Κότσι χοιρινό στο φούρνο με πατάτες!!!

(στο κανάλι CuzinaGias συνταγές)

Ένα φαγητό γιορτινό αλλά και καθημερινό και τόσο εύκολο. Απλά θέλει χρόνο αρκετό στο ψήσιμο για να γίνει λουκούμι, να κόβεται με την καρδιά ενός μαρουλιού!! Το κότσι είναι ένα μέρος του σώματος που είναι αρκετά σκληρό γιατί το ζώο περπατάει και γυμνάζεται πολύ, αυτό όμως το κάνει και πιο νόστιμο.

Υλικά:

  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΟΤΣΙ (1 ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΙΔΑ)
  • ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΟΤΣΙ
  • 1 λεμονόκουπα (1/2 λεμόνι)
  • 1 κουταλάκι μουστάρδα
  • 1 κουταλάκι μέλι
  • 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλιά δενρολίβανο
  • 1 κουταλάκι ρίγανη
  • 1 κουταλάκι κοφτό σκόνη σκόρδου ( ή 1 σκελίδα σκόρδου)
  • 1 κουταλάκι ελαιόλαδο
  • ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ:
  • 2 κιλά πατάτες
  • ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ:
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι ρίγανη
  • 1 κουταλάκι κουρκουμά
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι μουστάρδα
  • ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ
  • αλουμινόχαρτο, αντικολλητικό χαρτί, ταψί ή γάστρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ. Πλένουμε καλά τα κότσια και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας ώστε να είναι στεγνά και να κολλήσει καλύτερα η μαρινάδα.
  2. ΜΑΡΙΝΑΔΑ. Κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο για κάθε κότσι και ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Βάζουμε επάνω το κότσι σκουπισμένο και τρίβουμε με μια λεμονόκουπα παντού και στο τέλος τη στύβουμε επάνω (όπως κάνουμε και με άλλα κρέατα πχ αρνάκι, κοτόπουλο κλπ). Παίρνουμε 1 κουταλάκι μουστάρδα και το  αλείφουμε παντού. Το ίδιο κάνουμε και με ένα κουταλάκι μέλι. Αν η μουστάρδα σας είναι με μέλι δε χρειάζεται επί πλέον μέλι. πασπαλίζουμε με αλάτι-πιπέρι-δενδρολίβανο-ρίγανη-σκόνη σκόρδου και περιχύνουμε ένα κουταλάκι λάδι. Κλείνουμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο σε πακέτο. Το ίδιο κάνουμε με τα υπόλοιπα. Δεν αξίζει να κάνετε μόνο ένα κότσι γιατί ο φούρνος μπορεί να ψήσει με την ίδια θερμοκρασία πολλά μαζί, γι αυτό κάντε τουλάχιστον δύο.
  3. Βάζουμε τα πακέτα στο ψυγείο να μαριναριστούν για ένα βράδυ ή και μια μέρα ή αν βιαζόμαστε καθόλου δεν περιμένουμε. Την επόμενη μέρα βάζουμε τα πακέτα σε ταψί ή σε γάστρα (αν έχετε γάστρα με καπάκι βγάλτε τα αλουμινόχαρτα και ψήστε μόνο με τη λαδόκολλα με σκεπασμένη τη γάστρα, βέβαια, με το καπάκι.
  4. ΨΗΝΟΥΜΕ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C συνολικά για 3,5 ώρες, μπορεί και περισσότερο αν τα κότσια είναι μεγάλα.
  5. ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ. Οι καλύτερες πατάτες για φούρνο είναι οι κιτρινόσαρκες πχ Νευροκοπίου. Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τις πατάτες (στα δύο ή αν είναι μικρές τις αφήνουμε ολόκληρες). Βάζουμε όλα τα υλικά αλάτι-πιπέρι-ρίγανη-κουρκουμά-μουστάρδα-ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να πάει παντού η μαρινάδα.
  6. Μετά από 1,5 ώρα βγάζουμε από το φούρνο και βάζουμε τις πατάτες κάτω στο ταψί ή στη γάστρα και τα κότσια από πάνω χωρίς το περιτύλιγμα. Αν έχετε γάστρα κλείνετε με το καπάκι της και ψήνετε, αν έχετε ταψί σκεπάστε με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε για τις υπόλοιπες 2 ώρες.
  7. Βγάλτε και ελέγξτε αν έχουν πάρει πολύ χρώμα από τη μια μεριά γυρίστε από την άλλη και ψήστε για λίγο ακόμη μέχρι να ψηθούν καλά και τα κότσια και οι πατάτες.
  8. Αν δε θέλουμε να βάλουμε πατάτες τότε αφήνουμε τα κότσια να ψηθούν για 3,5 ώρες τουλάχιστον με τη λαδόκολλα και καπάκι γάστρας ή με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο σε ταψί. Ελέγχουμε και αν δεν λιώσει το κρέας να ξεχωρίζει από το κόκαλο μόλις το τσιμπάμε με το πιρούνι τότε θέλει κι άλλο ψήσιμο.
  9. Σερβίρετε αυτό το φαγητό και σε ατομικό πιάτο σε κυρίως γεύμα και σε πιατέλα σε γιορτινό τραπέζι με αγαπημένους. Συνοδεύεται τέλεια με πράσινη σαλάτα και κόκκινο ή ροζέ κρασί!! Φυσικά μπορείτε να κάνετε πιλάφι με λαχανικά, χρωματιστό και να το συνοδεύσετε.

Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!!!

 

Διαβάστε επίσης

Web TV