spot_img

Κώστας Νοδαράκης…’’Σταμάτημα του χρόνου’’για το νέο αστέρι της Κρητικής μουσικής!!!

Της Κατερίνας Βάζου

Ο Κώστας Νοδαράκης γεννημένος και μεγαλωμένος στο Ηράκλειο της Κρήτης είναι ένα νεότατο και ταλαντούχο παιδί , πολύ προσγειωμένος και εξωστρεφής  που με αργά και σταθερά βήματα εξελίσσεται σε έναν πολύ αξιόλογο καλλιτέχνη .Από πολύ μικρός τα ακούσματά του είχαν να κάνουν με την παράδοση του νησιού μας όπου και  στα 7 του μόλις  χρόνια χόρεψε ως πρωτοστάτης στο θέατρο του Λυκαβητού . Φυσικά την ίδια περίοδο άρχισε να ασχολείται με το αγαπημένο του μουσικό όργανο την Λύρα που μέχρι και σήμερα είναι αυτό που αγαπά πιο πολύ . Με αφορμή την πρώτη του δισκογραφική δουλειά ,που μόλις κυκλοφόρησε μου παραχώρησε για τους αναγνώστες του Bybus . gr αυτήν την συνέντευξη .

ΚΒ: Αρχικά σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου..μίλησέ μας λίγο για εσένα και πως προέκυψε η μουσική στην ζωή σου ;

ΚΝ: Θέλω να σε ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου και να σου ευχηθώ να έχεις πάντα υγεία και επιτυχίες. Η μουσική στη ζωή μου υπάρχει από όταν ήρθα σε αυτό τον κόσμο. Θυμάμαι τον πατέρα μου να μου λέει ότι μόλις γεννήθηκα μου είχαν βάλει στην κούνια μου ένα ραδιόφωνο με κρητική μουσική άρα όπως καταλαβαίνεις υπήρχε μεγάλη επιρροή από την οικογένεια. Την πρώτη μου λύρα είχα την τύχη να μου την κάνει δώρο ένας οικογενειακός φίλος στα πρώτα μου γενέθλια. Αμέσως μαγεύτηκα και δεν την άφηνα ούτε στιγμή. Τα παιδικά μου χρόνια πέρασαν τραγουδώντας, παίζοντας λύρα και ακούγοντας πολύ μουσική, επειδή το αγαπούσα χωρίς να με βάζει κάποιος με το ζόρι ,γεγονός που δυστυχώς μοιάζει πολύ ξένο από τις συνήθειες που μεγαλώνουν τα παιδιά σήμερα.

ΚΒ: Μεγάλωσες σε ένα νησί με κορυφαίους μουσικούς …. Ποιοί ήταν αυτοί που  επηρέασαν την απόφασή σου να ασχοληθείς με την παραδοσιακή  μουσική ;

ΚΝ: Είναι ευλογία να μεγαλώνει ένα παιδί στην Κρήτη γιατί την θεωρώ ένα μουσικό νησί με αξίες, συναίσθημα και καλλιτέχνες οι οποίοι όσα χρόνια κι αν περάσουνε δεν πρόκειται να σβήσει το έργο τους. Εγώ προσωπικά έχω επηρεαστεί από μια μεγάλη γκάμα καλλιτεχνών που με ήθος και αγάπη υπηρέτησαν την Κρητική Μουσική και την παράδοσή μας. Δεν θέλω να ονοματίσω γιατί είναι πολλοί και σίγουρα κάποιον θα ξεχάσω. Από την άλλη ποτέ δεν με εκφράζανε καλλιτέχνες οι οποίοι δεν αγαπούσαν την παράδοση και είχαν άλλους σκοπούς μέσα από την ενασχόληση τους με αυτήν.

