spot_img

ITB Berlin: Ισχυρό Καλοκαίρι τουριστικά προ των πυλών….Η Ελλάδα στους top προορισμούς

Μεταξύ των πλέον δημοφιλών προορισμών για τους Γερμανούς φέτος είναι η Ελλάδα, μαζί με Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία, ενώ οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για την καλοκαιρινή περίοδο είναι κατά 3% υψηλότερες από τις αντίστοιχες του 2019, σύμφωνα με την έρευνα Mobility Market Outlook (MMO) της Statista, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ITB Berlin.

Σύμφωνα με την έρευνα, η παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία θα αναπτυχθεί κατά 48%, το 2022, φθάνοντας τα 637 δισ. δολ. το 2022, ενώ το 36% των ερωτηθέντων στη Γερμανία σκοπεύει να ξοδέψει περισσότερα στις διακοπές από ότι πριν από την πανδημία και μάλιστα, το 50% των ταξιδιωτών σχεδιάζει να ξοδέψει περισσότερα από 2.000 ευρώ.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας συνοψίζονται στα εξής:
-Το Καλοκαίρι του 2022 υπόσχεται υψηλή δραστηριότητα για την τουριστική βιομηχανία, παρά τις μόνιμες αλλαγές στην ταξιδιωτική συμπεριφορά
-Η παγκόσμια τουριστική αγορά θα φτάσει τα 637 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 50 τοις εκατό
-Οι πτήσεις διακοπών από τη Γερμανία θα ξεπεράσουν τα επίπεδα πριν από την κρίση αυτό το καλοκαίρι
–Μακροπρόθεσμες αλλαγές στην ταξιδιωτική συμπεριφορά
–Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι απίθανο να επηρεάσει σοβαρά την ταξιδιωτική βιομηχανία.

Ακόμη, το 2023 η παγκόσμια τουριστική αγορά θα ξεπεράσει τα προπανδημικά επίπεδα κατά περίπου 5%, φτάνοντας τα 756 δισ. δολ.. Το 2022, ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται για τον κλάδο της κρουαζιέρας (180% σε ετήσια βάση) και τα ξενοδοχεία (57%). Τα τελευταία αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο τμήμα της τουριστικής αγοράς και πιθανότατα θα ξεπεράσουν τα ιδιωτικά καταλύματα και τα διαμερίσματα διακοπών, καθώς και τις οργανωμένες εκδρομές. Ταυτόχρονα, το MMO προβλέπει ότι η αγορά ιδιωτικών καταλυμάτων και διαμερισμάτων διακοπών θα ξεπεράσει τα 81 δισ. δολ. σε συνολικό τζίρο, μόλις 2% λιγότερο από τον όγκο της αγοράς το 2019.

Καθώς αυτές οι προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, το ερώτημα είναι εάν ο πόλεμος θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα την παγκόσμια ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία και αν ναι, με ποιους τρόπους; Σύμφωνα με ανάλυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), εκτός από την πανδημία του κορωνοϊού, τα γεγονότα με τον μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην παγκόσμια πολιτική αεροπορία ήταν ο συνδυασμός της “φούσκας” για το dotcom το 2000 και των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Το 2001 και το 2002, ο παγκόσμιος αριθμός επιβατών αερομεταφορών μειώθηκε ετησίως κατά 1%, διακόπτοντας για λίγο την τάση ανόδου των αεροπορικών ταξιδιών, πριν επιστρέψουν και ξεπεράσουν τα επίπεδα προ κρίσης, το 2004.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), το 2019 η Ρωσία και η Ουκρανία, αντιπροσώπευαν το 3% των παγκόσμιων τουριστικών δαπανών για διεθνή ταξίδια. Υποθέτοντας ότι ο πόλεμος δεn θα εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές, είναι απίθανο να επηρεάσει σοβαρά την παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία. Ωστόσο, είναι πιθανό η κρίση να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε μεμονωμένες αγορές. Στην Κύπρο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, οι Ρώσοι τουρίστες αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% των διεθνών επισκεπτών και η απουσία τους θα μπορούσε να κοστίσει στη χώρα έως και 2% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, πέρυσι η χώρα φιλοξένησε περισσότερους από 4,5 εκατ. Ρώσους τουρίστες και δύο εκατομμύρια από την Ουκρανία – μαζί, σχεδόν το 30% των ξένων επισκεπτών που παραθερίζουν εκεί. Σε αντίθεση με την Κύπρο, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, επομένως δεν είναι σαφές πόσο σοβαρά θα επηρεαστεί η τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας.

