spot_img

Κετογόνος διατροφή και συμπτώματα Κέτωσης

Η κέτωση είναι μια μεταβολική διαδικασία που συμβαίνει όταν το σώμα αρχίζει να καίει λίπος, επειδή δεν έχει αρκετούς υδατάνθρακες για να κάψει. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το ήπαρ παράγει χημικές ουσίες που ονομάζονται κετόνες. Η κετογόνος δίαιτα προορίζεται να προκαλέσει κέτωση, για να καεί περισσότερο λίπος. 

Mερικοί άνθρωποι που ακολουθούν τη δίαιτα μπορεί να μην γνωρίζουν πότε βρίσκονται σε κέτωση.

 10 σημεία και συμπτώματα που μπορεί να βοηθήσουν ένα άτομο να καθορίσει εάν η κετογόνος δίαιτα λειτουργεί για αυτούς.

  1. Αυξημένοι κετόνες

Ένα δείγμα αίματος μπορεί να υποδεικνύει επίπεδα κετόνης. Οι γιατροί μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν εξετάσεις ούρων για να ελέγξουν τα επίπεδα κετόνης. Ένα ειδικό κιτ εξέτασης στο σπίτι επιτρέπει στους ανθρώπους να μετρήσουν τα επίπεδα κετόνης του αίματος τους. 

  1. Απώλεια βάρους

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι  η κετογόνος δίαιτα είναι πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και είναι αποτελεσματική για την παχυσαρκία.  

Οι άνθρωποι σε μια κετογονική διατροφή μπορεί να παρατηρήσουν απώλεια βάρους τις πρώτες ημέρες, αλλά αυτό είναι συνήθως μόνο μια μείωση του βάρους του νερού. Η πραγματική απώλεια λίπους μπορεί να μην εμφανιστεί για αρκετές εβδομάδες.

  1. Δίψα

Η κέτωση μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους δυσκολίες, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν ως παρενέργεια της απώλειας νερού. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα κετονών στο σώμα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αφυδάτωση και σε ανισορροπία ηλεκτρολυτών. Και οι δύο αυτές αντιδράσεις μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές. Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, πίνετε άφθονο νερό και άλλα υγρά. 

  1. Μυϊκές κράμπες και σπασμοί

Η αφυδάτωση και οι ανισορροπίες των ηλεκτρολυτών μπορούν να προκαλέσουν μυϊκές κράμπες. Οι άνθρωποι που ακολουθούν την κετογόνο διατροφή θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι παίρνουν αρκετούς ηλεκτρολύτες από τα τρόφιμα που τρώνε, για να αποφύγουν τους μυϊκούς πόνους και άλλα συμπτώματα ανισορροπίας.

  1. Πονοκέφαλοι

Οι πονοκέφαλοι της κετόνης μπορούν να διαρκέσουν από 1 έως 7 ημέρες ή και περισσότερο. Οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι μια κοινή παρενέργεια της μετάβασης σε μια κετογονική διατροφή. Μπορούν να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης λιγότερων υδατανθράκων, ειδικά της ζάχαρης. Η αφυδάτωση και οι ανισορροπίες των ηλεκτρολυτών μπορούν επίσης να προκαλέσουν πονοκεφάλους.

  1. Κόπωση και αδυναμία

Στα αρχικά στάδια μιας κετογόνου δίαιτας, οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται πιο κουρασμένοι και πιο αδύναμοι απ ‘ότι συνήθως. Αυτή η κόπωση συμβαίνει καθώς το σώμα μεταβαίνει από την καύση υδατανθράκων σε καύση λίπους, για ενέργεια. Οι υδατάνθρακες παρέχουν μια πιο γρήγορη έκρηξη ενέργειας στο σώμα.

Μετά από αρκετές εβδομάδες στην κετογόνο διατροφή, οι άνθρωποι πρέπει να παρατηρήσουν αύξηση των ενεργειακών τους επιπέδων. Αν όχι, πρέπει να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα, καθώς η κόπωση είναι επίσης ένα σύμπτωμα αφυδάτωσης και ανεπάρκειας θρεπτικών ουσιών.

  1. Πόνους στομάχου

Οποιαδήποτε διαιτητική αλλαγή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αναστάτωσης στο στομάχι και άλλων πεπτικών παθήσεων. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί όταν ένα άτομο μεταβαίνει στην κετογόνο διατροφή.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης πόνων στομάχου, πίνετε άφθονο νερό και άλλα υγρά. Φάτε μη αμυλούχα λαχανικά και άλλα πλούσια σε φυτικές ίνες τροφές για να ανακουφίσετε τη δυσκοιλιότητα και εξετάστε το ενδεχόμενο να πάρετε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα για να ενθαρρύνετε ένα υγιές έντερο.

  1. Αλλαγές στον ύπνο

Μετά από μια κετογονική διατροφή μπορεί να διαταραχθούν οι συνήθειες ύπνου ενός ατόμου. Αρχικά, μπορεί να παρουσιάσει δυσκολία στον ύπνο ή στη νυχτερινή αφύπνιση. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως απομακρύνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες.

  1. Άσχημη αναπνοή

Μια κοινή ανεπιθύμητη ενέργεια της κέτωσης είναι η άσχημη αναπνοή.  Αυτό συμβαίνει επειδή οι κετόνες εξέρχονται από το σώμα μέσω της αναπνοής καθώς και των ούρων. 

Δεν υπάρχει τρόπος να μειωθεί η άσχημη αναπνοή της κετογόνου διατροφής, αλλά μπορεί να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου. Μερικοί άνθρωποι βουρτσίζουν τα δόντια τους πολλές φορές την ημέρα για να καλύψουν τη μυρωδιά.

  1. Καλύτερη εστίαση και συγκέντρωση

Αρχικά, η κετογόνος διατροφή μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και δυσκολίες συγκέντρωσης. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να εξασθενίσουν με την πάροδο του χρόνου. 

Συμπερασματικά

Εκείνοι που επιθυμούν να δοκιμάσουν μια κετογόνο διατροφή για την απώλεια βάρους θα πρέπει πάντα να μιλάνε πρώτα με τον γιατρό τους, καθώς η διατροφή με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους. Είναι επίσης σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή για επίμονα ή σοβαρά συμπτώματα κέτωσης.

Mousiolis.gr

 

 

spot_img

Latest articles

spot_img
spot_img