Κρητική πίτσα με απάκι και μυζήθρα

Tου Τάσου Αντωνίου

Υλικά γέμισης

1 δόση ζύμη για πίτσα
λίγο καλαμποκάλευρο
3/4 φλιτζ. σάλτσα ντομάτας
350 γρ. μυζήθρα τριμμένη
200 γρ. φέτα
10 φέτες απάκι
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μέτριες ροδέλες
1/4 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη σύμφωνα με τη βασική συνταγή για πίτσα. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε του εμπορίου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230οC στις αντιστάσεις.
Ανοίγουμε το φύλλο της ζύμης σε αλευρωμένη επιφάνεια με 35 εκ. διάμετρο. Πασπαλίζουμε τη λαμαρίνα με καλαμποκάλευρο. Στρώνουμε μέσα το φύλλο. Απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας με κουτάλι. Πασπαλίζουμε με τη μυζήθρα. Απλώνουμε ομοιόμορφα στην πίτσα την φέτα, το απάκι, την πιπεριά Φλωρίνης και το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε.
Τοποθετούμε τη λαμαρίνα με την πίτσα στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Σερβίρουμε αμέσως.

Υλικά βασικής συνταγής για πίτσα:

2 γρ. ξηρή μαγιά
4 γρ. ελαιόλαδο
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. αλεύρι τύπου 00
αλάτι
50 γρ. μοτσαρέλα
30 γρ. πεπερόνι

Εκτέλεση
Διαλύουμε ξηρή μαγιά σε νερό. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Σε μπολ βάζουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αλεύρι τύπου 00 και ρίχνουμε αλάτι. Ανακατεύουμε με το σύρμα. Στη συνέχεια σχηματίζουμε με τα χέρια μια λακούβα στο κέντρο του μπολ. Ρίχνουμε μέσα την ενεργοποιημένη μαγιά. Ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις, αργά και σταθερά. Θέλουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να σχηματιστεί η ζύμη.

Καλύπτουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Κατόπιν, αλευρώνουμε καλά τον πάγκο μας. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο και διπλώνουμε από όλες τις πλευρές. Σχηματίζουμε με τα χέρια μια μπάλα ζύμης.

Λαδώνουμε το μπολ και βάζουμε πίσω τη ζύμη. Αλευρώνουμε ελαφρώς τη ζύμη και καλύπτουμε το μπολ με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 6-8 ώρες. Θέλουμε η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Οι φουσκάλες στην επιφάνεια δείχνουν ότι η ζύμη μας είναι έτοιμη.

Αλευρώνουμε τα χέρια μας. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον αλευρωμένο πάγκο. Με κοφτερό μαχαίρι την κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Διπλώνουμε τη ζύμη και τη δουλεύουμε με απαλές κινήσεις. Στη συνέχεια, με το ένα χέρι κρατάμε σταθερή τη ζύμη στον πάγκο και με το άλλο την τραβάμε απαλά, τρεις φορές. Συνεχίζουμε τη διαδικασία περιστρέφοντας τη ζύμη, μέχρι να έχουμε το μέγεθος που θέλουμε.

Ρίχνουμε σιμιγδάλι στο φτυάρι τις πίτσας. Αν δεν έχουμε φτυάρι, χρησιμοποιούμε τη λαμαρίνα του φούρνου. Μεταφέρουμε τη ζύμη εκεί. Απλώνουμε σάλτσα ντομάτας από πάνω. Σκουπίζουμε τη μοτσαρέλα να φύγει η υγρασία. Την κόβουμε με τα χέρια και την τοποθετούμε στην πίτσα. Επικαλύπτουμε με το αλλαντικό της επιλογής μας.

Μεταφέρουμε την πίτσα με τη βοήθεια του φτυαριού στην μαντεμένια πλάκα που έχει ζεσταθεί στον φούρνο.

Ψήνουμε στους 220οC για περίπου 5 λεπτά.

Διαβάστε επίσης

Web TV