Οι διακοπές “επέστρεψαν”: οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να περιμένουν ρεκόρ αυτό το Kαλοκαίρι

Παρά τις κρίσεις, οι Γερμανοί φαίνεται να έχουν ξαναβρεί την επιθυμία τους για ταξίδια και διακοπές. Σύμφωνα με την Global Consumer Survey (GCS) της Statista, περισσότερο από το 62 τοις εκατό των Γερμανών σχεδιάζει τουλάχιστον ένα ταξίδι τους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Αεροπορίας, ο αριθμός των θέσεων επιβατών που είναι τώρα διαθέσιμες στην τουριστική αγορά έχει αυξηθεί κατά 3 τοις εκατό σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019.

Σε συνέντευξή του στην Deutsche Presseagentur, ο Jens Bischof, επικεφαλής της ηγέτιδας στην αγορά Eurowings, δήλωσε: “Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, εκατομμύρια άνθρωποι θέλουν επιτέλους να κάνουν τις διακοπές τους ή να πραγματοποιήσουν σημαντικές επιχειρηματικές επαφές πρόσωπο με πρόσωπο ξανά”. Γι’ αυτό, από τον Μάρτιο, η γερμανική αεροπορική εταιρεία θα πετά σε περισσότερους προορισμούς από ποτέ. Σύμφωνα με τη Eurowings, το επίκεντρο των παραθεριστών είναι η Μεσόγειος. Μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιταλία. Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί βρίσκονται γενικά ψηλά στη λίστα των Γερμανών. Σύμφωνα με το GCS, το 54% που ταξιδεύουν φέτος σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές στην Ευρώπη και το 18% στην Ασία, η οποία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση.

Ο Covid έχει αλλάξει πολλά – αλλά όχι τα πάντα

Δεν είναι μυστικό ότι η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά την ταξιδιωτική συμπεριφορά των παραθεριστών τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με το GCS, η πανδημία έχει επηρεάσει την ταξιδιωτική συμπεριφορά του 90% των ταξιδιωτών στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Αυτή η επίδραση φαίνεται να είναι μακροχρόνια: μόνο το 31 τοις εκατό των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι οι αλλαγές στην ταξιδιωτική συμπεριφορά θα είναι μόνιμες.

Ωστόσο, κάποια πράγματα θα μείνουν ως έχουν. Όπως φαίνεται να δείχνουν τα προγράμματα πτήσεων της Eurowings στη Γερμανία και τα ευρήματα του GCS, οι λόγοι επιλογής προορισμού δεν έχουν αλλάξει σχεδόν καθόλου. Το 2022 όπως και το 2019, τα πέντε πιο σημαντικά κριτήρια που αναφέρονται από τους Γερμανούς για έναν προορισμό διακοπών είναι ο καιρός, η φύση, η προσωπική ασφάλεια στον προορισμό του, τα τοπικά αξιοθέατα και η τιμή. Όσον αφορά στις τιμές, το 36% των ερωτηθέντων στη Γερμανία θέλει να ξοδέψει περισσότερα στις διακοπές από ότι πριν από την πανδημία, το 31% το ίδιο ποσό και το 31% στοχεύει να ξοδέψει λιγότερα. Συγκεκριμένα, το 50 τοις εκατό των ταξιδιωτών σχεδιάζει να ξοδέψει περισσότερα από 2.000 ευρώ για τον εαυτό του και, όπου ισχύει, την οικογένειά του, ενώ το 17 τοις εκατό σχεδιάζει να ξοδέψει πάνω από 3.000 ευρώ. Τελικά, η τουριστική βιομηχανία μπορεί να αναμένει ότι οι επιχειρήσεις θα επιστρέψουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και σε ορισμένες αγορές και σε ορισμένους προορισμούς θα φθάσουν ήδη τα προ-πανδημικά επίπεδα.

Money-tourism

spot_img

Web Tv

spot_img
spot_img