Κρητικές παραδοσιακές σαρικόπιτες !!!

Η Κρήτη είναι ένα όμορφο νησί  που επισκέπτομαι συχνά γιατί εκεί ζει η δίδυμη αδερφή μου με αγαπημένους και φιλόξενους ανθρώπους που κάθε φορά  όταν πηγαίνω  καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να με ευχαριστήσουν και γυρίζουμε όλο το νησί για να δω τα υπέροχα αξιοθέατα της Κρήτης . Στο τέλος κουρασμένες από τις ατελείωτες βόλτες  καθόμαστε πάντα σε κάποια ταβέρνα για να πιούμε τις ρακές , να γελάσουμε …..και να γευτούμε την  παραδοσιακή Κρητική κουζίνα. Φέτος το καλοκαίρι γεύτηκα τις  σαρικόπιτες….τηγανιτές και λαχταριστές τυρόπιτες με παραδοσιακό φύλλο και γέμιση  από ξινομυζήθρα.  Στριφογυριστές  απαραιτήτως  με σχήμα που θυμίζει σαρίκι (το παραδοσιακό  κρητικό κεφαλομάντιλο ) εξού και το όνομά τους  σερβιρισμένες με άφθονο μέλι. Πάμε λοιπόν να τις κάνουμε ,να πιούμε τις ρακές μας  , στην υγειά της όμορφης Κρήτης!!!!!!

ΥΛΙΚΑ:

500 γρ ξινομυζήθρα

4 ποτήρια αλεύρι

1 ποτήρι νερό

λίγο ελαιόλαδο

λίγη ρακή

λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό ,το  αλάτι, τη ρακή, το ελαιόλαδο μέχρι να έχουμε μια μέτρια ζύμη. Την κάνουμε  μια μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30′.Στην συνέχεια την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλο και το κόβουμε σε λωρίδες περίπου 10 εκ .Με ένα κουτάλι απλώνουμε πάνω στο φύλο την ξινομυζήθρα, κολάμε  τις άκρες με λίγο νερό (σημαντικό για να μην μας βγει η ξινομυζήθρα στο τηγάνισμα)και στρίβουμε  για να σχηματίσουμε ένα κορδόνι. Τυλίγουμε το κορδόνι από την μια άκρη σαν σαρίκι. Τηγανίζουμε τις σαρικόπιτες σε αρκετό ελαιόλαδο  ,μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές και τις τοποθετούμε πάνω σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Τις σερβίρουμε ζεστές με αρκετό μέλι.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση !!!!!

Latest articles