spot_img

Βαγγέλης Καρκανάκης: Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Ηρακλείου, σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Ηρακλείου και μέλος Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Βαγγέλης Καρκανάκης σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο bybus.gr.

Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID 19, η επόμενη ημέρα αλλά και η στήριξη συνολικά της επιχειρηματικότητας είναι στο επίκεντρο.

– Διανύουμε τις πρώτες εβδομάδες της προσπάθειας για επιστροφή στην κανονικότητα και ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας, η διάσωση επιχειρήσεων, θέσεων εργασίας και η αποτροπή μιας νέας οικονομικής κρίσης που θα επαναφέρει τη χώρα σε μονοπάτια που κανείς δεν θέλει να θυμάται. Είναι αρκετά τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, είναι αρκετά δυνατό το δίχτυ ασφαλείας που απλώνεται, για να …αντέξει το βάρος;

«Η επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όπως αναγνωρίζεται διεθνώς, δίνει στην Κυβέρνηση μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Από την πρώτη στιγμή η Ελληνική Κυβέρνηση έλαβε οριζόντια μέτρα, όπως:
Αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

  • Προσωρινή αναστολή των συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων, συνοδευόμενη από ειδική έκτακτη αποζημίωση.
  • Έκπτωση 40% στα ενοίκια των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.
    Δυνατότητα για εκ περιτροπή εργασία στις επιχειρήσεις, λόγω της κρίσης, κατά την πρώτη φάση αντιμετώπισής της.
  • Παροχή της έκτακτης αποζημίωσης στους μικρούς επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εντός πληττόμενων κλάδων.
  • Δυνατότητα συμμετοχής στο σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, τόσο της πρώτης φάσης, όσο και της επικείμενης δεύτερης φάσης, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.

Όμως μην έχουμε αυταπάτες. Αποφύγαμε την συμφορά και το βασικό στοίχημα της επιβίωσης έχει κερδηθεί. Όμως, η Ελλάδα θα πρέπει να κερδίσει τώρα και την πολύ δύσκολη μάχη της επόμενης ημέρας. Τώρα άπαντες οφείλουμε να αντικρίσουμε με ειλικρίνεια τα επακόλουθα και τις λαβωματιές της σκληρής μάχης που δώσαμε και να δώσουμε με θάρρος μια νέα μάχη. Τη μάχη της ανόρθωσης της οικονομίας, του τουρισμού, των υποδομών, την επανεκκίνηση της κοινωνικής και αθλητικής δραστηριότητας και της επαναφοράς της χώρας στην κανονικότητα και σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης».

– Αντικειμενικά η χώρα μας τα πήγε εξαιρετικά στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID 19. Όμως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά το τι μας περιμένει ακριβώς την επόμενη ημέρα και αν από Οκτώβριο βιώσουμε ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων. Ποιες διεργασίες γίνονται σε κυβερνητικό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το οποιοδήποτε σενάριο προκύψει;

«Το δεύτερο κύμα, εφόσον έρθει, θα είναι διαφορετικό, γιατί οι πολίτες είναι πολύ πιο εκπαιδευμένοι, γιατί το σύστημα υγείας είναι πιο έτοιμο και γιατί η πολιτεία θα μπορεί να παρεμβαίνει με μεγαλύτερη πλέον εμπειρία, πιο «έξυπνα» και στοχευμένα. Αν για παράδειγμα χρειαστεί να γίνει κάποιο νέο lockdown, αυτό θα είναι σε συγκεκριμένα σημεία, περιοχές ή δραστηριότητες με πολύ πιο περιορισμένες συνέπειες.
Άλλωστε νομίζω ότι όλοι έχουμε πλέον καταλάβει ότι οι κεντρικές οδηγίες των ειδικών, τα μέτρα ατομικής υγιεινής, η μάσκα όπου χρειάζεται, οι κοινωνικές αποστάσεις ήρθαν για να μείνουν, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί και διατεθεί ένα αποτελεσματικό φάρμακο καταπολέμησης του ιού και φυσικά το εμβόλιο».