ΚΒ: Ποιος καλλιτέχνης είναι αυτός που αποτέλεσε «ίνδαλμά» σου για να ασχοληθείς με τη λύρα και το τραγούδι ;

ΚΝ: Το ίνδαλμά μου είναι ο Ζαχαρίας ο Μελεσσανάκης, ο οποίος ήταν και ο δάσκαλός μου στη λύρα από τα 6 μου χρόνια. Είχα την μεγάλη τύχη να τον έχω δίπλα μου να με καθοδηγεί σε κάθε μου βήμα, να μου επισημαίνει τα λάθη μου και να μαθαίνω από αυτά, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για να εξελιχθείς και να γίνεις καλύτερος. Θεωρώ ότι είναι σπουδαίο ένα νέο παιδί που ασχολείται με την μουσική να έχει έναν αξιόλογο δάσκαλο που με σεβασμό και αγάπη να του δείξει το σωστό δρόμο.

ΚΒ: Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε η πρώτη σου δισκογραφική δουλειά « Σταμάτημα του χρόνου» στην οποία πολλά τραγούδια έχουν δική σου μουσική. Πες μας γι’ αυτήν σου την δουλειά.

ΚΝ: Είναι κάποια τραγούδια τα οποία ηχογραφήθηκαν με μεράκι και αγάπη για να βγει ένα όμορφο μουσικό αποτέλεσμα. Προσωπικά δεν είναι αυτοσκοπός μου ο δίσκος να κάνει επιτυχία. Δεν γράφω ποτέ με αυτό τον γνώμονα, γράφω αυτό που αισθάνομαι και θέλω να έχει μέσα αλήθεια .Έστω και έναν άνθρωπο που θα το ακούσει αν του αγγίξω την ψυχή εγώ θα νιώθω μέσα μου γεμάτος γιατί θεωρώ ότι αυτή είναι η τροφή του καλλιτέχνη, να δει ότι μέσα από τα τραγούδια του μπορεί να δημιουργεί συναισθήματα στους ακροατές του.

ΚΒ: Είσαι ένα νέο παιδί που γράφει και στοίχους. Έχεις ονειρευτεί να τους τραγουδήσει  κάποιος που θαυμάζεις ;

ΚΝ: Γράφω από ανάγκη να εκφραστώ και να αποτυπώσω στο χαρτί αυτό που νιώθω μέσα μου. Πραγματικά είναι πολύ συγκινητικό να τραγουδήσει μια δική σου μουσική σύνθεση ή ένα στίχο ένας άνθρωπος ο οποίος θαυμάζεις από μικρό παιδί. Δεν σου κρύβω ότι αυτό το σκεφτόμουν έντονα τον τελευταίο καιρό και είναι στα μελλοντικά μου σχέδια να γράψω κάποια τραγούδια και να τα χαρίσω σε ανθρώπους που με έχουν στιγματίσει μουσικά από την παιδική μου ηλικία και έχω περάσει όμορφες στιγμές μαζί τους.

ΚΒ: Η παράδοση είναι κάτι που τον περισσότερο κόσμο τον αγγίζει , όταν λοιπόν παίζεις λύρα και τραγουδάς πως νιώθεις που τόσος κόσμος τραγουδά και χορεύει μαζί σου ;

ΚΝ: Την παράδοσή μας θα την χαρακτήριζα σαν Ευαγγέλιο. Είναι τόσο ιερή και τόσο δυνατή που πιστεύω ότι μπορεί να αγγίξει κάθε ακροατή και το έχω δει έμπρακτα από προσωπικές μου εμπειρίες. Η αποδοχή και η αγάπη του κόσμου νομίζω ότι είναι το πιο όμορφο συναίσθημα που μπορεί να εισπράξει ένας καλλιτέχνης. Νιώθω ευλογημένος που έχω ζήσει τέτοιες στιγμές μέσα από παρέες γλέντια και εκδηλώσεις και ευχαριστώ τους ανθρώπους που με στηρίζουν και είναι δίπλα μου σε κάθε μου βήμα.

