spot_img

Κωνσταντίνα Νικολαΐδη: «Θέλω να έχω την απόλυτη ελευθερία στην επιλογή ρεπερτορίου»

 

Η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη είναι μια από τις πιο ταλαντούχες κι εμπνευσμένες σκηνοθέτιδες του θεάτρου.  Η ίδια, είναι και παραγωγός. Όχι από κάποια «ψωνίστικη» διάθεση μα από την ανάγκη της να υπηρετεί το θέατρο το σκοπό του με αισθητική,  σεβασμό και αλληλεγγύη προς τους συντελεστές του. Γι’ αυτό ακριβώς ίδρυσε την αστική μη-κερδοσκοπική εταιρία θεατρικών παραγωγών APRIORI .

«Ξεκάθαρα για να μη χρειάζεται να κάνω εκπτώσεις! Γι’ αυτό ιδρύθηκε η εταιρεία και προσπαθώ χωρίς χορηγίες κι επιχορηγήσεις να κάνω παραστάσεις που σέβονται το θέατρο, τους συντελεστές  και το κοινό. Θέλω να έχω την απόλυτη ελευθερία όχι μόνο στο δημιουργικό κομμάτι αλλά κυρίως και σε ότι αφορά την επιλογή του ρεπερτορίου!» λέει μιλώντας στο bybus.gr.

Η ταλαντούχα σκηνοθέτιδα πιστεύει ακράδαντα πως στη παγκόσμια λογοτεχνία – κλασσική και σύγχρονη – υπάρχουν έργα διαμάντια που δεν έχουν παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό. Αυτά ψάχνει και μ’ αυτά χτίζει κάθε μέρα που περνά το δικό της όνειρο. Επιλέγει  δύσκολα κείμενα και απαιτητικά λες και από παράσταση σε παράσταση δοκιμάζει τον εαυτό της και τα όρια της έμπνευσής της!

«Μ’ αρέσει να  περπατώ πάνω σε δύσκολα μονοπάτια, να μη μένω στάσιμη. Κοινή συνισταμένη όλων των έργων που επιλέγω είναι η φιλοσοφική θεώρηση των πραγμάτων. Μ’ ενδιαφέρει και σαν άνθρωπο αλλά και καλλιτεχνικά, να μεταφέρω στο θεατή τη φιλοσοφική διάσταση της ζωής και της ύπαρξης. Επιλέγω λοιπόν έργα βαθιά φιλοσοφικά που ωστόσο δεν είναι απρόσιτα στο κοινό. Για παράδειγμα το «Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς»- και θάνατος και Τολστόι (!)- είναι δοσμένο έτσι που να κρατά τον θεατή προσφέροντάς του αληθινή ψυχαγωγία».

Και της «βγαίνουν» οι επιλογές της! «Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» πάει για 3η χρονιά, οι «12 Ένορκοι» για 7η! Το κοινό τις αγκαλιάζει και τις στηρίζει! «Χαίρομαι πάρα πολύ γι ‘αυτό! Όμως κι εμείς, κι εγώ και όλοι μου οι συνεργάτες σεβόμαστε τους θεατές στο ακέραιο! Δεν κάνουμε «αρπαχτές».  Προσπαθούμε  να είμαστε συνεπείς και να έχουμε ένα στόχο: Να κάνουμε το θεατή να βιώσει ολιστικά την εμπειρία του θεάτρου», λέει στο bybus.gr.

Η προηγούμενη σεζόν για τη Κωνσταντίνα Νικολαΐδη – όπως και όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο ξεκίνησε πολύ δημιουργικά αλλά διακόπηκε βίαια. Η σεζόν που αρχίζει είναι γρίφος όχι μόνο για το πώς θα εξελιχθεί αλλά και για το που θα βρει τον καθένα ξεχωριστά. «Χρειαζόμαστε βοήθεια. Καταλαβαίνω πως οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους δεν είναι απεριόριστες. Όμως πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους πως η πλειοψηφία των  συντελεστών  του θεάματος ζουν από τον Απρίλη με 800€. Πρέπει άμεσα να ανακοινωθούν μέτρα στήριξης τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και των χώρων.»