– Τουριστική σεζόν και Covid 19. Οι άνθρωποι του τουρισμού είναι στις επάλξεις, προσπαθούν να προετοιμαστούν για την επανεκκίνηση της τουριστικής σεζόν αλλά παρόλα αυτά η σεζόν θα είναι εξαιρετικά μειωμένη σε χρόνο και δύσκολο να υπολογισθούν από τώρα τυχόν απώλειες του κλάδου. Ποια μέτρα στήριξης προβλέπονται ή συζητιούνται για επιχειρήσεις και εργαζομένους όχι μόνο του τουρισμού, των μεταφορών, αλλά και συνολικά των κλάδων που θα πληγούν περισσότερο;

«Πέραν των οριζόντιων παρεμβάσεων που ανέφερα, και οι οποίες βεβαίως αφορούν και τις επιχειρήσεις του Τουρισμού, κλάδοι, όπως των αερομεταφορών, ο οποίος συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό και έμμεσα με πλήθος άλλους κλάδους της οικονομίας (εστίαση, ψυχαγωγία και εμπόριο σε τουριστικές περιοχές, νησιωτική οικονομία κ.λπ.), χρειάζονται ένα ειδικό πλαίσιο στήριξης, καθώς έχουν συστημική σημασία για την οικονομία της χώρας.
Με αυτό το σκεπτικό, η Κυβέρνηση, προχωρά άμεσα στη διαμόρφωση ενός ειδικού πλαισίου για τον κλάδο των αερομεταφορών, με τις εξής παρεμβάσεις:

1. Επέκταση οριζόντων μέτρων στις μεταφορές για την περίοδο μετά τον Μάιο 2020
Τα οριζόντια μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων της πρώτης φάσης αντιμετώπισης της κρίσης συνεχίζονται και μετά τον Μάιο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των μεταφορών, ο οποίος και περιλαμβάνει, φυσικά, και τις επιχειρήσεις του ευρύτερου κλάδου των αεροπορικών μεταφορών. Πρόκειται για μέτρα, όπως:

• Η προσωρινή αναστολή των συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων, συνοδευόμενη από ειδική έκτακτη αποζημίωση, μέχρι και τον Ιούλιο.
• Η έκπτωση 40% στα ενοίκια των επιχειρήσεων, μέχρι και τον Αύγουστο, και των εργαζομένων σε αυτές οι οποίοι βρίσκονται σε προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας μετά τον Μάιο.

2. Πρόγραμμα «Συν-Εργασία»
Το πρόγραμμα θα αφορά την περίοδο 15η Ιουνίου μέχρι και 31η Δεκεμβρίου 2020. Επιπλέον, προβλέπεται επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη και εργαζομένου) για τον εργασιακό χρόνο που δεν απασχολούνται οι εργαζόμενοι. Το όφελος από αυτή την παρέμβαση εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ, έως τον Δεκέμβριο του 2020.

3. Ειδική φορολόγηση πτητικού προσωπικού
Αντί της φορολόγησης στην κλίμακα εισοδήματος, προβλέπεται ειδικός συντελεστής 15% για τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών των πιλότων αεροσκαφών, πληρωμάτων καμπίνας και τεχνικών αεροσκαφών, όπως ισχύει για τη φορολόγηση ναυτικών. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του μισθολογικού κόστους των εταιριών του κλάδου, με εξοικονόμηση 7,7 εκ. ευρώ κατ’ έτος. Σημειώνεται ότι αυτό αποτελεί μόνιμο μέτρο.

4. Αποζημίωση πτήσεων Απριλίου-Μαΐου με 20 ευρώ ανά προσφερόμενη θέση (πλέον ΦΠΑ)
Για πτήσεις εκμετάλλευσης τακτικών αεροπορικών γραμμών, στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας, καταβάλλεται κατ’ εξαίρεση, κατά το δίμηνο Απριλίου και Μαΐου 2020, επιπλέον αντιστάθμισμα στις εν λόγω πτήσεις, που ανέρχεται στο ποσό των είκοσι (20) ευρώ ανά προσφερόμενη θέση, πλέον αναλογούντα ΦΠΑ. Το όφελος του κλάδου από την εν λόγω διάταξη εκτιμάται στα 6 εκατ. ευρώ.

5. Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές
Η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020, θα έχει θετική επίπτωση και στις αερομεταφορές. Η απώλεια δημοσίων εσόδων από το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί κατά την τρέχουσα περίοδο, στα 30 εκατ. ευρώ.
Επομένως, η ειδική στήριξη αυτού του τόσο σημαντικού κλάδου για τον τουρισμό και τους κλάδους που επηρεάζονται από αυτόν (εστίαση, ψυχαγωγία και εμπόριο σε τουριστικές περιοχές, νησιωτική οικονομία κ.λπ.) αλλά και την εθνική οικονομία στο σύνολό της, θα ανέλθει στο ποσό των 115 εκατ. ευρώ περίπου. Σημειώνεται ότι και ο κλάδος του Τουρισμού και των μεταφορών έχει πρόσβαση – όπως όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας μας – στα εργαλεία ρευστότητας που έχουν από την πρώτη στιγμή ανακοινωθεί».

– Με αφορμή την πανδημία του COVID 19 άνοιξε για ακόμα μία φορά η συζήτηση για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και υπάρχουν εκείνες οι απόψεις που θεωρούν ότι δεν πρέπει να στηριζόμαστε μόνο στον τουρισμό καθώς πρόκειται για «εύθραυστο προϊόν» και θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητικό να στραφούμε και σε άλλους τομείς ανάπτυξης της οικονομίας. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Η Υγειονομική κρίση αυτή και η ανάγκη αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της, θα μπορούσε και πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια νέα δημιουργική εποχή για την Ελληνική Οικονομία.

Για παράδειγμα το νέο πακέτο των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αναμένεται να λάβει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έρχεται να προστεθεί στα 19 δισ. ευρώ που εκτιμάται πως δικαιούται από το νέο ΕΣΠΑ και τα 7-8 δισ. ευρώ που της αναλογούν από τα υφιστάμενα τρία εργαλεία που έχει αποφασίσει η ΕΕ και ενεργοποιούνται εντός του 2020 (SURE, EIB Fund και ESM Pandemic Crisis Support).

Φτάνουμε έτσι σε ένα ποσό που ξεπερνάει τα 50 δισ. ευρώ και μπορεί να αγγίξει και τα 60 δισ. μέχρι το 2027.Τα χρήματα αυτά αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να υλοποιηθούν δύο πολύ σημαντικοί στόχοι για την Ελλάδα:

Πρώτον, τα χρήματα να κατευθυνθούν τόσο στους κλάδους εκείνους, που έχουν πληγεί σημαντικά από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, όσο – και κυρίως όμως – σε κλάδους, οι οποίοι θα δώσουν την ευκαιρία στη χώρα μας να αναπτυχθεί πολύπλευρα και πέραν του τομέα των υπηρεσιών.

Δεύτερον, στο να δομήσουμε ένα νέο, σύγχρονο, υγιές παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων, στην ίδρυση καινοτόμων επιχειρήσεων και στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

– Είστε και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και γνώστης της τοπικής επιχειρηματικότητας. Υπάρχει μία μικρή ομάδα νέων που προσπαθεί να βρει τον δικό της δρόμο στο επιχειρείν, μέσα από τις νέες τεχνολογίες που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και σίγουρα υπάρχουν ανάγκες που μπορούν να καλυφθούν από νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι το Επιμελητήριο μπορεί σε επίπεδο Ηρακλείου αλλά και Κρήτης να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγιούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας ;

Το Επιμελητήριο ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας, μπορεί και πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία μιας εθνικής στρατηγικής κοινωνικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας στην βάση της υγιούς επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της ποιοτικής διαφοροποίησης και της παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, κάτι που αποτελεί μονόδρομο για την Ελληνική κοινωνία. Αυτή είναι μία αξιόπιστη επιλογή που μπορεί να προσφέρει μακροχρόνια ανάπτυξη και επιχειρηματική επιτυχία σε καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Αυτό που απαιτείται για το άλμα προς τα εμπρός και που με την σημερινή κυβέρνηση δείχνει να έχει δρομολογηθεί, είναι: Αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής, λιγότεροι φόροι, ενίσχυση ρευστότητας, περισσότεροι πόροι για δημόσιες επενδύσεις, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και σοβαρή διακυβέρνηση.

Ιδιαίτερα για την Κρήτη όπου έχουμε την τύχη να δραστηριοποιούνται άριστα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, πρέπει να ενισχυθεί η διασύνδεση μεταξύ επιχειρηματιών-επαγγελματιών και ακαδημαϊκών-ερευνητών, με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών επιχειρηματικής αξιοποίησης καινοτόμων ιδεών και νέων τεχνολογιών, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την ανάδειξη ευκαιριών απασχόλησης. Προς την κατεύθυνση αυτή τα Επιμελητήρια μπορούν και πρέπει να παίξουν σοβαρό ρόλο ως γέφυρα γνώσης και συνεργασίας.

Της Μαρίας Γιαμπουλάκη

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV