Λαχταριστός Μπακλαβάς

O μπακλαβάς είναι ένα γλύκισμα που συναντάται σε πολλές κουζίνες της Μέσης Ανατολής .

Το γλύκισμα φτιάχνεται σήμερα παντού με ζύμη φύλλου και περιέχει γέμιση  ξηρών καρπών, συνήθως φυστίκι  Αιγίνης ή καρύδι και παίρνει την γλυκιά του γεύση από σιρόπι ζάχαρης ή μελιού. Συνήθως σερβίρετε μετά από το γεύμα και συνοδεύεται από ελληνικό καφέ.

Σήμερα όπως και να το δούμε ,ότι και να πούμε οι άνθρωποι «ζωγραφίζουν» όταν κάνουν τον μπακλαβά.

Το μεράκι που βάζουν φαίνεται στο αποτέλεσμα.

Υλικά

2 πακέτα φύλλα κρούστας ( 20 φύλλα, περίπου 1 κιλό )

1  κιλό φυστίκια Αιγίνης χοντροκομένα

10 φρυγανιές αλεσμένες

1 κουτ. γλυκού γεμάτο κανέλα

1 κουτ. γλυκού κοφτό γαρύφαλλο

1 πορτοκάλι ( το ξύσμα )

3 κουτ. σούπας ζάχαρη

350 γραμ. βούτυρο πρόβειο

ΓΙΑ ΤΟ ΜΈΛΩΜΑ

1 φλυτζάνι μέλι

3 φλυτζάνια ζάχαρη

3 φλυτζάνια νερό

1 ξύλο κανέλα

½  λεμόνι

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

Σε μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο. Να μην κάψει. Σε ένα άλλο μπόλ ρίχνουμε τα χοντροκομένα φυστίκια και τα υπόλοιπα υλικά. Παίρνουμε ένα ταψί με τις διαστάσεις του φύλλου το βουτυρώνουμε καλά μέσα και στρώνουμε 6 φύλλα αφού τα έχουμε βουτυρώσει το καθένα χωριστά. Σκορπίζουμε λίγη από την γέμιση και έπειτα στρώνουμε 2 φύλλα, γέμιση, 2  φύλλα, γέμιση, μέχρι να τελειώσουμε με 4 φύλλα από πάνω. Κόβουμε μπακλαβωτά και ρίχνουμε το βούτυρο που μας έχει μείνει και το ραντίζουμε με νερό. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις, για  1 1/2 ώρα περίπου.

Έχουμε βράσει το σιρόπι 3 λεπτά και καυτό όπως είναι το ρίχνουμε στον καυτό μπακλαβά.

καλή επιτυχία….και μόλις το ετοιμάσετε κεράστε μας!!!!!!!

Latest articles