spot_img

Κοτσιφάκης Μανόλης..Πρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων

Ο Μανόλης Κοτσιφάκης γεννήθηκε σε ένα ημιορεινό χωριό της επαρχίας Αποκορώνου στα Χανιά της Κρήτης. Από  το 1993 μέχρι και το 2020 εργαζόταν σαν οικονομικός αξιωματικός στο εμπορικό ναυτικό. Έχει δίπλωμα οικονομικών μετά από εξετάσεις στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Μιλά Αγγλικά και Ιταλικά και από το Νοέμβριο του 2019 είναι Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων. Είναι κοντά μας και μας μιλά για τις αρμοδιότητες και τη στήριξη του Δημοτικό Λιμενικού Ταμείου στους επιχειρηματίες των Χανίων σε μια δύσκολη περίοδο.

 • Tα Χανιά είναι ένας σημαντικός πόλος έλξης τουριστών. Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι προοπτικές για τη φετινή σεζόν?

Η πανδημία δημιούργησε νέα δεδομένα στο τουριστικό προιόν ενώ παράλληλα επήλθαν σημαντικές και ριζικές αλλαγές για τον τουρισμό της κάθε περιοχής. Το αποτύπωμα αυτών των αλλαγών εδραιώθηκε σε όλους τους τομείς της οικονομίας και πρωτίστως στον τουρισμό.

Στα Χανιά παραμένει βασικό ζητούμενο της επικοινωνιακής προσέγγισης, η υγειονομική ασφάλεια του προορισμού. Τα μηνύματα για την φετινή τουριστική περίοδο παραμένουν αισιόδοξα καθώς τα Χανιά συνεχίζουν να θεωρούνται ένας από τους δημοφιλέστερους και ασφαλέστερους προορισμούς. Αξίζει να σημειωθεί η προσπάθεια των επιχειρηματιών να συμπορεύονται και να προσαρμόζονται με τις εξελίξεις.

 • Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του ΔΛΤΧ και πως στηρίζετε τους επιχειρηματίες των Χανίων στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε?

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, ως φορέας διαχείρισης, καλείται να προσφέρει υπηρεσίες κοινής ωφελείας και να συμβάλλει στην εμπορική, επιβατική, ναυτιλιακή, τουριστική και αλιευτική κίνηση και γενικότερα στην εύρυθμη λειτουργία των λιμανιών αρμοδιότητάς του (Ενετικό Λιμάνι Χανίων, αλιευτικό καταφύγιο-λιμενίσκος Ν.Χώρας, λιμενίσκος Αγ. Κυριακής Χαλέπας) καθώς και στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της πόλης των Χανίων εν γένει, σε συνεργασία με τους φορείς που δραστηριοποιούνται στις αντίστοιχες λιμενικές ζώνες.

Από την αρχή της πανδημίας, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο είχε ως άμεση προτεραιότητα την στήριξη των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται μέσα στις περιοχές ευθύνης του.

Πιο συγκεκριμένα, μειώσαμε τα τέλη στην παραχώρηση του ιδιαίτερου δικαιώματος χρήσης χώρου, ενώ παράλληλα αυξήσαμε πέραν του οριοθετημένου, τον προς παραχώρηση χώρο στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων, μετά και από έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείων Χανίων δεν επέλεξε ανάμεσα από τις παραπάνω επιλογές αλλά εφάρμοσε και τις δύο, έχοντας ως απώτερο στόχο να στηρίξει με όποιο δυνατό τρόπο μπορούσε τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

 • Πόσο δύσκολο ήταν το έργο σας έως τώρα υπό αυτές τις συνθήκες και πως αντιμετωπίστηκαν οι δυσκολίες?

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε στο έργο μας, εν μέσω πανδημίας, ήταν φυσικά, οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες. Ένας φορέας διοίκησης λιμένα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που λειτουργεί αδιάκοπα και που αντιμετωπίζει καθημερινά ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα, η δυνατότητα τηλεδιάσκεψης ήταν ο βασικός πυλώνας στον οποίο και στηρίχθηκε η λειτουργία μας όλο αυτό το δύσκολο διάστημα.

 • Ποιο είναι το πρόγραμμά σας σχετικά με την ανάπλαση και την ανάπτυξη των Χανίων στο παραλιακό μέτωπο?

Από την πρώτη ημέρα της θητείας μου, στη θέση του Προέδρου το Δ.Σ, βασικό μέλημα της ομάδας μου, ήταν ο σχεδιασμός μίας ολοκληρωμένης πρότασης για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο, όπως αυτό εκτείνεται από το λιμανάκι της Αγίας Κυριακής μέχρι και το λιμανάκι της Νέας Χώρας.

Εργαστήκαμε ομαδικά και καταφέραμε με συντονισμένες κινήσεις να ολοκληρωθούν τα παρακάτω:

 • Σχεδιασμός ανάπλασης και θωράκισης για την προστασία του Ενετικού Λιμένα
 • Αλλαγή πλακόστρωσης Ενετικού Λιμένα
 • Ολοκλήρωση μελετών και λήψη εγκρίσεων για την κατασκευή του ενιαίου σχεδίου των σκιαδίων του Ενετικού Λιμένα Χανίων
 • Σύνταξη μελετών για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του ΚΟΥΜ ΚΑΠΙ
 • Μελέτη ανάπλασης του προμαχώνα ΜΟΣΕΝΙΚΟ σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων
 • Έγκριση ανάπλασης στο λιμανάκι της Νέας Χώρας

Σας αναφέρω τα σημαντικότερα, γιατί η αλήθεια είναι ότι έχουν ολοκληρωθεί και πολλά άλλα έργα που έχουν βελτιώσει την εικόνα των περιοχών ευθύνης μας και έχουν αναβαθμίσει το παραλιακό μέτωπο. Εργαζόμαστε καθημερινά και αδιάκοπα για την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υποδομών, με σκοπό οι χρήστες του λιμένα, είτε μόνιμοι κάτοικοι είτε επισκέπτες, να απολαμβάνουν ένα υψηλό επίπεδο παροχών.

 • Πως οραματίζεστε τη πόλη των Χανίων μετά από μερικά χρόνια και ποιος ο ρόλος ο δικός σας στο όραμα αυτό?

Για να οραματιστείς την πόλη στην οποία γεννήθηκες και μεγάλωσες πρέπει να την αγαπάς και να την ονειρεύεσαι καλύτερη. Αυτό το όνειρο όμως για να υλοποιηθεί, χρειάζεται σχεδιασμό και προγραμματισμό. Εδώ και δύο χρόνια αγωνίζομαι και εγώ, για να αποκτήσει η πόλη των Χανίων την θέση που της αξίζει. Στηρίζω την άποψη ότι η δύναμη βρίσκεται μόνο στην συσπείρωση των δυνάμεων γιατί μόνο έτσι γίνεται το φαινομενικά αδύνατο δυνατό.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Web TV