ΚΒ:,Η περίοδος αυτή είναι δύσκολη για όλους όμως συγχρόνως για κάποιους εποικοδομητική. Ποια λοιπόν είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

ΚΝ: Για τον εαυτό μου θα την χαρακτήριζα μια περίοδο δημιουργίας. Βρήκα τον χρόνο και την ηρεμία να αποτυπώσω μουσικά κάποιες ιδέες που είχα στο μυαλό μου και συνθέσω κάποια νέα τραγούδια, γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί με κάνει να αισθάνομαι παραγωγικός. Η δημιουργία νομίζω ότι είναι η απόλυτη ικανοποίηση και ολοκλήρωση για έναν καλλιτέχνη γιατί αφήνεις πίσω σου πράγματα τα οποία δεν σβήνουν ποτέ και έχουν το στίγμα σου. Είναι η ταυτότητά σου.

ΚΒ: Θα άφηνες την Κρήτη για να ανοίξεις’’ τα φτερά σου’’ και σε πιο μεγάλες πόλεις  ή θεωρείς ότι η Κρητική μουσική είναι αυτή που σε εκφράζει οπότε δεν θα έφευγες από εδώ ;

ΚΝ: Την Κρήτη δεν πρόκειται να την αφήσω και να την ξεχάσω ποτέ. Είναι πάντα στο αίμα μου, στην ψυχή μου και στο μυαλό μου. Αν υπάρξουν στο μέλλον κάποιες αξιόλογες προτάσεις χωρίς να προσβάλλουν την Κρητική μουσική,τα α ήθη και τις αξίες μου θα το έκανα με μεγάλη μου χαρά. Έτσι κι αλλιώς η μουσική είναι απέραντη και ατέλειωτη και όταν την υπηρετείς με σεβασμό θα υπάρχει και το ανάλογο αποτέλεσμα.

ΚΒ: Οι στίχοι που γράφεις εκφράζουν συγκεκριμένες στιγμές στη ζωή σου?

ΚΝ: Συνήθως γράφω βιωματικά ,δηλαδή προέρχεται η έμπνευση μέσα από προσωπικές μου εμπειρίες και καταστάσεις που έχω βιώσει εγώ ο ίδιος ή κάποιο άλλο πρόσωπο που μπορεί να μου δώσει το ερέθισμα να γράψω. Θεωρώ ότι οι πιο όμορφοι στίχοι γράφονται όταν ψάξεις βαθιά μέσα στην ψυχή σου και βάλεις τον εαυτό σου στην διαδικασία να σκέφτεται μόνο με βάση το συναίσθημα, χωρίς εγωισμό και κακία, μόνο με αγάπη και αλήθεια.

ΚΒ: Θα πήγαινες σε talent show ; Γενικά τι πιστεύεις γι αυτά τα Realty?

ΚΝ: Για ένα νέο παιδί που έχει δουλέψει και πιστεύει στις δυνατότητές του σίγουρα είναι ένας τρόπος για να πάρει μια αναγνωρισιμότητα και να πετύχει τους στόχους του. Εγώ προσωπικά δεν θα πήγαινα γιατί πιστεύω ότι οι παραγωγές εκμεταλλεύονται όλα αυτά τα παιδιά. Τους πουλάνε αναγνωρισιμότητα για να κάνουν τηλεθέαση και να πάνε καλά τα «νούμερα». Παλαιότερα υπήρχαν ακροάσεις από μουσικές εταιρίες σε στούντιο χωρίς να εκτίθεται όλο αυτό στον κόσμο. Άρα τώρα στην πραγματικότητα δεν τους ενδιαφέρει δυστυχώς να βοηθήσουν τα παιδιά να εξελιχθούν μουσικά και να πάρουν το σωστό δρόμο. Τους ενδιαφέρει μόνο η τηλεθέαση και τα χρήματα που θα αποκομίσει η παραγωγή.

Σε ευχαριστώ θερμά Κώστα και εύχομαι σύντομα να σε απολαύσουμε ξανά live . Σου εύχομαι όλα σου τα όνειρα να πραγματοποιηθούν.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV