Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο

Από τη σελίδα συνταγές από Mediterranean Cook

Κλασσικό χειμωνιάτικο πιάτο της κουζίνας μας. Μαζί με την άσπρη σάλτσα αυγολέμονου μας ικανοποιούν τις γαστριμαργικές διαθέσεις στο έπακρο!

ΥΛΙΚΑ (Περίπου 35-40 κομμάτια)

  • 1 Μεγάλο Λάχανο

Γέμιση

  • 750 γραμ. κιμά (μοσχαρίσιο)
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • ½ κ.τ.γλ κάρδαμο σκόνη
  • 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • Αλάτι και πιπέρι

Άσπρη Κρέμα Αυγολέμονο

  • χυμό από 1,5 – 2 λεμόνια
  • 2 αυγά
  • 2 Κ.σ μαργαρίνη
  • 2 Κ.σ απλό αλεύρι
  • 2,5 φλιτζάνια υγρά από τους βρασμένους ντολμάδες
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 κ τ. γλ κορν φλαουρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζετε τη γέμιση, βάζοντας όλα τα υλικά σε μπωλ και τα δουλεύετε λίγο να ενωθούν καλά σαν ζύμη. Αφήνετε μισή ώρα στο ψυγείο.

Η σειρά του λάχανου.

Με μεγάλο μαχαίρι αφαιρούμε από το κάτω μέρος το χοντρό και σκληρό κοτσάνι, όσο πιο βαθειά μπορούμε. Αυτό θα βοηθήσει τα φύλλα να ξεκολλήσουν μεταξύ τους χωρίς να τσακίσουν ή να σπάσουν. Στη συνέχεια βουτάμε το λάχανο σε μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό και προσεχτικά αφαιρούμε ένα ένα τα φύλλα τα οποία στοιβάζουμε δίπλα σε δίσκο. Όταν όλα τα φύλλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν έχουν αποκολληθεί, αρχίζουμε να τα ζεματάμε , λίγα κάθε φορά, στο βραστό νερό μέχρι να μαλακώσουν, αλλιώς δεν θα τυλίγονται εύκολα οι ντολμάδες. Αφού τελειώσει και αυτή η διαδικασία, στρώνουμε στο πάτο της κατσαρόλας όλα τα κομματάκια από το λάχανο που δεν είναι χρήσιμα, προκειμένου να προφυλαχθούν οι ντολμάδες στο βράσιμο από τον καυτό πάτο της κατσαρόλας, αλλά και για δώσουν γεύση .

Αρχίζουμε το τύλιγμα. Παίρνοντας ένα φύλλο, σχίζουμε και απομακρύνουμε το κεντρικό σκληρό μέρος του. Στη συνέχεια βάζοντας ένα κουταλάκι γέμιση στη μια άκρη, τυλίγουμε το φύλλο και το βάζουμε στη κατσαρόλα. Προχωρούμε βάζοντας όλα τα διαθέσιμα φύλλα σε στρώσεις. Προσέχουμε να είναι αρκετά σφιχτά μεταξύ τους ώστε να μη διαλυθούν κατά το βράσιμο. Αν σας περισσέψει γέμιση μη στενοχωρηθείτε καθόλου. Πλάστε με αυτή γιουβαρλάκια και προσθέστε τα στη κατσαρόλα.

Στη συνέχεια ρίχνουμε αρκετό νερό, να καλύψει τους ντολμάδες ώστε να βρασουν, αλλά και να φτάσει και για την κρέμα. Λίγο λάδι ακόμα, αλατοπιπερώνουμε και καλύπτουμε με ένα πιάτο για να τους κρατήσει σφιχτά μεταξύ τους κατά το βρασμό. Μαγειρεύουμε για 35-40 λεπτά. Έτοιμοι! Τους βγάζουμε από τη κατσαρόλα και σουρώνουμε τα υγρά. Φυλάμε περίπου 2-3 φλυτζάνια

Για τη σάλτσα:

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο (μαργαρίνη) και μόλις αχνίσει ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά οπότε ρίχνουμε δύο από τα φλυτζάνια υγρών ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πήξει η σάλτσα τη απομακρύνουμε από τη φωτιά και φτιάχνουμε το αυγολέμονο:

Χτυπάμε σε μπωλ τα αυγά ρίχνοντας λίγο λίγο το λεμόνι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το τελευταίο φλυτζάνι υγρών που έχουμε κρατήσει. (Μπορεί να μην χρειαστεί να το ρίξετε όλο, θα κρίνετε εκείνη τη στιγμή ανάλογα με τη πυκνότητα της κρέμας) Αφού ενσωματωθούν όλα , αδειάζουμε το μίγμα στο κατσαρολάκι με την κρέμα και την βράζουμε σε μεσαία φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. Ανάλογα πόσο πηχτή τη θέλουμε προσθέτουμε λίγο αραιωμένο κορν φλάουρ (σε λίγο κρύο νερό), ή ζωμό από τους βρασμένους ντολμάδες αν μα ς φανεί πολύ πηχτή.

Τους σερβίρουμε με λίγη από την κρέμα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!!

 

Διαβάστε επίσης

Web TV