Για τους ανθρώπους του θεάματος, λέει η σκηνοθέτιδα, είναι δίκοπο μαχαίρι η απόφαση να ανοίξουν τα θέατρα, οι σκηνές, οι χώροι δημιουργίας γενικότερα. «Από τη μια θέλουμε ν’ ανοίξουμε, να δείξουμε στο κοινό τη δουλειά μας και να γαληνέψουμε τη ψυχή του κι από την άλλη φοβόμαστε μην κινδυνέψουν οι θεατές μας. Δεν είναι μόνο το οικονομικό και το βιοποριστικό ζήτημα είναι και το ηθικό», τονίζει .

Η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη σπούδασε υποκριτική στη σχολή του Γιώργου Αρμένη, στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο» . Ωστόσο επέλεξε να μείνει πίσω από τη κουίντα. «Το ήξερα από την αρχή ότι θα γινόταν έτσι. Ήδη από το 2ο ή 3ο έτος σκηνοθετούσα παραστάσεις. Μάλλον είμαι έτσι σαν άνθρωπος, να συνεργάζομαι και να επικοινωνώ με πολύ κόσμο και σε πολλά επίπεδα. Ωστόσο θέλω να πω πως θαυμάζω τους ηθοποιούς απεριόριστα. Κάνουν κάτι μοναδικό! Είναι «υποχρεωμένοι» να παίζουν κάθε βράδυ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ένα συγκεκριμένο ρόλο, αλλά σε κάθε παράσταση θα πρέπει να είναι όπως τη πρώτη φορά! Είναι υπέροχο αυτό.», λέει μιλώντας στο bybus.gr.

Η επιτυχημένη σκηνοθέτιδα έχει μεγάλη αγάπη στα παιδιά και τους εφήβους. Γι’ αυτό άλλωστε έχει ήδη κάνει αρκετές παραστάσεις γι’ αυτά – η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία «της» όπως κι ο «Όλιβερ Τουιστ» μάγεψαν κι εξακολουθούν το κοινό. Είναι το μέλλον του θεάτρου τα παιδιά και οι έφηβοι λέει και γι ‘αυτό πιστεύει πως είναι τεράστια η ευθύνη για όποιον ασχολείται με το παιδικό κι εφηβικό θέατρο .

Στο μεταξύ η αγάπη της για τα παιδιά δεν σταματά εκεί. Η Κωνσταντίνα Νικολαίδη έχει εθελοντική δράση εντός κι εκτός συνόρων. Μάλιστα, σ’εκτός συνόρων η μη-κερδοσκοπική εταιρία APRIORI theatreforacause παρέχει σίτιση και μόρφωση σε ορφανά παιδιά στην Αφρική μέσω του σχολείου της St. Agnes Nursery & Primary School of Lukaya στην Ουγκάντα. Πρόκειται για ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 2011 από τον Θεόδωρο Λουίμα –Ουγκαντέζος που σπούδασε με υποτροφία στην Ελλάδα- με τον οποίο η σκηνοθέτιδα γνωρίστηκε στα πλαίσια του εθελοντισμού για τους Special Olympics της Αθήνας.

«Στην αρχή ήταν θέμα γνωστών και φίλων. Ωστόσο σιγά – σιγά ήρθαν κοντά μας κι άλλη άνθρωποι που εμπιστεύτηκαν το σκοπό μας αλλά κι εμάς τους ίδιους.»

Αρκούν 80€ τον χρόνο για να μπορεί ένα παιδάκι να ενταχθεί στο Δημοτικό σχολείο όπου του προσφέρεται σίτιση και μόρφωση – και τα δυο εξίσου σημαντικά για το παρόν και το μέλλον αυτών των παιδιών .

«Πρόκειται για ορφανά παιδιά για τα οποία πέρα από το βιοποριστικό κομμάτι, αυτά τα 9 χρόνια – νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο – τους προσφέρουν τόσα πολλά δίνοντάς τους τα εφόδια για να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή».

Αν κι εσείς θέλετε να βοηθήσετε  (προσφέροντας 6,66€ το μήνα) την Κωνσταντίνα Νικολαΐδη να βοηθήσει τα παιδιά, δεν έχετε παρά να γίνετε ανάδοχος γονέας ενός παιδιού στην Ουγκάντα

Της Άρτεμις Παρτιριανάκη

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV