
Αξιοσημείωτος σταθμός στην εντός των τειχών Λευκωσίας, είναι το κύριο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύπρου, που περιγράφει την μεγάλη ιστορία του πολιτισμού του νησιού από τους Προϊστορικούς Χρόνους μέχρι την Πρώιμη Χριστιανική Περίοδο. Ο κάθε επισκέπτης, μπορεί να ανακαλύψει και να θαυμάσει, την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου μέσα από τα πλούσια εκθέματα.
Ένα μέρος της Λευκωσίας, βρίσκεται ακόμη υπό τουρκική κατοχή. Είναι η μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη, που υπάρχει σήμερα. Αυτό, δεν την εμποδίζει από το να αναπτύσσεται και να αναζωογονείται με την ευχή και την ελπίδα, σύντομα η πράσινη διαχωριστική γραμμή, η γραμμή της ντροπής να σβηστεί και η Κύπρος μας να επανενωθεί.
